Trei morti si 14 raniti intr-un atac terorist cu rachete impotriva unei baze a ONU din Mali. Cine a revendicat atentatul
Doi soldati ONU, de nationalitate guineeana, si un civil au fost ucisi, iar alte 14 persoane au fost ranite sambata, intr-un atac cu rachete impotriva unei baze a Misiunii ONU in Mali (Minusma), in Kidal (nord-est), informeaza AFP.
"Baza noastra din Kidal a fost atacata in aceasta dimineata de teroristi. Ei au folosit rachete care au ucis doi soldati Minusma din nationalitate guineeana si un civil angajat pe contract", a declarat pentru AFP un responsabil al ONU.
O alta sursa din cadrul misiunii ONU vorbeste despre 14 raniti in urma acestui atac. Autorii atacului "sunt inamicii pacii", a declarat pentru AFP un consilier municipal din Kidal.
Alegeri 2024
03:24
Rezultate alegeri prezidențiale în Bihor. Kelemen Hunor, cel mai votat candidat în judeţul condus de Ilie Bolojan
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
Gruparea jihadista Ansar Din a revendicat atacul, potrivit unei declaratii facute agentiei France Presse."Revendicam in numele tuturor mujahedinilor atacul asupra taberei de la Kidal" care este "un raspuns la violarea pamanturilor noastre de catre dusmani ai islamului", a declarat, intr-o scurta conversatie telefonica, Hamadou Ag Khallini, un lider al Ansar Din, grupare jihadista a fostului lider rebel tuareg malian Iyad Ag Ghaly.
Nordul statului Mali a cazut in primavara anului 2012 in mainile gruparilor jihadiste si rebelilor tuaregi, care au profitat de haosul ce a urmat unei lovituri de stat. Autoritatile de la Bamako au reusit apoi sa preia treptat controlul teritoriului cu ajutorul trupelor franceze si ale altor state africane, iar anul acesta rebelii si guvernul au ajuns la un acord de pace pe care jihadistii au promis ca-l vor sabota. Atacurile acestora din urma s-au extins recent catre centrul si sudul tarii, in timp ce zone intinse ale tarii continua sa nu se afle sub control guvernamental.
Minusma este misiunea ONU de mentinere a pacii cea mai costisitoare in ceea ce priveste numarul de vieti curmate, dupa cea din Somalia, 1993-1995.