Trump: O acţiune militară împotriva Coreei de Nord nu este “prima opţiune”

×
Codul embed a fost copiat

"O acţiune militară împotriva Coreei de Nord nu e prima opţiune, însă nici nu poate fi exclusă." Este declaraţia lui Donald Trump după ce a discutat la telefon cu omologul său chinez despre ultimul test nuclear comandat de liderul de la Phenian.

Programul de înarmare nucleară din Coreea de Nord a avansat nepermis de mult, spun analiştii, şi pentru că serviciilor secrete occidentale le este aproape imposibil să obţină vreo informaţie despre ce se întâmplă acolo.

După ce luna trecută ameninţa Phenianul cu "foc şi furie", Donald Trump pare că a renunţat momentan la retorica belicoasă. Schimbarea de ton a venit după o lungă discuţie telefonică purtată cu preşedintele Chinei, unul dintre puţinii aliaţi ai Coreei de Nord şi un pion cheie în criza coreeană.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: "Am avut o discuţie telefonică foarte bună. Am vorbit pentru mult timp. Preşedintele Xi ar vrea să facă anumite lucruri, dar nu ştie dacă le poate face. Dar nu vom tolera ce se întâmplă în Coreea. Cred că preşedintele Xi e de acord cu mine 100%. Am avut o discuţie foarte, foarte sinceră şi intensă."

Reporter: "Dle preşedinte, luaţi în calcul o acţiune militară în cazul Coreei de Nord?”

Citește și
Donald Trump
Trump permite Japoniei şi Coreei de Sud să cumpere arme americane ”ultrasofisticate”
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Donald Trump: "Nu e în mod cert prima noastră opţiune, dar vom vedea ce se întâmplă."

Celălalt jucător important, Rusia, a condamnat în mai multe rânduri testul nuclear al Coreei de Nord. Dar, insista preşedintele rus, nici războiul, nici sancţiunile nu reprezintă o soluţie.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: "Cum îi spuneam unui coleg, nord-coreenii ar mânca iarbă şi tot n-ar renunţa la programul lor nuclear până nu se simt în siguranţă."

Puţin susţine că negocierile ar putea rezolva totul şi că iniţiativa trebuie să aparţină Washingtonului. Unii analişti spun că exact asta a urmărit Kim Jong-Un: să negocieze direct cu cea mai mare putere a lumii, de pe poziţii de forţă.

Kim Jong-Un nu s-a întâlnit niciodată cu liderul altui stat şi n-a ieşit din ţară în cei şase ani de când e la putere. Cele mai de încredere informaţii despre el vin de la excentricul baschetbalist Dennis Rodman, care se declară prietenul lui. Acest lucru arată cât de greu este pentru Occident să afle ce se întâmplă în Coreea de Nord.

Bruce Klingner, fost şef al Departamentului Coreea din CIA: "Este extrem de greu, aproape imposibil. Nu ne putem infiltra, sigur că ieşim în evidenţă din cauza caracteristicilor fizice. Şi sud-coreenii care încearcă să infiltreze agenţi au probleme: vorbesc dialecte diferite, au cuvinte diferite, pronunţie diferită."

Informatori locali sunt greu de găsit pentru ca nord-coreenii care vorbesc cu străinii riscă lagărul sau execuţia. Spionajul digital este practic lipsit de obiect: o fotografie din spaţiu arată că nord-coreenii abia dacă au curent, nici vorbă de internet sau telefonie. Iar regimul a învăţat cum să se apere de sateliţii-spion.

Tony Shaffer, fost agent de spionaj militar: "Studiind felul cum atacăm ţintele, au învăţat să îngroape ce îi interesează în complexe subterane adânci. Unele reşedinţe oficiale sunt vizibile, dar de multe ori sunt îngropate atât de adânc, încât nu se pot vedea."

În aceste condiţii, Washingtonul este nevoit să acţioneze cu foarte puţine informaţii. Şi nici nu e de mirare că nord-coreenii s-au înarmat nestingheriţi, în timp ce Occidentul le minimaliza sau ridiculiza testele.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Vladimir Putin:
Vladimir Putin: "Donald Trump nu este ... mireasa mea"

"Donald Trump nu este...mireasa mea" şi "fiecare dintre ţările noastre îşi apară propriile interese".

Trump permite Japoniei şi Coreei de Sud să cumpere arme americane ”ultrasofisticate”
Trump permite Japoniei şi Coreei de Sud să cumpere arme americane ”ultrasofisticate”

În contextul crizei coreene, preşedintele american vrea să înarmeze guvernele de la Tokyo şi Seul. 

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.