Turcia îi acuză pe americani că pregătesc o "armată teroristă" în Siria. Replica SUA
Tensiuni între Ankara şi Washington pe tema kurzilor din Siria
Consiliul Naţional de Securitate al Turciei a declarat miercuri că Ankara va răspunde imediat oricărei ameninţări din vestul Siriei şi nu va permite formarea unei "armate teroriste" la frontieră, informează Reuters. După o şedinţă a guvernului, vicepremierul Bekir Bozdag a lansat un avertisment similar, în replică la anunţul coaliţiei conduse de Statele Unite în Siria privind intenţia de a înfiinţa o armată cu un efectiv de 30.000 de combatanţi, în colaborare cu Forţele Democratice Siriene (SDF).
Liderul SDF este miliţia kurdă YPG, considerată de Turcia o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan, organizaţie teroristă atât potrivit Turciei, cât şi Uniunii Europene şi Statelor Unite. Bozdag a afirmat că apreciat că formarea "unui coridor terorist şi unei armate teroriste" la frontieră reprezintă o ameninţare de securitate pentru ţara sa, iar acţiunile SUA în Siria sunt nepotrivite cu alianţa existentă între Ankara şi Washington. În acest context, sprijinul american pentru YPG este inexplicabil, a susţinut vicepremierul.
Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a afirmat în aceeaşi zi că Statele Unite "recepţionează şi tratează cu seriozitate" preocupările Turciei, ca aliat în cadrul NATO. Într-un discurs la Universitatea Stanford, el a lăsat însă să se înţeleagă că strategia SUA în Siria presupune menţinerea unei prezenţe militare americane pe durată nedeterminată, în cadrul eforturilor mai extinse de a împiedica refacerea Statului Islamic, de a pregăti diplomatic o posibilă retragere a preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, şi de a opri influenţa Iranului.
Ulterior, Departamentul Apărării Statelor Unite a dat asigurări că nu intenţionează să creeze în Siria o nouă armată sau trupe convenţionale de grăniceri, informează Reuters. După reacţia Turciei, Pentagonul a dat publicităţii un comunicat în care arată că "SUA continuă să pregătească forţe locale de securitate în Siria. Pregătirea are scopul de a întări securitatea persoanelor dezrădăcinate care revin în comunităţile lor devastate. De asemenea, este esenţial ca ISIS (Statul Islamic - n. red.) să nu se poată ridica din nou în zonele eliberate şi neguvernate. Nu este vorba de o nouă 'armată' sau forţă de 'grăniceri' convenţională".
Sursa: Agerpres
Etichete: Turcia, siria, armata, terorism, inarmare, kurzi, ypg, SDF,
Dată publicare:
18-01-2018 07:56