Trump, întrebat dacă va apăra Taiwanul contra Chinei: Trebuie să ne plătească. Nu suntem diferiți de o companie de asigurări
Fostul președinte al Statelor Unite Donald Trump a declarat într-un interviu pentru Bloomberg că Taiwanul ar trebui să plătească SUA pentru protecția împotriva Chinei.
Trump a pus sub semnul întrebării sprijinul Washingtonului pentru democrația insulară în cazul în care va câștiga un nou mandat la Casa Albă la alegerile prezidențiale din noiembrie, relatează The Guardian.
Ca răspuns la afirmațiile lui Trump, premierul Cho Jung-tai a spus că Taiwanul și SUA sunt în relații bune în ciuda lipsei de legături formale, dar a adăugat că Taiwanul își sporește capacitățile de a se apăra.
Într-un interviu acordat marți pentru Bloomberg Businessweek, fostul președinte al Statelor Unite a fost întrebat dacă ar apăra Taiwanul împotriva Chinei dacă va câștiga alegerile din noiembrie. Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, revendică Taiwan ca provincie și a promis că îl va anexa, refuzând să excludă utilizarea forței militare. SUA nu recunosc oficial Taiwanul, dar este cel mai important partener de securitate.
Trump a declarat că Taiwanul ar trebui să plătească SUA pentru a-l apăra, că SUA „nu este diferită de o companie de asigurări” și că Taiwan „nu ne oferă nimic”.
„Cred că Taiwanul trebuie să ne plătească pentru a fi apărat. Știi, nu suntem diferiți (Statele Unite - n.r.) de o companie de asigurări. Taiwanul nu ne dă nimic. Taiwan este la 15.000 de kilometri distanță (de SUA). Și la 110 kilometri distanță de China. Un mic avantaj, iar China este o bucată masivă de pământ, ar putea pur și simplu să o bombardeze. Nici măcar nu trebuie să... Adică, pot trimite literalmente doar obuze”, a răspund Donald Trump în interviul pentru Bloomberg.
SUA vând Taiwanului arme în valoare de miliarde de dolari, în temeiul obligațiilor legislative de a-i oferi mijloacele de a se apăra. Aceste vânzări au crescut semnificativ sub președinția lui Trump. Cu toate acestea, comentariile de marți ale lui Trump sugerează că sprijinul său pentru Taiwan nu este garantat. Trump a mai remarcat agresiunea militară crescută a Chinei față de Taiwan și a declarat că „nu m-aș simți prea în siguranță dacă aș fi în locul [Taiwanului]”.
Fără dovezi, Trump a repetat acuzațiile că Taiwan a ocupat „aproape 100%” din industria semiconductoarelor din SUA.
Taiwanul produce peste 90% din cele mai avansate cipuri din lume, în principal prin intermediul Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), cel mai mare producător din lume și un furnizor important pentru Apple și Nvidia. TSMC cheltuiește miliarde de dolari pentru construirea de noi fabrici în străinătate, inclusiv 65 de miliarde de dolari pentru trei fabrici în statul american Arizona, deși afirmă că majoritatea producției va rămâne în Taiwan.
Răspunzând lui Trump miercuri, premierul Taiwanului, Cho Jung-tai, a declarat într-o conferință de presă că Taiwanul este recunoscător Statelor Unite pentru sprijinul acordat și că Taiwanul „munceste din greu” pentru a menține relația, sporindu-și totodată capacitățile de autoapărare și „ca membru al comunității internaționale”.
„Taiwanul și SUA împărtășesc o responsabilitate comună pentru regiunea Indo-Pacific din Strâmtoarea Taiwan și suntem dispuși să facem mai mult pentru a ne apăra și a ne proteja securitatea”, a spus el.