Trupele Kievului se plâng că rămân fără muniție. Soldat:”Cred că rușii trag de 10 ori la fiecare rundă pe care o tragem noi”
Germania va trimite mai multe sisteme de apărare aeriană în Ucraina pentru a ajuta țara aflată în război să protejeze transporturile de cereale de bombardamentele rusești. Informația apare într-un raport citat de Bloomberg.
Iar președintele Zelenski a anunțat că se pregăteşte pentru o activitate internaţională intensă, care să sporească sprijinul pentru țara sa.
Serviciul de Informații militare al Ucrainei a anunțat că unități ale Forțelor de Operațiuni Speciale au atacat trupele rusești din peninsula Crimeea, după care s-au retras, relatează presa de la Kiev.
”Oameni ai Ministerului Apărării al Ucrainei au debarcat pe teritoriul peninsulei Crimeea și au provocat pagube ocupanților Moscovei! Crimeea va fi ucraineană!”
Însă oficiali din serviciile de informații ucrainene admit că atacul-fulger de pe mare le-a adus şi lor pierderi.
Între timp, se dau lupte grele pe frontul din sudul Ucrainei, deşi lucrurile par să bată pasul pe loc. Nici ruşii nici ucrainenii nu dau semne că ar câștiga teren. Mai mult, trupele Kievului se plâng că rămân fără muniție.
Trei rachete la o singură tragere - atât își permite, pentru moment, această brigadă a ucrainei. Dar şi acelea sunt de o calitate îndoielnică.
Soldat ucrainean: ”Nu sunt foarte precise (rachetele). Depind și de vreme și de dimensiune. Ar fi bine să avem rachete mai precise sau ghidate”.
Soldat ucrainean: ”Este greu de spus exact, dar cred că rușii trag de 10 ori la fiecare rundă pe care o tragem noi, iar uneori scorul este chiar de 1 la 100”.
O soluție de moment pentru suplimentarea muniției ar putea veni, ironic, din Iran, ţară care furnizează Rusiei temutele drone „Shahed”. Statele Unite au confiscat arme şi muniţii interceptate în drum spre zone de conflict din Orientul Mijlociu, cu încălcarea dreptului internaţional.
Karine Jean-Pierre, purtător de cuvânt al Casei Albe: ”Departamentul Apărării a anunțat că guvernul SUA a transferat 1,1 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic și pentru unitățile de infanterie ucraineană. Și, așa cum am menționat, o forță navală a Comandamentului Central al SUA a confiscat aceste muniții, care se aflau pe drum, de la Gardă Revoluționară Iraniană, către grupuri militante din Yemen, încălcând dreptul internațional”.
Totodată, Berlinul vrea să transfere Kievului un sistem IRIS-T și cel puțin 12 tunuri autopropulasate antiaeriene Gepard pentru a respinge atacurile asupra transporturilor de grâne, cu destinația România. Potrivit unor sursele citate de Bloomberg, armamentul ar urma să ajungă în Ucraina până la finele anului.