Ucraina sugerează că Rusia a livrat Coreei de Nord motoare de rachetă

Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Miercuri 16 August 2017 08:25
Categorie: Internaţional
lansare racheta Coreea de Nord

Motoarele de rachetă produse în Ucraina şi care ar fi permis Phenianului, potrivit unui studiu, să realizeze progrese spectaculoase în domeniul balistic, au fost toate livrate Rusiei, a anunţat marţi agenţia spaţială ucraineană, relatează AFP.

Motoarele de tip RD-250, asamblate până în 2001 de întreprinderea Iujmaş - la care se referă International Institute for Strategic Studies (IISS) - erau vândute pe rachete de tip Ciclon-2 şi Ciclon-3 ”în beneficiul Rusiei”, a declarat pentru presă Iuri Radtşenko, directorul agenţiei spaţiale ucrainene.

”Ei (ruşii) au putut să livreze, după aceea, o parte, cui voiau ei”, a subliniat el.

Serviciile de informații americane: Coreea de Nord probabil că are capacitatea de a-şi construi propriile motoare de rachete

Coreea de Nord probabil că are capacitatea de a-şi construi propriile motoare de rachete, iar informaţiile disponibile sugerează că nu este nevoită să se bazeze pe importuri, au declarat oficiali din serviciile de informaţii ale SUA, citaţi de Reuters.

“Avem informaţii care sugerează că Phenianul nu se bazează pe importul de motoare”, a spus un oficial american din serviciile de informaţii. “În schimb, apreciem că au capacitatea de a produce singuri motoare”, a adăugat el.

Oficialii SUA nu au divulgat detalii despre ce a permis ajungerea la această concluzie privind motoarele cu combustibil solid, de înaltă performanţă, numite RD-250.

Un alt oficial american din serviciile de informaţii a afirmat că modificările făcute la RD-250, ce au permis eficientizarea lor, este posibil să fi avut la bază eforturile oamenilor de ştiinţă străini recrutaţi de Phenian sau să fi fost dezvoltate de nord-coreeni educaţi la Moscova sau în altă parte.

Evaluarea contestă un alt studiu, al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice de la Londra, potrivit căruia motoarele pentru o rachetă nucleară pe care Coreea de Nord o dezvoltă probabil că provin de la fabrică din Ucraina sau Rusia şi au fost obţinute pe piaţa neagră.

New York Times, care a citat luni studiul, afirma că acesta este similar concluziei la care au ajuns agenţiile americane de informaţii.

Institutul Internaţional pentru Studii Strategice a afirmat că Phenianul ar fi obţinut recent motoare de rachetă de fabricaţie sovietică, probabil din Ucraina. Kievul a negat acuzaţiile.

Motoarele de tip RD-250, asamblate până în 2001 de întreprinderea Iujmaş erau vândute pe rachete de tip Ciclon-2 şi Ciclon-3 ”în beneficiul Rusiei”, a declarat pentru presă Iuri Radtşenko, directorul agenţiei spaţiale ucrainene. ”Ei (ruşii) au putut să livreze, după aceea, o parte, cui voiau ei”, a subliniat el.

SUA sunt ”interesate” în continuare de un posibil dialog cu Coreea de Nord, afirmă Tillerson

Statele Unite rămân deschise unui posibil dialog cu Coreea de Nord, care a decis să-şi lase de o parte, pentru moment, planul de a trage rachete în apropierea teritoriului american Guam, a declarat marţi secretarul de Stat american, relatează AFP.

”Suntem interesaţi în continuare de o căutare a unei căi către dialog, dar acest lucru depinde el”, a spus Tex Tillerson.

Şeful diplomaţiei americane se referea astfel la liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Liderul regimului stalinist a declarat marţi, citat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, că va ”observa încă un pic comportamentul idiot şi stupid al yankeilor” înainte ca eventual să lanseze rachete.

”MOMENT DE COTITURĂ”

Pe de altă parte, Beijingul a apreciat marţi că această criză, în centrul căreia se află programul nuclear al Coreei de Nord, se află într-un ”un moment de cotitură” şi că a venit vremea întoarcerii la masa negocierilor.

Această declaraţie a fost făcută de o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, după ce tonul escaladării verbale între Statele Unite şi Coreea de Nord pare că a scăzut.

Kim Jong-un a anunţat marţi o pauză în planul său de a trage rachete în apropiere de Insula americană Guam, dar a avertizat că acest exerciţiu va avea loc în cazul unor noi ”acţiuni iresponsabile” ale Washingtonului.

Oficiali americani de rang înalt au dat asigurări că Statele Unite nu susţin o schimbare de regim la Phanian.

Iar preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a anunţat marţi că Seulul vrea cu orice preţ să evite un nou război.

”Ne aflăm la un moment de cotitură, pentru a da dovadă de hotărâre şi a relua negocierile de pace”, a declarat Hua Chunying într-o conferinţă de presă obişnuită, răspunzând unei întrebări despre declaraţiile lui Moon.

China, principalul aliat diplomatic şi susţinător economic al Coreei de Nord, a îndemnat în mai multe rânduri, în ultimele zile, atât Washingtonul, cât şi Phenianul, să nu se livreze unei escaladări verbale.

”Ceea ce sperăm de-acum este ca toate părţile implicate, să poată să contribuie, prin vorbele şi faptele lor, la stingerea focului tensiunilor actuale, în loc să toarne gaz pe foc”, a subliniat Hua Chunying.

Beijingul îndeamnă frecvent la o reluare a ”negocierilor în şase” - China, Statele Unite, Rusia, Japonia şi cele două Corei -, înterupte în 2009.

Purtătoarea de cuvânt a salutat totodată un articol ”pozitiv” al secretarilor americani al Apărării James Mattis şi celui de Stat Rex Tillerson publicat de cotidianul Wall Street Journal (WSJ).

Mattis şi Tillerson scriu în acest articol că Statele Unite ”nu vizează” o schimbare de regim la Phenian.

”Noi sperăm ca Statele Unite să poată să-şi traducă propunerile în acţiuni concrete” în dosarul nord-coreean, a declarat Hua.

”În acelaşi timp, noi îndemnăm Coreea de Nord să răspundă în mod adecvat”, a subliniat purtătoarea de cuvânt.

 

lansare racheta Coreea de Nord Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Coreea de Nord ar fi obţinut motoare de rachetă de fabricaţie sovietică
Coreea de Nord ar fi obţinut motoare de rachetă de fabricaţie sovietică
Jurnalista care a petrecut sub acoperire 6 luni în Coreea de Nord:
Jurnalista care a petrecut sub acoperire 6 luni în Coreea de Nord: "Este cel mai trist loc din lume"
Pastorul eliberat de Phenian, după 2 ani de muncă silnică, a ajuns acasă. Reacția fiului său
Pastorul eliberat de Phenian, după 2 ani de muncă silnică, a ajuns acasă. Reacția fiului său
Oamenii din Guam, învățați cum să supravieţuiască unui atac al Coreei de Nord
Oamenii din Guam, învățați cum să supravieţuiască unui atac al Coreei de Nord
VIDEO PROTVPLUS.RO
proteste in Barcelona
Cel puţin 200.000 de oameni au manifestat la Barcelona contra procesului intentat liderilor catalani
Un tren cu 700 de pasageri, evacuat. Ce a descoperit într-o toaletă o femeie de serviciu
Universitate prăbușită în Rusia. Oameni prinși sub dărâmături
Trenul de mare viteză al Indiei s-a stricat după prima călătorie. Ce a lovit
Violențe în Albania, unde premierul e acuzat de corupție. Geamuri sparte la Guvern
Actorul Bruno Ganz, care l-a interpretat pe Hitler în "Der Untergang", a murit
muntele everest
China a interzis accesul turiștilor pe Everest. De ce închide tabăra de bază
Avertismentul lui Iohannis, la Munchen: Dragi aliaţi, să avem grijă de Flancul Estic!
Angela Merkel: Maşinile germane nu reprezintă un pericol pentru securitatea SUA
Ministrul german al Sănătăţii cere interzicerea terapiei pentru schimbarea orientării sexuale
Cameră funerară cu o „arhitectură unică”, descoperită în Peru. Cui aparține
Premieră în Biserica Catolică. Pedeapsa primită de un fost cardinal acuzat de abuzuri sexuale