Reacția lui Putin când un jurnalist i-a oferit o copie a punerii sub acuzare a celor 12 ruși. VIDEO
"Donald Trump, este cel mai bun preşedinte. Pentru Rusia." sau "Trump este tot ce-a visat Putin de 18 ani încoace". Aceasta este ideea care rezumă comentariile, unanim critice, ale politicienilor şi jurnaliştilor americani după summit.
Mai mult decât orice, lui Trump i se reproşează că n-a rostit nicio critică la adresa Rusiei şi că a discreditat serviciile americane de informaţii, preferând să-i dea crezare lui Putin în problema amestecului Rusiei în alegerile americane.
După întâlnirea de luni, atât Donald Trump, cât şi Vladimir Putin, au acordat interviuri separate, în care s-au complimentat reciproc.
Putin: Este informat, asculta şi accepta argumentele celuilalt. În legătură cu anumite probleme, îşi menţine părerile. Toată lumea îl consideră doar un om de afaceri, însă eu cred că nu este aşa... Până la urmă, este deja un politician.
Trump: "Mi s-a părut că preşedintele Putin este foarte, foarte puternic."
Într-un interviu acordat lui Chris Wallace de la Fox News, Vladimir Putin a izbucnit în râs și a refuzat să pună mâna pe o copie a documentului de punere sub acuzare a celor 12 ruși, oferit de jurnalist. I-a cerut sec acestuia să-l pună pe o măsuță alăturată, negând încă o dată implicarea Rusiei în acest caz.
Russian President Putin when pressed on his country's alleged interference in the U.S. elections and indictments against Russian nationals: Russia as a state has never interfered with the internal affairs of the United States. #WallacePutinOnFox https://t.co/OqrOzjYveR pic.twitter.com/EzEYyttOmu
— Fox News (@FoxNews) 16 iulie 2018
Un ziar finlandez a rezumat fără echivoc întâlnirea celor doi lideri prin titlul "0 la 1 pentru Putin", aluzie la campionatul de fotbal găzduit de Rusia şi la cadoul primit de Trump de la preşedintele rus.
Vladimir Putin: Vorbind despre fotbal, domnule preşedinte, vă voi oferi această minge. Acum mingea este în terenul dumneavoastră...
Donald Trump: Sunteţi foarte amabil. O voi dărui fiului meu Barron, cu siguranţă. Melania, prinde!
Momentul cel mai controversat al conferinţei de presă este acela în care Donald Trump acordă credit lui Putin în defavoarea propriilor servicii de informaţii.
Jurnalist: Toate agenţiile americane de informaţii au ajuns la concluzia că Rusia a intervenit în alegerile prezidenţiale americane. Dvs. pe cine credeţi?
Donald Trump: Am mare încredere în serviciile noastre de informaţii, dar preşedintele Putin anegat categoric oric amestec. Voi spune asta: nu văd de ce ar fi făcut-o.
Fareed Zakaria, prezentator CNN: Nici nu știi dacă să râzi ori să plângi. Mi se pare că "trădare" este un cuvânt prea slab.
Donald Trump e pus la zid şi în interiorul propriului partid, dar şi în presa care îi este de obicei favorabilă.
Marco Rubio, senator republican: "Comunitatea de informaţii a adunat o cantitate fără precedent de dovezi nu doar că Rusia a făcut eforturi să influenţeze în 2016, ci face eforturi şi acum să se amestece în societatea americană."
Unanim respectat senatorul republican John McCain a avut o reacţie mult mai dură. "Pagubele provocate de naivitatea, egocentrismul, falsă senzaţie de egalitate şi simpatia pentru autocraţi ale preşedintelui Trump sunt dificil de calculat. Dar e clar că summitul de la Helsinki a fost greşeală tragică."
Senatorul Chuck Schumer, liderul minorităţii democrate: "Ce l-ar fi putut face pe preşedintele Trump să pună interesele Rusiei în faţa celor americane? Singura explicaţie posibilă este că preşedintele Putin deţine informaţii compromiţătoare despre Trump."
De altfel, un jurnalist american a formulat întrebarea cu pricina: Guvernul rus deţine materiale compromiţătoare la adresa d-lui Trump şi a familiei sale?
Vladimir Putin: "Când preşedintele Trump a vizitat Moscova, nici măcar nu am ştiut că vine. Am un respect deosebit pentru Dl Trump, dar atunci, când a venit ca om de afaceri, ca persoana privată, nimeni nu m-a informat că este la Moscova."
Dincolo de declaraţiile năucitor de conciliante ale lui Donald Trump, gesturile şi privirile au trădat tensiunile dintre cei doi preşedinţi. Trump şi Putin s-au întrecut care să ajungă ultimul la întâlnire, au redus la minimum contactul fizic, nu şi-au reprimat grimasele şi au lăsat să se vadă crisparea dintre ei în ceea ce comentatorii numesc "o pasă incomodă a mingii de fotbal".
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!