Ucraina a semnat un pact de securitate cu Franța și Germania foarte important, ”necesar pentru a învinge Rusia”
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un acord bilateral de securitate cu Franța, la câteva ore după ce a făcut același lucru în Germania.
S-a întâmplat vineri seară la Palatul Elysee, unde liderul de la Kiev s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron.
Pactul de securitate cu Franța se extinde pe o perioadă de 10 ani și include angajamente din partea Parisului de a livra mai multe arme și de a antrena soldați.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Mai mult, Franța se obligă să trimită Ucrainei, în acest an, până la 3 miliarde de euro în ajutoare militare.
Emmanuel Macron: ”Această determinare (de a fi alături de Ucraina) este la fel de solidă ca în prima zi și doresc să vă spun că angajamentul nostru față de dumneavoastră nu se va diminua.”
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a apreciat că semnarea vineri a acordurilor bilaterale de securitate cu Franţa şi Germania vor "da un impuls Statelor Unite", unde un ajutor de peste 60 de miliarde de dolari este blocat în Camera Reprezentanţilor, notează AFP, potrivit Agerpres.
Aceste acorduri bilaterale nu sunt "o alternativă" la sprijinul din partea Statelor Unite, a declarat el în cursul unei conferinţe de presă la Paris cu omologul său francez, Emmanuel Macron.
"Suntem cu toţii împreună. Şi această alianţă între Statele Unite, Europa, Franţa, Germania, Marea Britanie (...) este necesară pentru a învinge Rusia", a adăugat el.
Marea Britanie a fost primul stat occidental care a încheiat un acord bilateral de securitate cu Ucraina, în 12 februarie, când premierul britanic Rishi Sunak a făcut o vizită la Kiev, reaminteşte AFP, arătând că înţelegerile de acest gen au rolul de a garanta susţinerea pentru Kiev pe termen lung, înainte de aderarea la NATO.
La cel mai recent summit al Alianţei Nord-Atlantice, în iulie 2023, la Vilnus, NATO nu a stabilit un calendar pentru primirea Ucrainei.