Batalia pentru Alep a ajuns la final. Armata siriana conduce aproape in intregime orasul, iar rebelii au fugit


Ultimul update: Joi 15 Decembrie 2016 07:07
Data publicarii: Luni 12 Decembrie 2016 15:59
Categorie: Stiri externe
Siria - Getty

Fortele armate ale lui Bashar al-Assad sunt la un pas de a castiga razboiul in Siria, dupa ce 90% din forturile rebelilor au fost cucerite.

Batalia pentru Alep a ajuns la final, a declarat luni directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), Rami Abdel Rahman, dupa avansul zdrobitor al armatei siriene in sectoarele controlate de rebeli, relateaza Reuters, citat de Agerpres.

Rebelii s-au retras luni din sase cartiere importante din Alep, ultimele puncte de rezistenta din oras, si se mai afla in numar mic in cel de-al doilea oras ca marime din Siria, a adaugat el.

"Este o prabusire totala a rebelilor. Batalia de la Alep a ajuns la final', a declarat Rami Abdel Rahman, adaugand ca rebelii s-au retras inclusiv din cartierul Bustan al-Qasr, unul dintre cele mai bine aparate, precum si din Ferdous si Kallasse.

'Este doar o chestiune de timp' inainte ca Alepul sa fie in totalitate sub controlul regimului lui Bashar al-Assad, a mai spus el.

In opinia lui, rebeli se mai afla numai in doua cartiere importante, Sukkari si al-Mashhad, si in cateva cartiere mai mici.

In cartierele din care s-au retras rebelii, 'exista cadavre pe strazi', a mai spus Abdel Rahman.

Recucerirea orasului Alep, divizat din 2012, ar oferi regimului de la Damasc cea mai mare victorie impotriva rebelilor de la inceputul razboiului din Siria.

Armata siriana detine 90% din sectoarele detinute de rebeli

Armata siriana a cucerit luni un mare cartier din sud-estul Alep si controleaza acum 90% din sectoarele de est ale orasului detinute anterior de rebeli, a anuntat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP.

Fortele presedintelui sirian Bashar al-Assad au preluat controlul luni dimineata asupra cartierului Sheikh Said, unde lupte grele se derulau duminica dupa-amiaza, conform OSDO.

"Armata controleaza in totalitate acum Sheikh Said", a declarat Rami Abdel Rahman, directorul OSDO. "Fortele regimului sirian controleaza in prezent 90%" din sectoarele de est ale Alep, care au fost pana recent bastioane ale rebelilor sirieni, a adaugat el.

"Oamenii sunt sub daramaturi si nimeni nu ii poate salva. Sunt oameni raniti, pe strazi si nu are cum sa ajunga nimeni la ei sa ii ajute. Se aud tipetele femeilor si copiilor printre daramaturi" a spus unul dintre oamenii care au reusit sa se salveze, printr-un SMS catre publicatia The Guardian.

 

Al doilea oras ca marime in Siria si fosta capitala economica a tarii, Alep a fost divizat in 2012 intre partea de est, controlata de rebeli, si cea de est, aflata sub controlul fortelor guvernamentale.

In mai putin de o luna, o ofensiva in forta a trupelor armatei siriene, cu sprijinul combatantilor veniti din Iran si luptatorilor Hezbollahului libanez, precum si al intenselor bombardamente aeriene siriene si ruse, i-a alungat pe rebeli din cea mai mare parte a cartierelor ocupate de acestia in oras.

De altfel, atacuri aeriene au vizat cartierele rebelilor pe intreg parcursul noptii de duminica spre luni, pana in zori, precizeaza OSDO.

Cel putin 413 civili au fost ucisi in estul Alep de la inceputul ofensivei la 15 noiembrie, in timp ce cel putin 139 de persoane au decedat in urma tirurilor cu rachete ale rebelilor asupra cartierelor din vestul Alep, conform Observatorului.

Declansat in martie 2011, conflictul sirian s-a soldat cu peste 300.000 de morti si a provocat stramutarea a mai bine de jumatate din populatia tarii.
 

Sursa: The Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO