Trump, acuzat că a cerut ajutorul Chinei pentru alegerile prezidențiale din 2020

Ultima actualizare: 17-06-2020 22:54
donald trump
Getty

Președintele american Donald Trump ar fi cerut ajutorul omologului său chinez Xi Jinping pentru a câștiga un nou mandat la Casa Albă în cadrul alegerilor din noiembrie 2020.

Dezvăluirea a fost făcută într-o carte scrisă de John Bolton, fost consilier prezidențial pentru Securitate Națională, relatează publicația Washington Post.

Planul lui Trump era ca Administrația de la Beijing să crească achizițiile din domeniul agriculturii din SUA, lucru care i-ar fi crescut șansele să fie reales în 2020.

Discuția celor doi ar fi avut loc în cadrul summitului G20 din Japonia, din iunie 2020, scrie Bolton.

În cadrul întâlnirii, Xi s-ar fi plâns omologului său american că este ținta mai multor critici în Statele Unite.

„Trump a presupus că e vorba despre Democrați. A aprobat că este o ostilitate ridicată în rândul democraților”, scrie Bolton în cartea sa, programată pentru lansare săptămâna viitoare.

„Apoi, a îndreptat conversația spre alegerile prezidențiale din SUA, făcând aluzie la capacitatea economică a Chinei de a influența campaniile, și cerându-I lui Xi să se asigure că va câștiga”, conform lui Bolton.

„A subliniat importanța fermierulor și a faptului că achizițiile mari de boabe de soia și grâu din SUA vor cântări mult în rezultatul electoral. Aș scrie cuvintele exacte ale lui Trump, dar revizuirea făcută de Guvern a decis altfel”, se menționează în carte.

Episodul descries de Bolton în cartea „Camera în care s-a întâmplat: Memorii din Casa Albă” este similar cu acțiunile care i-au adus lui Trump un proces de impeachment, după ce i-a cerut președintelui Ucrainei să găsească informații defăimătoare despre rivalul său, Joe Biden, în schimbul asistenței militare.

De asemenea, acuzațiile privind China vin în contextul în care agențiile de informații americane au avertizat legat de ingerințe în alegerile din SUA.

Cartea de 592 de pagini scrisă de John Bolton, obținută de Washington Post, este până în prezent cea mai substanțială descriere a președintelui din partea unui om care i-a fost apropiat.

Bolton îl portretizează pe Trump drept un lider „haotic” și „dezinformat” și cuprinde detalii despre numeroase întâlniri dintre președinte și consilieri și lideri internaționali.

Departamentul de Stat din SUA a lansat un proces juridic prin care speră să împiedice publicarea cărții, pe considerentul că ar conține informații clasificate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO