Turcia a dat publicitatii primele imagini cu raidurile aeriene din Siria contra SI. Care e motivul ascuns a lui Erdogan

statul islamic - raiduri turcia - youtube

Intr-o singura saptamana, autoritatile de la Ankara par sa isi fi schimbat complet pozitia in raport cu jihadistii din Siria si Irak. Pentru prima data, armata turca a intervenit activ impotriva acestora. Ce sta insa in spatele acestei decizii?

Coalitia impotriva Statului Islamic condusa de americani ar putea sa fi obtinut cea mai insemnata victorie a sa de pana acum: a castigat sprijinul Turciei, singura putere militara din regiune care are capacitatea de a castiga si la sol, nu doar in aer, razboiul cu islamistii radicali. Incepand de vineri, Ankara a inceput atacurile asupra pozitiilor ISIS din Siria.

Turcia a dat publicitatii primele imagini cu raidurile aeriene impotriva pozitiilor Statului Islamic din Siria. Noi lovituri aeriene si terestre ale armatei turce au loc sambata impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic  in Siria si a rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) in Irak, a anuntat prim-ministrul Ahmet Davutoglu.

"Am dat instructiuni pentru o a treia serie de lovituri in Siria si Irak. Operatiunile aeriene si terestre sunt in curs", a declarat Davutoglu presei de la Ankara. Seful guvernului a mai anuntat ca 590 de persoane cu legaturi cu SI si PKK care prezinta "un pericol potential" au fost arestate de politie de vineri, intr-o serie de operatiuni desfasurate in intreaga tara.

Fortele aeriene turce au lansat vineri si sambata dimineata lovituri aeriene care au vizat, pentru prima data, obiective ale jihadistilor pe teritoriul sirian, dupa atentatul sinucigas, atribuit SI, care s-a soldat luni cu 32 de morti si o suta de raniti in orasul Suruc, in apropiere de granita cu Siria. Avioane F16 au bombardat in noaptea de vineri spre sambata baze ale PKK din muntii Kandil, in nordul Irakului. De luni, PKK si-a intensificat atacurile asupra fortelor de securitate turce, intr-o riposta la atacul de la Suruc, care potrivit organizatiei ar fi vizat in principal un grup de tineri militanti de stanga apropiati cauzei kurde.

Citește și
atentat Turcia
28 de morti si 100 de raniti, intr-o explozie in Turcia. Autoritatile cred ca este un atac terorist al Statului Islamic

Teritoriile din nordul Siriei curatate de militantii jihadisti vor deveni "zone sigure", a declarat sambata ministrul de externe turc, relateaza Reuters."Cand teritoriile din nordul Siriei sunt curatate de amenintare, se vor forma in mod natural zone sigure", a declarat Mevlut Cavusoglu in cadrul unei conferinte de presa.

"Am fost mereu favorabili zonelor sigure si zonelor de excludere aeriana in Siria. Persoanele care au fost stramutate pot fi plasate in aceste zone sigure", a adaugat el.
 

PKK: ''Nu mai exista'' conditiile de incetare a focului dupa ''agresiunea'' Turciei

Rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au estimat sambata ca ''nu mai exista conditiile'' pentru incetarea focului decretata in 2013 in conflictul cu Ankara, dupa ce Turcia a efectuat noaptea trecuta lovituri aeriene impotriva unor pozitii ale PKK in Kurdistanul irakian, relateaza AFP.

''Conditiile privind mentinerea armistitiului au fost intrerupte (...), in contextul acestor agresiuni. Avem dreptul sa ne aparam'', au declarat Fortele de aparare a poporului (HPG), aripa militara a PKK, intr-o declaratie pe site-ul lor, informeaza Agerpres.

AFP precizeaza ca autoritatile kurde din Irak au condamnat sambata, intr-un comunicat, raidurile armatei turce impotriva unor poziti ale PKK pe teritoriul lor.

Presedintele regiunii autonome kurde din nordul Irakului, Massoud Barzani, l-a sunat pe premierul turc, Ahmet Davutoglu, pentru a-si exprima ''nemultumirea in legatura cu caracterul periculos al situatiei'', potrivit comunicatului. Davutoglu a afirmat insa anterior ca Barzani si-a exprimat ''solidaritatea'', noteaza AFP.

Statul Islamic a detonat camioane la granita cu Turcia

Militanti ai Statului Islamic (SI) au detonat camioane cu explozibili in doua sate din apropiere de orasul sirian Tel Abyad, controlat de kurzi, situat nu departe de granita cu Turcia, inregistrandu-se victime, a indicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), transmite din Beirut agentia Reuters.

Potrivit OSDO, atacurile au vizat puncte de control ale fortelor kurde YPG in doua sate locuite in principal de arabi, situate la sud-est de orasul Tel Abyad. Orasul, un loc strategic din apropiere de granita cu Turcia, a fost cucerit luna trecuta de catre fortele kurde de la jihadistii SI, ajutate de lovituri aeriene conduse de SUA.

Atentate si arestari in masa
Pana saptamana aceasta, Turcia a ramas in expectativa, evitand sa se implice activ in lupta impotriva Statului Islamic. Saptamana aceasta, insa, un atentat sinucigas cu 32 de morti, comis cel mai probabil de ISIS in sudul Turciei si un atac al militantilor din Siria in care un soldat turc si-a pierdut viata par sa fi determinat guvernul de la Ankara sa se alature coalitiei internationale. Potrivit CNN, decizia a fost luata joi, dupa o reuniune a consiliului national de aparare prezidata de premierul Ahmet Davutoglu.

O zi mai tarziu, politia turca a facut peste 250 de arestari in cadrul unei operatiuni antiteroriste vizand atat militantii islamisti, cat si un dusman mult mai vechi al guvernului de la Ankara: Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Inca din anii ’80, aceasta organizatie de extrema stanga lupta, inclusiv prin metode teroriste, pentru autonomia kurzilor din Turcia. Pe de alta parte, incepand din 2014 PKK este si unul dintre cei mai inversunati dusmani ai Statului Islamic.

Guvernul turc a inclus insa atat PKK, cat si ISIS, in aceeasi categorie, “grupuri teroriste”, iar raidurile aeriene din noaptea de vineri spre sambata i-au vizat atat pe islamisti, cat si pe kurzi. Potrivit comunicatului autoritatilor de la Ankara, „Atacurile au vizat obiective ale grupului terorist ISIS in Siria si ale grupului terorist PKK in nordul Irakului". De asemenea, in paralel cu aceasta operatiune aeriana desfasurata de avioane F-16 cu baza la Diyarbakir, artileria turca a deschis focul asupra obiectivelor ISIS si PKK din zona granitei.

Baza de la Incirlik, deschisa pentru americani
Turcia a anuntat vineri si ca si-a deschis baza aeriana de la Incirlik pentru avioanele americane care bombardeaza pozitii ale Statului Islamic in Siria si Irak, fara a oferi detalii privind conditiile utilizarii bazei, potrivit Agerpres. Aceasta baza 'va fi utilizata doar intr-un anumit context', a declarat presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, precizand ca a avut o convorbire pe acest subiect cu Barack Obama.

In editia sa de vineri, cotidianul Hürriyet a anuntat ca acordul incheiat intre Ankara si Washington prevede instituirea unei zone de interdictie aeriana limitata la o parte din nordul Siriei. Potrivit ziarului turc, care citeaza surse oficiale, avioanele de lupta ale coalitiei ar putea interzice orice prezenta aeriana intr-un sector de 90 de kilometri lungime, situat la 40-50 de kilometri in interiorul teritoriului sirian, intre orasele Mare si Cerablus. Aceasta zona tampon ar impiedica unele miscari jihadiste radicale sa preia controlul in aceasta zona si, prin urmare, conform dorintei Turciei, sa se evite orice nou aflux de refugiati sirieni pe teritoriul sau, scrie Hürriyet.

Ce a motivat decizia Turciei
Expertii consultati de CNN afirma ca decizia Turciei ar putea fi motivata mai putin de atacurile jihadistilor, cat de dorinta de a-si spori controlul asupra Siriei. Ankara se opune regimului lui Bashar al-Assad, care este sustinut in schimb de Teheran – un sprijin care ar putea deveni mai eficient dupa ce Iranul a incheiat acordul privind programul sau nuclear.

De asemenea, intervenind activ in Siria, Turcia ar putea controla mai bine gruparile armate ce compun opozitia din aceasta tara si ar putea limita activitatile kurzilor. De altfel, PKK a criticat public decizia Ankarei, considerand ca „nu este credibila” in conditiile in care "propaganda guvernamentala ii ataca doar pe kurzi, dar nu spune nimic despre ISIS".

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
ATENTATUL din Turcia. Autoritatile au identificat un suspect dupa atacul de la Suruc, soldat cu 32 de morti
ATENTATUL din Turcia. Autoritatile au identificat un suspect dupa atacul de la Suruc, soldat cu 32 de morti

Autoritatile turce au identificat un suspect in cazul atentatului sinucigas produs luni la Suruc, la frontiera sud-estica, in care si-au pierdut viata 32 de persoane, a anuntat marti premierul turc Ahmet Davutoglu, citat de Reuters si AFP.
 

28 de morti si 100 de raniti, intr-o explozie in Turcia. Autoritatile cred ca este un atac terorist al Statului Islamic
28 de morti si 100 de raniti, intr-o explozie in Turcia. Autoritatile cred ca este un atac terorist al Statului Islamic

Douazeci si opt de persoane au fost ucise si in jur de 100 raniti in puternica explozie produsa luni intr-un centru cultural din orasul turc Suruc, in apropierea granitei cu Siria, insa numarul victimelor ar putea creste.

Turcia ar putea invada Siria. Conducerea armatei a fost convocata pentru a se studia posibilitatea unei incursiuni
Turcia ar putea invada Siria. Conducerea armatei a fost convocata pentru a se studia posibilitatea unei incursiuni

Conducerea armatei turce a convocat pentru aceasta saptamana comandantii trupelor stationate de-a lungul frontierei cu Siria cu scopul de a studia posibilitatea unei incursiuni pe teritoriul statului vecin, a relatat ziarul Hurriyet, citat de AFP.  

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.