Ucraina sugerează că Rusia a livrat Coreei de Nord motoare de rachetă

lansare racheta Coreea de Nord
Pro TV

Motoarele de rachetă produse în Ucraina şi care ar fi permis Phenianului, potrivit unui studiu, să realizeze progrese spectaculoase în domeniul balistic, au fost toate livrate Rusiei, a anunţat marţi agenţia spaţială ucraineană, relatează AFP.

Motoarele de tip RD-250, asamblate până în 2001 de întreprinderea Iujmaş - la care se referă International Institute for Strategic Studies (IISS) - erau vândute pe rachete de tip Ciclon-2 şi Ciclon-3 ”în beneficiul Rusiei”, a declarat pentru presă Iuri Radtşenko, directorul agenţiei spaţiale ucrainene.

”Ei (ruşii) au putut să livreze, după aceea, o parte, cui voiau ei”, a subliniat el.

Serviciile de informații americane: Coreea de Nord probabil că are capacitatea de a-şi construi propriile motoare de rachete

Coreea de Nord probabil că are capacitatea de a-şi construi propriile motoare de rachete, iar informaţiile disponibile sugerează că nu este nevoită să se bazeze pe importuri, au declarat oficiali din serviciile de informaţii ale SUA, citaţi de Reuters.

Citește și
coreea de nord, jurnalista, Suki Kim
Jurnalista care a petrecut sub acoperire 6 luni în Coreea de Nord: "Este cel mai trist loc din lume"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

“Avem informaţii care sugerează că Phenianul nu se bazează pe importul de motoare”, a spus un oficial american din serviciile de informaţii. “În schimb, apreciem că au capacitatea de a produce singuri motoare”, a adăugat el.

Oficialii SUA nu au divulgat detalii despre ce a permis ajungerea la această concluzie privind motoarele cu combustibil solid, de înaltă performanţă, numite RD-250.

Un alt oficial american din serviciile de informaţii a afirmat că modificările făcute la RD-250, ce au permis eficientizarea lor, este posibil să fi avut la bază eforturile oamenilor de ştiinţă străini recrutaţi de Phenian sau să fi fost dezvoltate de nord-coreeni educaţi la Moscova sau în altă parte.

Evaluarea contestă un alt studiu, al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice de la Londra, potrivit căruia motoarele pentru o rachetă nucleară pe care Coreea de Nord o dezvoltă probabil că provin de la fabrică din Ucraina sau Rusia şi au fost obţinute pe piaţa neagră.

New York Times, care a citat luni studiul, afirma că acesta este similar concluziei la care au ajuns agenţiile americane de informaţii.

Institutul Internaţional pentru Studii Strategice a afirmat că Phenianul ar fi obţinut recent motoare de rachetă de fabricaţie sovietică, probabil din Ucraina. Kievul a negat acuzaţiile.

Motoarele de tip RD-250, asamblate până în 2001 de întreprinderea Iujmaş erau vândute pe rachete de tip Ciclon-2 şi Ciclon-3 ”în beneficiul Rusiei”, a declarat pentru presă Iuri Radtşenko, directorul agenţiei spaţiale ucrainene. ”Ei (ruşii) au putut să livreze, după aceea, o parte, cui voiau ei”, a subliniat el.

SUA sunt ”interesate” în continuare de un posibil dialog cu Coreea de Nord, afirmă Tillerson

Statele Unite rămân deschise unui posibil dialog cu Coreea de Nord, care a decis să-şi lase de o parte, pentru moment, planul de a trage rachete în apropierea teritoriului american Guam, a declarat marţi secretarul de Stat american, relatează AFP.

”Suntem interesaţi în continuare de o căutare a unei căi către dialog, dar acest lucru depinde el”, a spus Tex Tillerson.

Şeful diplomaţiei americane se referea astfel la liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Liderul regimului stalinist a declarat marţi, citat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, că va ”observa încă un pic comportamentul idiot şi stupid al yankeilor” înainte ca eventual să lanseze rachete.

”MOMENT DE COTITURĂ”

Pe de altă parte, Beijingul a apreciat marţi că această criză, în centrul căreia se află programul nuclear al Coreei de Nord, se află într-un ”un moment de cotitură” şi că a venit vremea întoarcerii la masa negocierilor.

Această declaraţie a fost făcută de o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, după ce tonul escaladării verbale între Statele Unite şi Coreea de Nord pare că a scăzut.

Kim Jong-un a anunţat marţi o pauză în planul său de a trage rachete în apropiere de Insula americană Guam, dar a avertizat că acest exerciţiu va avea loc în cazul unor noi ”acţiuni iresponsabile” ale Washingtonului.

Oficiali americani de rang înalt au dat asigurări că Statele Unite nu susţin o schimbare de regim la Phanian.

Iar preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a anunţat marţi că Seulul vrea cu orice preţ să evite un nou război.

”Ne aflăm la un moment de cotitură, pentru a da dovadă de hotărâre şi a relua negocierile de pace”, a declarat Hua Chunying într-o conferinţă de presă obişnuită, răspunzând unei întrebări despre declaraţiile lui Moon.

China, principalul aliat diplomatic şi susţinător economic al Coreei de Nord, a îndemnat în mai multe rânduri, în ultimele zile, atât Washingtonul, cât şi Phenianul, să nu se livreze unei escaladări verbale.

”Ceea ce sperăm de-acum este ca toate părţile implicate, să poată să contribuie, prin vorbele şi faptele lor, la stingerea focului tensiunilor actuale, în loc să toarne gaz pe foc”, a subliniat Hua Chunying.

Beijingul îndeamnă frecvent la o reluare a ”negocierilor în şase” - China, Statele Unite, Rusia, Japonia şi cele două Corei -, înterupte în 2009.

Purtătoarea de cuvânt a salutat totodată un articol ”pozitiv” al secretarilor americani al Apărării James Mattis şi celui de Stat Rex Tillerson publicat de cotidianul Wall Street Journal (WSJ).

Mattis şi Tillerson scriu în acest articol că Statele Unite ”nu vizează” o schimbare de regim la Phenian.

”Noi sperăm ca Statele Unite să poată să-şi traducă propunerile în acţiuni concrete” în dosarul nord-coreean, a declarat Hua.

”În acelaşi timp, noi îndemnăm Coreea de Nord să răspundă în mod adecvat”, a subliniat purtătoarea de cuvânt.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Coreea de Nord ar fi obţinut motoare de rachetă de fabricaţie sovietică
Coreea de Nord ar fi obţinut motoare de rachetă de fabricaţie sovietică

Coreea de Nord ar fi obţinut recent motoare de rachetă de fabricaţie sovietică, probabil din Ucraina, au declarat experţi citaţi de New York Times. Kievul a negat, însă, luni că ar fi vândut tehnologie balistică Phenianului, relatează AFP.

Jurnalista care a petrecut sub acoperire 6 luni în Coreea de Nord:
Jurnalista care a petrecut sub acoperire 6 luni în Coreea de Nord: "Este cel mai trist loc din lume"

O jurnalistă care a petrecut "sub acoperire" sașe luni în Coreea de Nord a povestit pentru CNN prin ce a trecut în țara comunistă.

Pastorul eliberat de Phenian, după 2 ani de muncă silnică, a ajuns acasă. Reacția fiului său
Pastorul eliberat de Phenian, după 2 ani de muncă silnică, a ajuns acasă. Reacția fiului său

Pastorul canadian, arestat pe viață în Coreea de Nord, a ajuns pe pământ canadian, după doi ani de muncă silnică.

Oamenii din Guam, învățați cum să supravieţuiască unui atac al Coreei de Nord
Oamenii din Guam, învățați cum să supravieţuiască unui atac al Coreei de Nord

Departamentul pentru Securitate Internă din Guam a publicat o fişă informativă pentru a le spune locuitorilor insulei cum să se pregătească pentru un eventual atac nuclear, dacă devin vreodată realitate ameninţările lansate de Coreea de Nord, scrie CNN.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.