Tweet-urile lui Trump nasc noi controverse, în rândurile consilierilor

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 06 Decembrie 2017 12:31
Categorie: Internaţional

În aproape un an de când este preşedinte, Donald Trump şi-a folosit contul de Twitter de câte ori a avut ceva de spus, fără să ceară părerea consilierilor săi.

Dacă la Washington umblă vorba că oamenii din echipa preşedintelui sunt exasperaţi de spontaneitatea lui, oficial e o altă este poveste. Directorul CIA a mers atât de departe, încât să spună că postările lui Trump pe Twitter chiar au ajutat uneori serviciile de informaţii.

Donald Trump a dus diplomaţia pe teritorii neexplorate încă. În 11 noiembrie, îl numea pe Twitter pe Kim Jong-un "scund şi gras", după ce acesta îl făcuse bătrân. Asta în timp ce, la alte niveluri, Statele Unite încearcă să găsească o soluţie diplomatică pentru ameninţarea nucleară nord-coreeană. Totuşi, întrebat dacă tweeturile şefului său îi îngreunează muncă, directorul CIA Mike Pompeo a dat un răspuns surprinzător.

Mike Pompeo, director CIA: "Adversarii noştri au răspuns acestor tweeturi în moduri care ne-am fost utile, ne-au ajutat să înţelegem probleme de ierarhie, cine ce mesaje ascultă şi cum reverberează aceste mesaje în restul lumii."

CIA a refuzat să dea exemple concrete. Însă un fost analist de informaţii din cadrul instituţiei confirmă că e posibil că postările preşedintelui să ajute.

Aki Peritz, fost angajat CIA
: "Kim e deranjat de faptul că preşedintele nostru l-a făcut scund şi gras. Dacă împungi pe cineva, poţi să vezi cum se comportă, poţi să-l motivezi într-un anume fel, să afli cum răspunde în situaţii de criză, ceea ce e destul de important."

Acelaşi lucru funcţionează însă şi în sens invers, căci tweeturile lui Trump dezvăluie acelaşi gen de informaţii despre sine.

Aki Peritz, fost angajat CIA: "Un serviciu de informaţii ostil ştie ce îl motivează pe cel mai puternic om din lume. Ştie ce îi place, ce nu-i place, ce îl deranjează, ce îl mulţumeşte. Ştim la ce emisiuni TV se uită şi la ce nu se uită. Ei pot analiză aceste lucruri şi crea un mecanism pentru a află cum să-l manipuleze pe preşedintele Statelor Unite."

Sunt informaţii pe care adversarii nu le obţin la fel de uşor despre Vladimir Puțin sau ayatollahul Khomeini.

Michael Hayden, fost director CIA:
"Dacă aş fi şeful unui serviciu de informaţii ostil sau chiar aliat, aş pune oameni să urmărească acest cont şi să mă ţină la curent cu ceea ce spune, fiindcă se pot află foarte multe."

Dar lucrurile merg mai departe de atât, căci Trump abordează pe Twitter şi subiecte sensibile. În 24 februarie, critică FBI că nu reuşeşte să oprească scurgerile de informaţii. O invitaţie pentru serviciile străine de a încerca să recruteze agenţi dubli din rândurile FBI, spun analiştii.

Donald Trump a anunțat că va recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului
Donald Trump a anunțat că va recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului
VIDEO PROTVPLUS.RO
vladimir putin
Tentativă de asasinat la adresa lui Vladimir Putin, dejucată înainte de sosirea sa în Serbia
UE vrea să îngheţe fondurile în cazul ţărilor membre care nu respectă statul de drept
The Times: UE este pregătită să amâne data Brexitului până în 2020
Operațiune amplă pentru salvarea unui copil blocat de 3 zile într-un puț, în Spania
Scrisoare deschisă după ce un producător a încercat să se sinucidă în sediul unui post TV
O imagine cu o focă având pe cap o pungă a declanşat indignare online
statul islamic
Patru soldați americani, uciși într-un atac în Siria. Statul Islamic revendică atacul
Cum arată cortul pliabil din carton care a devenit viral. A fost creat de o organizație din Italia
Avalanșă impresionantă, filmată în Alpii elvețieni. VIDEO
Primul interviu al sauditei fugită în Canada. Lucrurile „interzise” făcute în premieră
Locul de pe glob unde s-au înregistrat 50 de grade Celsius
15 oameni au murit, după atentatul de la un complex din Kenya. FOTO