Tweet-urile lui Trump nasc noi controverse, în rândurile consilierilor
În aproape un an de când este preşedinte, Donald Trump şi-a folosit contul de Twitter de câte ori a avut ceva de spus, fără să ceară părerea consilierilor săi.
Dacă la Washington umblă vorba că oamenii din echipa preşedintelui sunt exasperaţi de spontaneitatea lui, oficial e o altă este poveste. Directorul CIA a mers atât de departe, încât să spună că postările lui Trump pe Twitter chiar au ajutat uneori serviciile de informaţii.
Donald Trump a dus diplomaţia pe teritorii neexplorate încă. În 11 noiembrie, îl numea pe Twitter pe Kim Jong-un "scund şi gras", după ce acesta îl făcuse bătrân. Asta în timp ce, la alte niveluri, Statele Unite încearcă să găsească o soluţie diplomatică pentru ameninţarea nucleară nord-coreeană. Totuşi, întrebat dacă tweeturile şefului său îi îngreunează muncă, directorul CIA Mike Pompeo a dat un răspuns surprinzător.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mike Pompeo, director CIA: "Adversarii noştri au răspuns acestor tweeturi în moduri care ne-am fost utile, ne-au ajutat să înţelegem probleme de ierarhie, cine ce mesaje ascultă şi cum reverberează aceste mesaje în restul lumii."
CIA a refuzat să dea exemple concrete. Însă un fost analist de informaţii din cadrul instituţiei confirmă că e posibil că postările preşedintelui să ajute.
Aki Peritz, fost angajat CIA: "Kim e deranjat de faptul că preşedintele nostru l-a făcut scund şi gras. Dacă împungi pe cineva, poţi să vezi cum se comportă, poţi să-l motivezi într-un anume fel, să afli cum răspunde în situaţii de criză, ceea ce e destul de important."
Acelaşi lucru funcţionează însă şi în sens invers, căci tweeturile lui Trump dezvăluie acelaşi gen de informaţii despre sine.
Aki Peritz, fost angajat CIA: "Un serviciu de informaţii ostil ştie ce îl motivează pe cel mai puternic om din lume. Ştie ce îi place, ce nu-i place, ce îl deranjează, ce îl mulţumeşte. Ştim la ce emisiuni TV se uită şi la ce nu se uită. Ei pot analiză aceste lucruri şi crea un mecanism pentru a află cum să-l manipuleze pe preşedintele Statelor Unite."
Sunt informaţii pe care adversarii nu le obţin la fel de uşor despre Vladimir Puțin sau ayatollahul Khomeini.
Michael Hayden, fost director CIA: "Dacă aş fi şeful unui serviciu de informaţii ostil sau chiar aliat, aş pune oameni să urmărească acest cont şi să mă ţină la curent cu ceea ce spune, fiindcă se pot află foarte multe."
Dar lucrurile merg mai departe de atât, căci Trump abordează pe Twitter şi subiecte sensibile. În 24 februarie, critică FBI că nu reuşeşte să oprească scurgerile de informaţii. O invitaţie pentru serviciile străine de a încerca să recruteze agenţi dubli din rândurile FBI, spun analiştii.