Statul Islamic a comis doua noi atacuri cu armament chimic in Irak, acuza kurzii

Atac chimic Siria

Oficiali kurzi au acuzat gruparea terorista Statul Islamic ca a comis doua noi atacuri cu armament chimic in Irak, unde militarii au suspendat luni ofensiva de la Tikrit, cerand coalitiei impotriva SI sa efectueze atacuri aeriene suplimentare.

Oficialii au prezentat inregistrari video dramatice in care sunt surprinse efectele unui presupus atac cu clor. Imaginile dateaza din decembrie, dar oficialii au declarat ca nu le-au facut publice pana in prezent de teama sa nu creeze panica.

Dupa ce au prezentat rezultate de laborator sambata, autoritatile kurde subliniaza ca toate aceste dovezi arata ca SI a folosit armament chimic in timpul luptelor.

Generalul Aziz Wesi a declarat ca a fost nevoit sa trimita militari la spital, in urma unui atac, si ca medicii le-au recomandat repaos dupa ce analizele au relevat ca prezentau niveluri ridicate de clor in corp. Insa nu a fost utilizata o doza mortala, a precizat el.

Pe de alta parte, oficiali militari au suspendat luni operatiunile la Tikrit, solicitand coalitiei internationale antijihadiste sa efectueze atacuri aeriene suplimentare inainte de reluarea ofensivei asupra orasului natal al fostului dictator irakian Saddam Hussein, aflat sub controlul SI.

Citește și
Vladimir Putin
Rusia sustine ca presupusul atac chimic din Siria este "o provocare planuita de mult"
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Aceasta ofensiva este considerata cruciala in cadrul operatiunilor care vizeaza recucerirea orasului Mosul (nord). Luptatorii kurzi au avansat in regiunea Kirkuk, cucerind satele Wahda, Saada si Khalid. Sustinuti de bombardamentele coalitiei, ei incearca sa respinga SI din regiunea orasului bogat in petrol.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
"Dovada" lui Obama pentru o interventie in Siria. Inregistrari cu victimele presupusului atac chimic

Postul de televiziune CNN a difuzat sambata inregistrari video cu persoane care prezentau convulsii sau copii morti, care ar fi victime ale atacurilor chimice din 21 august din Siria si care au fost aratate congresmenilor americani, relateaza AFP.

Rusia sustine ca presupusul atac chimic din Siria este
Rusia sustine ca presupusul atac chimic din Siria este "o provocare planuita de mult"

Suspiciunile privind atacul cu arme chimice din regiunea Damasc reprezinta "o provocare planuita de mult timp", acuza Rusia, unul dintre principali aliati ai regimului Bashar Al-Assad, relateaza AFP.

Genocid in Siria. 1.300 de persoane, printre care femei si copii, ucise in urma unui atac chimic
Genocid in Siria. 1.300 de persoane, printre care femei si copii, ucise in urma unui atac chimic

1.300 de persoane, printre care femei si copii, au murit in Siria, miercuri, in urma unui atac chimic lansat de fortele loiale presedintelui Bashar al-Assad, in apropiere de Damasc, sustin fortele rebele.

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.