Armata siriana reia luptele la Alep, anunta Moscova. Acordul privind evacuarea civililor si a insurgentilor, "suspendat"

×
Codul embed a fost copiat

Acordul privind evacuarea civililor si a insurgentilor din orasul Alep a fost "suspendat" dupa obiectii formulate de regimul sirian, a declarat pentru AFP un responsabil al fortelor rebele si o sursa apropiata regimului de la Damasc.

Potrivit rebelilor, regimul si aliatii sai, in special iranieni, "au impus noi conditii" la acord.

La randul sau, sursa apropiata guvernului a afirmat ca Damascul nu a fost de acord cu numarul mare de persoane ce urmau sa fie evacuate.

 Armata siriana a reluat confruntarile armate la Alep, pentru a respinge atacuri ale rebelilor, a anuntat miercuri armata rusa, principala sustinatoare a trupelor lui Bashar al-Assad, relateaza AFP.

"Rezistenta" ultimilor rebeli la Alep va mai dura "doua-trei zile", la capatul a peste patru ani de insurectie in acest oras din nordul Siriei, a estimat miercuri seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov.

Citește și
Siria - Getty
Batalia pentru Alep a ajuns la final. Armata siriana conduce aproape in intregime orasul, iar rebelii au fugit
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Sper ca situatia se va rezolva in doua-trei zile", a declarat Lavrov, citat de agentiile ruse de presa, in cadrul unui forum diplomatic, adaugand ca "luptatorii isi vor inceta rezistenta in urmatoarele doua-trei zile".

Reunit de urgenta la cererea Frantei, Consiliul de Securitate al ONU a luat act marti seara de acordul privind evacuarea rapida a rebelilor din oras. Rebelii din Alep au pierdut razboiul si Organizatia Natiunilor Unite si-a pierdut credibilitatea sub daramaturile unui oras simbol al "prabusirii umanitatii", potrivit ambasadoarei SUA la ONU, Samantha Power, citata de Le Monde in editia sa de miercuri.

"Aceasta tragedie este rezultatul salbaticiei unora, complicitatii active si cinismului absolut al altora, dar este si rodul multor acte de lasitate si a indiferentei si - trebuie sa avem curajul de a o spune - neputintei comunitatii internationale si a ONU", a adaugat François Delattre, reprezentantul permanent al Frantei la ONU.

Trupele guvernamentale siriene au reusit, dupa peste patru ani de lupte, sa recucereasca orasul Alep.

O ofensiva fulger, sustinuta de forte iraniene in teren si din aer de aviatia rusa, i-a ingenunchiat in doar o luna pe rebelii care controlau cartierele din est.

Un acord de incetare a focului a pus marti noapte capat luptelor. Iar de dimineata a inceput evacuarea luptatorilor rebeli si a civililor care vor sa paraseasca orasul.

Cucerirea Alepului, candva cel mai mare centru cultural si comercial din Siria, marcheaza, spun analistii, un punct de cotitura in razboiul civil care dureaza de aproape sase ani si care s-a soldat cu aproape 400.000 de victime.

Rusia anunta ca 6.000 de civili au parasit in ultimele 24 de ore zonele controlate de rebeli din Alep

Aproape 6.000 de civili, dintre care 2.000 de copii, au parasit zonele controlate de rebeli din orasul sirian Alep in ultimele 24 de ore, a anuntat miercuri Ministerul Apararii rus, citat de agentia Interfax, relateaza Reuters.

Ministerul Apararii a facut de asemenea cunoscut ca in aceeasi perioada 366 de combatanti au depus armele si au iesit din zonele controlate de rebeli din oras.

Pe de alta parte, Turcia a anuntat ca intentioneaza sa construiasca un "oras din corturi" pentru a gazdui pana la 80.000 de sirieni din Alep. Anuntul a fost facut de vicepremierul turc Mehmet Simsek pe Twitter, fara a preciza insa daca tabara va fi ridicata pe teritoriul Turciei sau peste granita, in Siria, relateaza DPA.

"Turcia, tara care gazduieste cel mai mare numar de refugiati, va ridica un oras din corturi pentru a adaposti pana la 80.000 de refugiati sirieni care fug din Alep", a scris Mehmet Simsek, fara a oferi alte detalii.

Turcia controleaza in prezent zone din nordul Siriei impreuna cu factiuni rebele. Ankara si-a exprimat in repetate randuri dorinta de a crea o asa-numita "zona de securitate" in interiorul Siriei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Fortele siriene, acuzate ca au executat 82 de civili, inclusiv 11 femei si 13 copii, in Alep:
Fortele siriene, acuzate ca au executat 82 de civili, inclusiv 11 femei si 13 copii, in Alep: "Oamenii sunt masacrati"

Armata siriana si aliatii sai au preluat controlul total asupra cartierelor din Alep abandonate de rebeli in timpul retragerii lor din oras, a declarat marti o sursa militara siriana

Batalia pentru Alep a ajuns la final. Armata siriana conduce aproape in intregime orasul, iar rebelii au fugit
Batalia pentru Alep a ajuns la final. Armata siriana conduce aproape in intregime orasul, iar rebelii au fugit

Fortele armate ale lui Bashar al-Assad sunt la un pas de a castiga razboiul in Siria, dupa ce 90% din forturile rebelilor au fost cucerite.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.