Trump se scuză după gafa cu Putin. Spune că ar fi uitat să spună un cuvânt cheie: ”Nu”
Acuzat că s-a lăsat manipulat de Vladimir Putin şi că a făcut de ruşine Statele Unite, Donald Trump a încercat să domolească cea mai mare furtună politică din mandatul său.
Președintele a explicat că s-a exprimat greşit atunci când a spus că nu vede niciun motiv pentru care Rusia să se fi amestecat în alegerile din 2016.
Şi-a transmis susținerea față de serviciile americane de informaţii, dar nu a mers până într-acolo încât să condamne Moscova.
Donald Trump a declarat că a fost surprins de acuzaţiile care i se aduc şi că, după ce a verificat transcrierile şi chiar înregistrarea video a conferinţei, şi-a dat seama că a făcut o greşeală de exprimare. A vrut să spună că acceptă concluziile serviciilor de informaţii americane, cum că Rusia s-a amestecat în alegerile din Statele Unite din 2016.
Donald Trump, președintele Statelor Unite: „Trebuie să fac o clarificare. Într-o propoziţie foarte importantă din declaraţia mea am folosit cuvântul „ar fi" în loc de „nu ar fi". Propoziţia ar fi trebuit să fie: „Nu văd niciun motiv pentru care nu ar fi Rusia."
Chiar când îşi declară susţinerea fața de serviciile americane de informaţii, s-a stins, pentru scurt timp, lumina.
Trump: „Am încredere totală în agenţiile noastre de informaţii. Au stins luminile. Cred că agenţiile de informaţii au făcut asta."
Trump a ţinut să sublinieze că intervenţia rusă nu a schimbat rezultatul alegerilor şi, până să-şi încheie conferinţa, a reuşit să dilueze mesajul.
Donald Trump, președintele SUA: „Accept concluziile comunităţii de informaţii cum că Rusia s-a amestecat în alegerile din 2016, dar puteau fi şi alţii, sunt mulţi care ar fi putut face asta."
Iar la final a refuzat să răspundă când un reporter l-a întrebat dacă condamnă public acţiunile Rusiei.
Liderii republicani au încercat să repare răul făcut de Trump în furtunoasa lui deplasare peste ocean. Au transmis asigurări partenerilor europeni şi un avertisment fără echivoc ruşilor.
Senatorul Mitch McConnell, liderul republicanilor din Senat: „Le transmit prietenilor din Europa că suntem conştienţi de ameninţarea rusă. Cred că ruşii trebuie să ştie că mulţi dintre noi înţeleg pe deplin ce s-a întâmplat în 2016 şi le transmit că ar fi bine ca situaţia să nu se repete în 2018."
Democraţii au mers chiar mai departe şi au cerut adoptarea unor noi sancţiuni la adresa Rusiei.
Corey Booker, senator democrat de New Jersey: „Vreau să văd acţiuni, nu doar vorbe de condamnare. Asta înseamnă aprobarea de noi sancţiuni. Cred că oficialii care au făcut parte din delegaţia de la Helsinki ar trebuie să fie audiaţi în Congres. Cred că ar trebui să cerem acces la notele luate la acea întâlnire privată dintre Vladimir Putin şi Donald Trump."
Secretarul de stat american Mike Pompeo, care l-a însoţit pe Trump la Helsinki, va fi audiat săptămâna viitoare în Congres.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!