Turismul, colacul de salvare pentru Grecia. Un reportaj Stirile Pro TV de pe plajele de langa Atena
Dincolo de prapastia datoriilor publice si de protestele violente ale anarhistilor, nimic nu pare sa zdruncine moralul bun al grecilor. Asta ii atrage, se pare, si pe turisti care nu le ocolesc tara in ciuda grevelor si problemelor din economie.
Echipa PROTV a filmat intr-o zi de week-end pe strazile Atenei si pe plajele din apropierea Capitalei si a descoperit ca, acolo, viata linistita merge mai departe. La fiecare colt de strada dai peste un mic spectacol, iar turistul care vine la Atena nu are vreme sa se plictiseasca.
Grecii ezita, poate, sa-si "vanda tara", dar au stiut mereu si stiu inca "sa le faca curte turistilor".
Reporter: - "Pe o scara de la 1 la zece, ce nota le-ati da grecilor pentru felul in care se comporta cu turistii?'
Turisti americani: "Zece, fara indoiala".
Va intrebati de ce sunt mereu pline si ispititoare plajele grecesti?
Orice ar fi, "serviciile" trebuie sa ramana cuvantul de ordine. Insa, ca sa mearga afacerile bine, ofertele imbietoare trebuie insotite si de putina "smecherie negustoreasca". Berea care costa 2-3 euro la lumina soarelui, se face vreo opt euro dupa caderea intunericului. La fel, se rotujesc preturile si la sucuri, cafele sau gustari.
Luxul are cautare mereu pe timp de criza si cand vine vorba despre plaja de la marginea Atenei. O stie si acest roman care administreaza una dintre cele mai scumpe plaje grecesti. Pretul de intrare e destul de piperat, 25 de euro in weekend. Insa clientul are la dispozitie tot ce isi doreste, iar grija pentru amanunte este desavarsita.
"De trei ori pe an curatam pe fundul marii. Avem scafandrii care ridica de pe fundul marii tot ce este plastic, metal, sticla", a spus Richar Holum, administrator de plaja.
In cazuri nefericite, cand apar accidente sau probleme de sanatate, la punctul de prim ajutor se afla in permanenta un medic. Care are la dispozitie toate dotarile existente pe o ambulanta, inclusiv echipamente de resuscitare.