SUA și Italia cer reincluderea Rusiei în G8. Liderii care contestă ideea

Ultimul update: Vineri 08 Iunie 2018 20:42
Data publicarii: Vineri 08 Iunie 2018 16:40
Categorie: Internaţional

În Canada începe vineri summitul G7, al celor mai puternic industrializate şapte ţări din lume.

Reuniunea la vârf se anunţă mai tensionată ca niciodată, pentru că Donald Trump e în dezacord cu ceilalţi lideri în dosare precum comerţul internaţional, Iranul sau schimbările climatice.

Mai mult, înainte să plece spre Quebec, Trump a anunţat că va cere reprimirea la summit a Rusiei, care a fost exclusă după invadarea Crimeei.

La 6 săptămâni după vizita din cale-afară de prietenoasă la Casa Albă, Emmanuel Macron se recunoaşte învins şi admite că toate tentativele sale de a-l face pe Donald Trump să se răzgândească au eşuat.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: ”Am încercat permanent să-l conving pe preşedintele Trump pe teme precum climă, Iranul, comerţul. Dar nu sunt preşedintele Trump şi nu pot să mă substitui deciziilor sale.”

În schimb, Emmanuel Macron şi Justin Trudeau au făcut front comun în cele trei dosare importante pomenite de liderul francez. Pe Twitter, canalul preferat de comunicare al lui Trump, Macron a scris că lumea merge înainte şi fără Statele Unite.

"Poate că pe preşedintele american nu-l deranjează să fie izolat, dar nici pe noi nu ne deranjează să semnăm un acord în şase, la nevoie", a spus el. Trump n-a întârziat să riposteze:

”UE ne tratează foarte nedrept, Canada şi Mexicul la fel. Avem un deficit comercial masiv cu toate aceste țări și vom remedia asta.”

Joyce Napier, corespondent CNN: "Washington Post scrie că preşedintele are adesea izbucniri de furie la adresa lui Trudeau şi a aliaţilor săi şi nu e dornic să meargă la o reuniune unde toţi vor fi împotriva sa în dosare importante. Şi poate chiar îi vor ţine predici. "

Izolarea celui pe care revista Time îl înfăţişează, în ultimul număr, în chip de împărat, mai presus de oricine e atât de clară, încât presa descrie deja acest summit drept "G6 plus unul".

Trump: ”Nu contează cum numiţi summitul. I se spune G8, pentru că face şi Rusia parte. Rusia ar trebui să participe la summit. Rusia a fost exclusă de la sumit şi ar trebui reprimită.”

“Rusia se concentrează pe alte formate, pe lângă cel al G8”, a declarat ulterior purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În afară de Macron şi Trudeau, Trump nu e pe aceeaşi lungime de undă nici cu premierul britanic Theresa May sau cancelarul german Angela Merkel. 

Noul şef al guvernului populist italian, Giuseppe Conte, a declarat însă că este "de acord" cu preşedintele american Donald Trump.

"Sunt de acord cu preşedintele Trump: Rusia ar trebui să revină în G8. Este în interesul tuturor", a scris Giuseppe Conte pe Twitter.

Singurul aliat al lui Trump de la masa G7 va fi premierul nipon Shinzo Abe. Şi, cum înţelept spune zicala, când doi se ceartă al treilea câştigă.

În acelaşi timp cu summitul discordiei din Quebec, Vladimir Putin se află în vizită de stat în China. Moscova şi Bejingul vor să-şi aprofundeze cooperarea în domenii precum infrastructura, energia, cercetarea ştiinţifică şi tehnologia avansată.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Vladimir Putin se întâlneşte cu preşedintele Chinei.
Vladimir Putin se întâlneşte cu preşedintele Chinei. "Împreună, suntem o forţă imensă"
VIDEO PROTVPLUS.RO
camion migranți
Gestul șocant făcut de migranții ascunși într-un TIR când își dau seama că merg în direcția greșită. VIDEO
Podul care s-a transformat într-o cascadă din cauza inundațiilor severe din Italia. VIDEO
Cea mai veche navă intactă, de peste 2400 de ani, descoperită în Marea Neagră. VIDEO
Analist: „America are suficiente arme încât să distrugă planeta de 10 ori”
Trupul jurnalistului saudit ar fi fost descoperit. Cine a făcut anunțul
Președintele Erdogan le cere saudiților să spună unde e cadavrul lui Jamal Khashoggi
Nunta india
Metoda ingenioasă prin care cuplurile fac mai mulți bani la nuntă: vând invitații necunoscuților
John Bolton, consilier al lui Donald Trump, discuţii cu Vladimir Putin despre retragerea din tratat
Aviaţia SUA a cheltuit sume uriaşe pe căni de cafea din metal care "se sparg imediat”
A murit Gilberto Benetton, unul dintre fondatorii celebrului brand italian de modă
Două distrugătoare americane, urmărite de flota de război chineză. Ce misiune aveau
Coreea de Nord renunță la armele de la granița cu Sudul, după șapte decenii. VIDEO