Ucraina avertizează că vor urma şi alte atacuri asupra unor ţinte de pe teritoriul Rusiei

×
Codul embed a fost copiat

Dacă forţele ruse vor continua să bombardeze Ucraina în ritmul actual, muniţia modernă a Moscovei s-ar putea epuiza la începutul anului următor, susțin surse de la Pentagon.

În schimb, de la Kiev, un oficial din Consiliul de Securitate avertizează că vor urma şi alte atacuri asupra unor ţinte de pe teritoriu rus.

Declarația vine după ce săptămâna trecută țara vecină a lovit cu drone două baze aeriene din Rusia.

În tot acest timp, milioane de civili ucraineni se tem că nu vor reuși să facă față acestei ierni fără curent, căldură sau apă.

La Odesa, în fața unor blocuri turn de locuințe, cufundate in beznă, o lumină firavă licărește într-o mașină parcată. Înauntru, doi tineri, care poartă halate matlasate peste mai multe straturi de haine, folosesc autoturismul ca o anexă a locuinței. Se mai încălzesc puțin și își încarcă telefoanele mobile. Oleh și Natalia spun că n-au mai avut curent acasă de două zile și două nopți.

Citește și
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate”. Regiunile vizate de furtuni

Tânăr: „E umezeală peste tot la noi în apartament, din cauza condensului. Sunt 14-15 grade înăuntru. Așa că e ceva mai confortabil în mașină, puțin mai cald…”

La aproximativ o lună de la eliberarea Hersonului de sub ocupația rusească, bucuria ucrainenilor de aici pare să se fi stins. Asta pentru că locuitorii de aici se uită cu groază la iarna care-i așteaptă. Iar întrebați dacă a meritat prețul plătit pentru libertate...
Tânăr: „Trebuie să mă gândesc. Nu știu ce să vă răspund imediat. Pe de o parte, da, pe de altă parte, nu. Libertatea vine cu un preț mare. ”

În puținele momente de liniște, oamenii stau la cozi interminabile pentru a primi câteva ajutoare.
Deborah Haynes, Sky News: „Da, rușii au ieșit din orașul Herson, dar nu s-au dus prea departe. Sunt pe cealaltă parte a acelui mal și folosesc poziția de acolo pentru a trage în interiorul orașului, zilnic.”

Potrivit oficialilor de la Kiev, toate hidrocentralele şi termocentralele au fost atinse de bombele rușilor, iar 40% din reţeaua de înaltă tensiune a fost avariată.

Deborah Haynes, Sky News: „Dronele sinucigașe iraniene joacă un rol cheie în abilitatea Moscovei de a ataca infrastructura energetică ucraineană, provocând întreruperi masive de curent, cum este cea de aici. După cum afirmă Marea Britanie, rușii au primit cel mai probabil noi loturi de drone de la Teheran.”

Iarna este abia la început, localnicii se așteaptă, în continuare, la multe întreruperi de curent și de căldură. Dar rezistă...

Într-o videoconferință cu liderii din G7, președintele Zelenski a vorbit despre singura posibilitate în care s-ar putea discuta despre pace.

Volodimir Zelenski: „(Sărbătorile) sunt momentul în care oamenii normali se gândesc la pace, nu la agresiune. Îi propun Rusiei să încerce măcar să demonstreze că este capabilă să renunțe la agresiune. Ar fi corect să înceapă retragerea trupelor rusești de pe teritoriul recunoscut al Ucrainei până de Crăciun. Dacă Rusia își retrage trupele din Ucraina, atunci va fi asigurată o încetare a ostilităților.”

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin nu va mai ține, în 2022, tradiționala conferință de presă maraton, de la sfârșitul anului. Ultima dată, înaintea începerii războiului, Putin a vorbit mai mult de 4 ore în fața a sute de jurnaliști. Întrebat despre cum va evolua situația, Peskov a făcut o mărturisire despre nivelul de adversitate față de Federația Rusă.

Dmitri Peskov: „Am ajuns la stația numită "confruntare". Nimeni nu ne iubește și nimeni nu ne va iubi prea mult. Dar nici nu avem nevoie de asta…”

Articol recomandat de sport.ro
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Citește și...
Vulcanul Ibu a erupt. Oamenii din şapte localităţi din Indoenzia au fost evacuați
Vulcanul Ibu a erupt. Oamenii din şapte localităţi din Indoenzia au fost evacuați

Un vulcan situat pe insula indoneziană Halmahera a erupt spectaculos, expulzând un nor de cenuşă în atmosferă, iar locuitorii din şapte localităţi învecinate au fost evacuaţi, au anunţat duminică autorităţile, potrivit Reuters.

Creditorul Genesis Global va returna clienţilor săi aproape 3 miliarde de dolari în cadrul falimentului
Creditorul Genesis Global va returna clienţilor săi aproape 3 miliarde de dolari în cadrul falimentului

Creditorul în criptomonede Genesis Global va returna clienţilor săi aproximativ 3 miliarde de dolari în numerar şi criptomonede, într-o lichidare în cadrul falimentului, în timp ce proprietarul său, Digital Currency Group, nu va recupera nimic.

 

Papa Francisc, apariție în scaunul cu rotile. Suveranul Pontif a mers în afara Vaticanului și a transmis un mesaj de pace
Papa Francisc, apariție în scaunul cu rotile. Suveranul Pontif a mers în afara Vaticanului și a transmis un mesaj de pace

Papa Francisc a făcut, sâmbătă, o vizită în afara Vaticanului. Suveranul Pontif a participat la un eveniment dedicat păcii, în orașul Verona.

Recomandări
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit "prost" sau "ratat" într-un duel la distanță

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas, în faţa unor susţinători a armelor.

Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european
Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european

Într-una dintre halele închiriate de o companie austriacă, lângă București, milioane de pachete cu haine și încălțăminte sunt depozitate, urmând ca, atunci când sunt comandate de clienții români, dar și străini, să plece direct spre ei.

 

Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates
Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa, crede Mircea Geoană. Secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre „democratizarea votului”.