Trump a mobilizat Garda Națională pe străzile din LA, fără acordul guvernatorului statului. Incidentele s-au intensificat
Pentru a treia zi la rând, străzile din Los Angeles s-au transformat în câmp de luptă între protestatari și forțele de ordine.
În paralel, se duce un război al declarațiilor între președintele Trump și autoritățile californiene, pe tema mobilizării Gărzii Naționale, pentru reprimarea protestelor. Este pentru prima dată în ultimii 60 de ani, când un președinte desfășoară Garda Națională, fără acordul guvernatorului statului respectiv. Ultimul caz similar s-a înregistrat în 1965.
Sute de protestatari au înfruntat forțele de ordine în centrul metropolei americane, în apropiere de Primărie. Manifestanții au incendiat mai multe autoturisme și tomberoane de gunoi, au vandalizat clădiri, inclusiv sediul central al poliției, și au blocat o autostradă.
Polițiștii au ripostat cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Mai mulți jurnaliști au picat la mijloc între tabere și au avut de suferit. Un glonț de cauciuc a nimerit în piciorul unei jurnaliste australiene, care tocmai încheia o transmisiune în direct din mijlocul protestelor.
Dincolo de incidentele sporadice, cei mai mulți dintre manifestanți au protestat pașnic față de politicile dure de deportare, inițiate de administrația Trump, dar și față de decizia Casei Albe de a trimite Garda Națională pe străzi.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Juliette Kayyem, analist pentru securitate și fost ofițer DHS:
„Prin tradiție, dar și potrivit Constituției, Garda Națională dă socoteală direct guvernatorului, având rolul să sprijine forțele locale de ordine în situații de urgență ori de dezastru natural. Garda Națională lucrează în tandem cu autoritățile locale, având reguli de intervenție și o misiune clară. Demersul lui Trump nu e așadar tipic, e chiar extrem, date fiind circumstanțele de pe străzi. Chiar dacă au fost tulburări, pentru asta există poliția! Când președintele federalizează Garda Națională, o pune deci sub comanda sa, iar riscul este să inflameze și mai mult spiritele, în loc să detensioneze situația”.
Karen Bass, primar LA: „Ceea ce vedem în Los Angeles este haos provocat de administrația Trump. Când faci razii la supermarket și la locurile de muncă, când separi părinții de copii și când treci cu caravane blindate prin cartierele noastre, provoci teamă și panică”.
Din cei 3,5 milioane de imigranți din Los Angeles, adică o treime din populație, 800.000 nu au statut legal.
Sunt atât de mulți și pentru că metropola s-a declarat sanctuar, adică a adoptat politici care nu permit autorităților locale să ajute Serviciul pentru imigrări și vamă. Astfel, imigranții pot merge la poliție, la școală sau la spital fără teama că vor fi deportați. Cei mai mulți sunt mexicani, de aici și folosirea steagului acestei țări drept simbol de solidaritate și mândrie etnică și culturală. Însă conservatorilor, fluturarea drapelului mexican li se pare provocatoare, o respingere a integrării și o lipsă de loialitate față de Statele Unite.
Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a anunțat că va contesta în instanță ordinul lui Trump de mobilizare a Gărzii Naționale. Pe de altă parte, Donald Trump amenință că va trimite și mai mulți soldați în oraș.
Donald Trump, președintele SUA: „Vor fi trupe peste tot. Nu vom lăsa să se întâmple asta cu țara noastră. Nu vom lăsa țara noastră să fie destrămată”.
În aceste condiții, 500 de pușcași marini de la o bază aflată la 200 de kilometri distanță au fost plasați în alertă.
Reporter: Care este criteriul dumneavoastră pentru trimiterea pușcașilor marini?
Donald Trump: Eu decid care sunt criteriile, eu hotărăsc dacă este cazul. Adică, dacă vedem un pericol pentru țara noastră și pentru cetățenii noștri, vom acționa cu foarte multă fermitate în ceea ce privește legea și ordinea.