Trump i-a cerut președintelui Mexicului să nu mai spună că nu plătește pentru zid

Ultimul update: Luni 07 August 2017 22:45
Data publicarii: Vineri 04 August 2017 08:25
Categorie: Internaţional

Donald Trump a exercitat presiuni asupra lui Enrique Pena Nieto să nu se mai opună în mod public planului său de a obliga Mexicul să plătească zidul de la frontieră pe care l-a promis în campanie.

Informația a apărut joi, potrivit unor transcrieri ale unor convorbiri telefonice care relevă eforturile lui Trump de a influenţa lideri străini în primele zile de mandat, relatează Reuters.

Ziarul The Washington Post (WP) a publicat transcrieri ale unor convorbiri telefonice cu preşedintele mexican şi cu premierul australian Malcolm Turnbull, la doar câteva zile după ce miliardarul republican a fost învestit preşedinte, pe 20 ianuarie.

Trump s-a certat cu Turnbull la telefon pe tema refugiaţilor, la opt zile după ce a preluat funcţia. El i-a spus că este ”neplăcut”.

”Dacă ai să spui că Mexicul nu va plăti zidul, atunci nu vreau să mă mai întâlnesc cu voi, băieţi, pentru că nu pot să accept aşa ceva”, i-a spus Trump lui Pena Nieto într-o convorbire telefonică pe 27 ianuarie, potrivit transcrierii.

”Nu poţi să spui asta presei”, i-a spus Trump în mai multe rânduri.

Zidul promis de Trump, care vizează să împiedice imigraţia ilegală în Statele Unite, este un subiect de dispută între Ciudad de Mexico şi Washington.

Înainte de convorbire, Pena Nieto şi-a anulat o întâlnire cu Trump, în Statele Unite, din cauza tensiunilor cu privire la zid şi la comerţ. Şeful statului mexican a anunţat în mai multe rânduri că ţara sa refuză să plătească acest zid. Cei doi s-au întâlnit ulterior şi au discutat la summitul Grupului Celor Douăzeci (G20), în Germania, luna trecută.

Casa Albă a declarat că Guvernul american va plăti iniţial zidul, cu scopul de a lansa proiectul, şi că mexicanii vor rambursa lucrările.

În această convorbire, Trump a apreciat că amândoi erau ”un pic legaţi politic”, din cauza promisiunii sale din campanie de a construi zidul şi de a pune Mexicul să achite factura.

”Trebuie să fac Mexicul să plătească zidul, trebuie. Am vorbit despre asta doi ani”, a spus Trump.

El a sugerat să evite amândoi să vorbească despre problema plăţii, atunci când sunt întrebaţi despre acest lucru.

”Ei or să (ne) spună amândurora «cine va plăti zidul, domnule preşedinte?», iar noi trebuie să spunem amândoi «o vom rezolva noi»”, i-a spus Trump.

”Acest lucru va funcţiona în formula asta cumva. Şi nu cum spui tu, «noi nu vom plăti», şi cum spun eu, ”noi nu vom plăti»”, a adăugat şeful statului american.

În convorbirea cu Turnbull, Trump a fost iritat de faptul că Statele Unite sunt nevoite să onoreze un acord încheiat de predecesorul său democrat Barack Obama cu privire la primirea a 1.250 de refugiaţi din centre australiene situate pe insule îndepărtate, la Oceanul Pacific.

El a spus că acest lucru îl face să apară într-o lumină proastă, având în vedere faptul că a promis în campanie să reducă numărul refugiaţilor care intră în Statele Unite, potrivit transcrierii.

”Asta mă va ucide. Eu sunt cea mai mare persoană din lume care nu vrea să lase oameni să intre în ţară”, a declarat preşedintele american.

El i-a spus premierului australian că discuţia lor a fost cea mai dificilă din acea zi, după ce a stat de vorbă, între alţii, cu preşedintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel şi premierul japonez Shinzo Abe.

”Uite ce e, am discutat astăzi cu Putin, Merkel, Abe din Japonia, cu Franţa, iar aceasta a fost cea mai neplăcută convorbire telefonică”, i-a spus Trump lui Turnbull.

"Loteria Vizelor" de care au profitat mulți români ar putea dispărea. Planul lui Donald Trump
VIDEO PROTVPLUS.RO
canabis medicamente
Încă o țară din Europa legalizează canabisul în scop terapeutic
Atac armat în SUA. Un bărbat a ucis 5 persoane și a rănit 5 polițiști
Trump decretează "urgenţă naţională". Americanii se tem de un precedent periculos
Prințul Charles, la o slujbă ortodoxă în Londra alături de 200 de români
Răsturnare de situație pentru tânăra gravidă care cere clemență după ce s-a alăturat ISIS
Rușii trimit armata să apere un oraş invadat de urşii polari înfometaţi
nameti in Norilsk
Oraşul unde stratul de zăpadă a ajuns la 4 metri. Oamenii ies din bloc sărind pe geam
Facebook a șters sute de conturi care răspândeau informaţii false despre Rep. Moldova
Bătaie la bordul unui avion Ryanair. Piloții au aterizat de urgență
Un înalt oficial rus anunţă "măsuri militare" împotriva NATO în Marea Neagră
Cine e femeia care l-a pus la pământ pe Putin. Reacția liderului de la Kremlin FOTO
Persoană atacată cu o substanță necunoscută, într-o stație de metrou. E în stare gravă