Ucraina cere un summit multilateral, la care să participe și Vladimir Putin. Care este subiectul de discuție
Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut vineri, la Paris, organizarea unui nou summit între Rusia, Franţa şi Germania, pentru a obţine "un nou progres" în soluţionarea conflictului din regiunea Donbas, informează AFP.
"Ucraina este convinsă că pentru a merge înainte, este nevoie de un nou summit al liderilor în format Normandia", a declarat Kuleba după o convorbire cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian.
Pe 9 decembrie 2019, preşedinţii francez Emmanuel Macron, rus Vladimir Putin şi ucrainean Volodimir Zelenski, precum şi cancelarul federal german Angela Merkel s-au reunit la Paris pentru o primă întrevedere între liderii rus şi ucrainean. Putin şi Zelenski şi-au exprimat atunci dezacordul, afirmând totodată că doresc să le depăşească.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Este nevoie acum de acest (nou) summit cu participarea lui Putin, pentru un nou pas înainte", a insistat şeful diplomaţiei ucrainene, exprimându-şi regretul că cele două puncte de trecere deschise de Kiev la frontieră rămân închise de partea rusă."Am epuizat toate (...) eforturile noastre", a mai spus el.
Ucraina se confruntă din 2014 cu separatiştii susţinuţi de Rusia în regiunile sale estice Doneţk şi Lugansk, în cel mai sângeros război din Europa după cel din Balcani din anii 1990.
Conflictul care a început cu câteva săptămâni după anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova a făcut până acum peste 13.000 de morţi şi aproape 1,5 milioane de refugiaţi. Intensitatea luptelor a scăzut în general după încheierea acordurilor de pace în 2015, însă de atunci procesul politic nu avansează.
Le Drian a estimat că "foaia de parcurs" decisă în decembrie 2019 este "în continuare pe masă". "Au existat progrese în materie de securitate care s-au tradus printr-un armistiţiu ce a fost respectat, dar care astăzi se clatină un pic", a constat el, în condiţiile în care două persoane - un soldat şi un civil - au fost ucise şi alte patru au fost rănite la începutul săptămânii într-o escaladare a ostilităţilor.
"Trebuie continuate concluziile acestei reuniuni de la Paris pentru a reactiva dimensiunea politică a acestui acord şi este necesară vigilenţă în special asupra dimensiunii securitare. Însă, pentru a avansa, trebuie în mod evident ca toţi actorii (procesului) să fie decişi să o facă", a subliniat ministrul francez.