Trupele Kremlinului câștigă teren în regiunea Luhansk, unde se dau lupte grele. Volodimir Zelenski: „Este iadul acolo!”
„Soldații ucraineni, și-au încheiat rezistența în buncărele din Mariupol”, a anunțat comandantul regimentului Azov.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Între timp, forțele ruse avansează în regiunea Luhansk, din est, unde se dau lupte grele. Sunt bombardamente înverșunate și în Donețk. „Este iadul acolo”, a spus chiar președintele Zelenski.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „În Donbas, ocupanţii încearcă să sporească presiunea. Acolo este iadul, fără nicio exagerare. Bombardează cu brutalitate şi absolut fără sens asupra Sievierodonețkului, unde 13 oameni au murit şi zeci au fost răniţi, într-o singură zi”.
Sievierodonețk este ultimul bastion al forțelor ucrainene pe frontul din Luhansk, în est. Dacă ar ocupa acest oraş, rușii își pot continua ofensiva în tentativa de a ocupa întreaga regiune administrativa Luhansk.
Mai sunt câteva sute de civili în Sievierodonețk, iar mulți dintre aceștia nu vor sau nu se încumetă să plece.
Rușii și-au intensificat ofensiva şi în regiunea Donețk
Ultimul spital rămas în Sievierodonețk a fost mereu sub focul artileriei, în ultimele săptămâni. O singura doctoriţă şi câţiva asistenţi medicali au grijă de pacienţii mutaţi pe culoare, ca să fie feriţi de bombardamente.
Forțele rusești și-au intensificat ofensiva şi în regiunea Donețk, tot în est, folosind artilerie, lansatoare de rachete și avioane pentru a zdrobi apărarea din jurul orașului cu acelaşi nume.
Potrivit Rusiei, 2.000 de combatanţi ucraineni au ieşit, până acum, din reduta de la Azovstal, combinatul siderurgic din Mariupol, şi s-au predat, fiind duşi în teritoriile controlate de ruşi.
Denys Prokopenko, comandantul regimentului Azov: „În pofida luptelor grele, atacurilor din toate părțile și în pofida lipsei de resurse, am avut constant trei mari priorități: civilii, răniții și decedații. Astfel, am reușit să evacuăm civilii, iar răniții grav au primit asistența necesară și au fost evacuați, în perspectiva unor schimburi viitoare de prizonieri, prin care să ajungă, până la urmă, în teritoriul controlat de Ucraina. În privința eroilor căzuți, demersurile pentru ridicarea trupurilor continuă”.
Sviatoslav Palamar, comandantul adjunct al regimentului Azov: „Mai mulți luptători încă suntem în uzina de la Azovstal. O operațiune este în desfășurare, dar nu vom da mai multe detalii despre asta. Mulțumiri lumii întregi, mulțumiri Ucrainei pentru sprijin. Ne vom întâlni”.
Negocieri "foarte fragile şi dificile" continuă pentru evacuarea ultimilor apărători de la Azovstal, a anuntat consilierul preşedintelui Zelenski. Între timp, Rusia continuă să arate imagini de propagandă prin care încearcă să demonstreze cât de bine sunt tratați prizonierii răniți.
Doctoriţa Iulia Paievska, arestată de ruși pentru presupuse legături cu Batalionul Azov
Ororile din timpul săptămânilor de asediu al forţelor ruse la Mariupol sunt redate de filmările facute cu o cameră video, ataşată pe casca unui medic ucrainean - Iulia Paievska, arestată de ruși care au acuzat-o de legături cu Regimentul Azov.
Doi copii, frate și soră, au fost grav răniți în timpul unui schimb de focuri, la un punct de control din oraș. Părinții lor au murit pe loc. În ciuda eforturilor medicilor, nici băiețelul nu a putut fi salvat.
Doctoriţa de 53 de ani, Iulia Paievska, a înregistrat eforturile disperate ale colegilor săi care au încercat să smulgă răniți grav din ghearele morţii. Civili şi soldaţi, deopotrivă, inclusiv ruşi.
Iulia Paievska: Du-l înăuntru...
Soldar ucrainean: Nenorocitule, aţi omorât oameni nevinovaţi, copii...
Iulia Paievska: Calmează-te... Ei n-o să fie aşa buni cu ai noștri, cum îi tratăm noi pe ai lor."
Femeie: Sigur că nu. Chiar ai de gând să-i tratezi pe aceşti ruşi?
Paievska: Nu se poate altfel. Sunt prizonieri de război.
Medicul a stocat imaginile pe un card de memorie. Şi a reuşit să-l strecoare, ascuns într-un tampon, jurnaliştilor de la Associated Press.
Aceștia au ieșit la jumătatea lui martie din Mariupol cu unul dintre rarele convoaie umanitare. Paievska şi şoferul ei au fost arestați, însă, a doua zi, de soldații ruși, și nu se mai stie nimic despre soarta lor.
Tot în Luhansk, Rubijne, un oraș industrial care avea 60.000 de locuitori, înainte de război, a împărtășit soarta Mariupolului. Nu mai există clădiri neatinse de bombardamente, numeroase case sunt de nelocuit, în curți sunt cimitire, a spus șeful administrației militare.
Preşedintele Zelenski a repetat acuzațiile de genocid comise de ruşi în Ucraina. Şi noi dovezi, inclusiv înregistrari video obținute de New York Times, arată cum soldații ruși din trupele de prașutiști au adunat opt civili ucraineni și i-au executat, în Bucea, pe 4 martie.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, donetk, lugansk, Volodomir Zelenski,
Dată publicare:
20-05-2022 19:49