Ucrainenii abia mai fac față asalturilor în valuri ale Rusiei. Kremlinului nu-i pasă că pierde aproape 1.000 de oameni pe zi
Ministrul german al Apărării l-a acuzat pe preşedintele Vladimir Putin că încearcă să destabilizeze Germania.
Reacția vine după difuzarea în presa rusă a unei interceptări audio în care ofițeri germani vorbesc despre posibile ținte - în Crimeea - ale rachetelor Taurus.
Între timp, pe front, ucrainenii țin tot mai greu piept asalturilor neobosite puse la cale de armata Moscovei.
Epuizați și cu resursele pe sfârșite, soldații ucraineni încearcă să țină piept unui adversar care nu face economie de muniție.
Soldat ucrainean: „Inamicul avansează pe front. Facem tot ce putem ca să blocăm ofensiva rușilor și să apărăm fiecare centimetru din pământul ucrainean”.
În ultimele trei săptămâni, militarii ruși au lansat atacuri constante în apropierea orașului-ruină Bahmut, din regiunea Donețk. Moscova pregătește o operațiune de amploare și în preajma localității Chasiv Yar, unde, în ultimele zile, a tot masat trupe.
Soldat ucrainean: „Inamicul își permite să tragă fără discriminare, în timp ce noi nu putem să luptăm la fel. Nu avem muniție ca să ținem ritmul cu ei. Trebuie să ne alegem cu atenție ținta”.
Rusia trimite valuri de infanteriști, avand un țel clar - de a copleși apărarea ucraineană și de a străpunge pozițiile defensive ale Kievului.
Însă ucrainenii folosesc tot mai iscusit dronele. Un astfel de aparat a lovit un vehicul de luptă al rușilor, care transporta cel puțin zece soldați.
Aproape 1.000 de ruși sunt uciși sau răniți în Ucraina, în fiecare zi
În acest context, Ministerul britanic al Apărării a anunțat că armata Rusiei a înregistrat, luna trecută, cele mai mari pierderi de vieți omenești de la începutul invaziei. În medie, în fiecare zi din februarie, au murit sau au fost răniți 983 de soldați ruși.
Potrivit analiștilor, creșterea bilanțului reflectă "angajamentul Rusiei față de războiul de masă și de uzură".
Pe de altă parte, breșa de securitate care afectează armata Germaniei riscă să spulbere speranțele ucrainenilor de a primi puternicele rachete Taurus. Ofițeri germani de rang înalt au fost interceptați în timp ce discutau despre posibile ținte din Crimeea ale acestei arme care are o rază de acțiune de 500 de kilometri.
Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: „(Interceptările) fac parte dintr-un război informaţional purtat de Vladimir Putin. Este atac hibrid menit să dezinformeze. Scopul lui este să ne dezbine. Să semene discordie politică pe plan intern".
În înregistrarea publicată de presa rusă, ofiţerii se aud dezvăluind și detalii despre modul în care Marea Britanie şi Franţa ajută armata ucraineană să folosească rachete pe care cele două ţări le furnizează Kievului.