Kurzii şi aliaţii lor au preluat controlul asupra capitalei ISIS, Raqqa. Peste 3.000 de oameni, ucişi în lupte


Ultimul update: Duminica 22 Octombrie 2017 19:33
Data publicarii: Marti 17 Octombrie 2017 15:57
Categorie: Stiri externe
comandantul kurd Rojda Felat in Raqqa

Comandanţii coaliției susţinută de armata americană au anunţat că au învins marți Statul Islamic, alungându-i pe jihadişti din capitala Raqqa, după patru luni de lupte.

Luptele s-au încheiat, iar alianța milițiilor arabe și kurde au „curățat” zona de mine și de jihadiștii rămași, a declarat Rojda Felat, comandantul campaniei Raqqa pentru Forțele Democrate Siriene (SDF), notează Reuters. Comandanţii kurzi spun că 99% din oraş a fost eliberat, în vreme ce şeful operaţiunii americane, colonelul Ryan Dillon, vorbeşte de numai 90%.

3,250 de oameni ar fi fost ucişi în bătălia pentru Raqqa, între care mai mult de o treime civili.

Declararea oficială a proclamării victoriei asupra fostei capitale ISIS, Raqqa, va fi în curând făcută, odată ce orașul va fi curăţat de mine și de orice are legătură cu celulele organizației Stat Islamic, a declarat Talal Silo, purtătorul de cuvânt al Forțele Democrate SirieneSDF.

Militarii au înlăturat steagul negru a Statului Islamic de pe clădirile orașului Raqqa.

Căderea capitalei jihadiste Raqqa reprezintă un simbol în lupta împotriva terorismului.

Statul Islamic și-a pierdut cea mai mare parte a teritoriului său în Siria și Irak în acest an, inclusiv posesia cea mai importantă, Mosul. În Siria, a fost forțat să se întoarcă într-o fâșie a văii Eufrat, înconjurată de deșert.

SDF, susținută de o alianță internațională condusă de SUA, s-a luptat din luna iunie pentru a prelua controlul asupra orașul controlat de jihadiști. Zona este recunoscută ca fiind un spațiu de planificare a atacurilor în străinătate.

Un martor a declarat pentru Reuters că luptătorii au sărbătorit pe străzi, scandând slogane. În plus, luptătorii și comandanții s-au îmbrățișat pentru a marca victoria, într-un peisaj brăzdat de clădiri ruinate. 

 

 

Un clip cu reacţia de bucurie a unei femei din Raqqa, filmat de forţele kurde, a devenit rapid viral pe reţelele sociale.

Sursa: Reuters

VIDEO PROTVPLUS.RO