Turcii plătesc de peste două decenii o „taxă de cutremur”. Oamenii se întreabă pe ce a cheltuit statul toți acești bani

×
Codul embed a fost copiat

Turcia şi Siria sunt îngenunchiate de durere şi de spaimă, după catastrofa de luni. Cel mai recent bilanţ arată că peste 16 mii de oameni au murit în urma celor două cutremure.

În tot acest timp, salvatorii nu renunţă o clipă şi încearcă din răsputeri să ajungă la cei care, după trei zile, încă se agaţă de viaţă, sub dărâmături. Dar în rândul sinistraţilor îşi face loc şi revolta, îndreptată împotriva autoritatilor.

Orele critice de după producerea dezastrului s-au scurs, grele la plumbul. Acum speranța se transformă în disperare și durere, în rândul celor ce așteptau, încremeniți, lângă ruinele sub care zăceau cei dragi.

Și totusi mai există speranță, iar miracolele se întâmplă. După ore frenetice de căutări într-un morman de moloz, joi dimineață, au fost descoperiți trei bărbați în viață. Este vorba despre un tată și cei doi fii ai lui, un bărbat de 69 de ani și doi tineri de 29 și 18 ani. Ei se aflau în apartamentul lor de la etajul patru, iar după 75 de ore de stat sub dărâmături au fost găsiți în viață, sunt teferi, nevătămați și au fost transportați la spital.

După consternare și spaimă, apar primele critici.

Citește și
cutremur turcia, 9 feb
Nouă avalanșă de cutremure în Turcia. Ce magnitudine a avut cel mai puternic
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Alex Crawford, corespondentă Sky News: „Mulți dintre locuitorii de aici se plâng că nu există o coordonare majoră a eforturilor de salvare și nu consideră că sunt suficienți specialiști pe teren”.

Fiecare salvare făcută după atât de multe ore de la cutremur este un miracol.

O copilă a fost salvată după ce a stat 68 de ore sub mormane de beton. Fetiţa a fost imediat înfășurată într-o pătură și transportată cu ambulanța la spital.

Iar salvatorii nu cedează, deşi lucrează în continuu sub o imensa presiune emotionala...

La o altă clădire prăbușită, din același complex rezidențial din Gaziantel, salvatorii au încercat să obțină raăspunsuri de la eventuale persoane care ar putea să fi supraviețuit sub dărâmături. Ei s-au poziționat la găurile din mormanul de moloz și au strigat să li se răspundă în cazul în care sunt auziți. Din nefericire nu au obținut niciun rezultat și au început din nou să curețe un morman de ruine.

Canan Severoglu, localnică din Gaziantep: „Totodată, nici vremea nu ajută foarte mult. E foarte frig și nu pot să îmi imaginez cum se simt cei care ar putea fi acum în viață. Sper să rămână puternici, pentru că eu una cred în miracole”.

Despre un miracol au vorbit oamenii şi miercuri, când salvatorii au găsit un bebeluș sub ruine.

În Turcia, suprafața afectată de cele două cutremure de luni este de 135.000 de kilometri pătrați, cât jumătate din teritoriul României. Seismologii spun că platoul anatolian s-a deplasat cu câțiva metri ca urmare a ultimelor miscari telurice. Practic această unda seismică a făcut ca Turcia să înainteze cu trei metri în Marea Egee.

Președintele Erdogan și-a continuat miercuri seară vizitele în locurile lovite de cutremur din sudul Turciei, pentru a vedea distrugerile. A fost primit cu revoltă în multe locuri.

Ajunși la capătul puterilor, oamenii i-au reproșat reacția întârziată a autorităților. De altfel, în întrega țară furia este din ce în ce mai mare. Multe voci acuză autoritățile de corupție și de aplicarea deficitară a legilor în domeniul construcțiilor. Mai mult, de peste două decenii turcii plătesc o așa-numita „taxă de cutremur”. Iar acum oamenii se întreaba pe ce a cheltuit statul toți acesti bani.

Imagini dramatice cu salvări vin și din Siria - șase membri ai unei familii au fost scoşi de sub dărâmături la Idlib. În regiunea controlată de rebeli intervin căștile albe - serviciul de protecție civilă. În anii de război civil, acest grup a salvat mii de oameni, după bombardamente - atât ale forțelor regimului de la Damasc, cât și ale forțelor ruse care îl sprijină pe Bashar al Assad. Dar și membrii căștilor albe sunt acum copleșiți de amploarea dezastrului și au mare nevoie de întăriri.

Uniunea Europeană va trimite în Siria ajutoare în valoare de 3,5 milioane de euro și alte 3 milioane de euro pentru Turcia. Blocul comunitar a anunțat că intenționează să organizeze luna viitoare o conferință a donatorilor internaţionali, ca să strângă fonduri pentru ambele tari.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Româncă aflată în Turcia: ”Nu avem gaz, nu avem căldură. Dormim în maşină şi mâncăm la spital”
Româncă aflată în Turcia: ”Nu avem gaz, nu avem căldură. Dormim în maşină şi mâncăm la spital”

O româncă aflată în Turcia, Mirela Gultekin, a povestit, joi, că încă sunt scoşi oameni de sub dărămături, precizând că în Gaziantep, oraşul în care locuieşte, au fost scoşi trei oameni vii de sub dărâmături, în cursul zilei de joi, scrie News.ro. 

Nouă avalanșă de cutremure în Turcia. Ce magnitudine a avut cel mai puternic
Nouă avalanșă de cutremure în Turcia. Ce magnitudine a avut cel mai puternic

Turcia continuă să fie zguduită de cutremure. Zeci de seisme au avut loc joi dimineață, majoritatea însă cu o magnitudine mai mică de 4 pe Richter.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.