Ucraina a atacat Crimeea și a provocat pagube majore inamicului. Expert militar: Rusia se confruntă cu probleme urgente
Forțele Kievului au atacat din nou miercuri noapte cu drone obiective militare din Crimeea ocupată de ruși. Moscova pretinde că a neutralizat dronele, dar pe internet circulă imagini cu explozii la sol.
Obiectivul strategic al Ucrainei este să limiteze potențialul agresiv al flotei ruse din Marea Neagră. Simbolic, loviturile în cascadă ale ucrainenilor vătămează prestigiul lui Vladimir Putin însuși. Acesta îl va primi vineri pe președintele Belarusului, probabil pentru a-i împărtăși rezultatele întânirii cu liderul nord-coreean.
Teritoriul Crimeei ocupate de ruși a fost și miercuri noapte ținta unui atac ucrainean. Imaginile surprinse de localnici arată o coloană imensă de fum, după câteva explozii.
Ministerul Apărării de la Moscova susține, în schimb, că antiaeriana sa ar fi distrus 11 aparate, care vizau ținte militare din apropierea localității Ievpatoria, de pe coasta vestică a peninsulei. Ca și ieri, traficul pe podul Kerci a fost din nou suspendat pentru mai multe ore.
Imagini noi, surprinse din satelit, arată urmările atacului cu rachete care a vizat șantierul naval din Sevastopol. Deflagrațiile au avariat grav un vas de desant și un submarin ale marinei ruse.
Au suferit pagube majore și două docuri folosite de Moscova pentru a-și repara ambarcațiunile din Flota de la Marea Neagră.
În altă ordine de idei, experții și jurnaliștii analizează mizele și rezultatele summitului ruso-nord-coreean, desfășurat în Extremul Orient Rus.
Vladimir Putin a vorbit de „perspectiva” unui acord militar între Rusia și Coreea Comunistă, fără însă a anunța ceva concret. La discuții, caracterizate drept „sensibile și confidențiale” de Kremlin, a participat și ministrul rus al apărării.
James Nixey, Director Russia and Eurasia Programme, Chatham House: „Disperarea e mai degrabă din partea Rusiei, care se confruntă cu probleme imediate, urgente. E posibil ca Rusia să se pregătească pentru un război lung (în Ucraina), dar capacitatea industriei sale de armament nu face față. Pentru Rusia, totul se reduce la teza scopul scuză mijloacele”.
Pe analiști i-a surprins, totuși, durata scurtă a discuțiilor purtate de cei doi lideri. O explicație ar fi că nord-coreeanul ar fi putut cere mai mult decât alimente și energie.
Yang Wook, profesor la South Korea's Hannam University: „Transferul de tehnologie nucleară este o chestiune foarte problematică. În esență, Rusia nu a făcut asta niciodată, iar un asemenea transfer ar încălca Tratatul de neproliferare Nucleară. Așadar, dacă Rusia chiar va încălca această linie roșie, este ceva ce trebuie monitorizat îndeaproape”.
Oricum, Kim Jong-Un l-a invitat pe Vladimir Putin să-i întoarcă vizita. Și, potrivit jurnaliștilor de la Phenian, liderul de la Kremlin a acceptat cu entuziasm propunerea.