Topul celor mai periculoase țări pentru femei. SUA, printre ele

violenta domestica
iStock

Cea mai periculoasă ţară pentru femei este India, urmată de Afganistan şi Siria, ţări devastate de conflicte, pe locurile următoare plasându-se Somalia şi Arabia Saudită, potrivit unui sondaj dat publicităţii marţi.

O anchetă similară întreprinsă în 2011 a clasat drept cele mai periculoase pentru femei următoarele ţări: Afganistan, Republica Democrată Congo, Pakistan, India şi Somalia.

Recentul sondaj a cerut identificarea primelor cinci ţări - din cele 193 ale ONU - periculoase pentru femei în privinţa serviciilor de sănătate, resurselor economice, practicilor tradiţionale, abuzurilor sexuale şi non-sexuale şi traficului de persoane.

Lista celor mai periculoase ţări pentru femei, aşa cum a reieşit din sondajul întreprins între 26 martie şi 4 mai:

1. India - În fruntea clasamentului, cu niveluri în continuare ridicate de violenţă împotriva femeilor, după mai bine de cinci ani de la violarea şi asasinarea unei studente într-un autobuz la New Delhi, tragedie care a provocat revoltă la nivel naţional şi a determinat guvernul să promită că se va ocupa de această problemă. India a fost considerată cea mai periculoasă ţară la trei capitole: riscul de violenţe şi hărţuire sexuale, riscuri decurgând din practici culturale şi tradiţionale şi din traficul de persoane, printre care munca forţată, sclavia sexuală şi servitutea domestică.

Citește și
arabia saudita, femei, trafic,
Reacția femeilor saudite după ridicarea interdicției de a șofa
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

2. Afganistan - A doua pe listă, experţii arătând că femeile se confruntă cu probleme grave după aproape 17 ani de la alungarea regimului taliban. Cea mai periculoasă ţară pentru femei din trei puncte de vedere: violenţă non-sexuală, acces la servicii de sănătate şi acces la resurse economice.

3. Siria - Locul al treilea în ierarhia generală, după şapte ani de război civil. Considerată a doua cea mai periculoasă ţară pentru femei în privinţa accesului la servicii de sănătate şi a violenţei non-sexuale, care include violenţe legate de conflict şi abuz domestic.

4. Somalia - În conflict din 1991, este a treia cea mai periculoasă ţară pentru femei în ce priveşte accesul la servicii medicale şi riscurile ce decurg din practici culturale şi tradiţionale. Considerată a cincea cea mai periculoasă din punctul de vedere al accesului la resurse economice.

5. Arabia Saudită - Pe locul al cincilea în clasamentul general, dar regatul conservator saudit a fost considerat a doua cea mai periculoasă ţară pentru femei la capitolele acces economic şi discriminare, inclusiv la locul de muncă şi în privinţa dreptului de proprietate. Locul al cincilea în privinţa riscurilor ce decurg din practici culturale şi religioase.

6. Pakistan - A şasea cea mai periculoasă în clasamentul general, dar a patra în ce priveşte resursele economice şi discriminarea, precum şi riscurile decurgând din practici culturale, religioase şi tradiţionale, inclusiv aşa-numitele crime de onoare. Locul al cincilea în privinţa violenţei non-sexuale, inclusiv a abuzului domestic.

7. Republica Democrată Congo - ONU avertizează că milioane de oameni se confruntă cu condiţii de trai îngrozitoare, după ani de haos şi confruntări sângeroase între facţiuni. Clasată pe locul al doilea drept cea mai periculoasă pentru femei în privinţa violenţei sexuale.

8. Yemen - Locul al optulea în clasament la capitolele: acces precar la asistenţă medicală, resurse economice, violenţă non-sexuală, riscuri provenind din practici tradiţionale. Yemen este în continuare afectat de cea mai urgentă criză umanitară din lume, 22 milioane de oameni având nevoie de asistenţă vitală.

9. Nigeria - Organizaţiile pentru drepturile omului acuză armata de tortură, violuri şi omoruri împotriva populaţiei civile în cei nouă ani de lupte împotriva militanţilor Boko Haram. Pe locul al patrulea, alături de Rusia, în privinţa pericolului reprezentat de traficul de fiinţe umane.

10. SUA - Singura ţară occidentală din top 10 şi pe locul al treilea, împreună cu Siria, în privinţa riscului ca femeile să se confrunte cu violenţă sexuală - viol, hărţuire sexuală, coerciţie sexuală şi lipsa accesului la justiţie în cazuri de viol.

Ancheta a survenit după ce campania #MeToo a devenit virală anul trecut, mii de femei apelând la această mişcare pe reţele de socializare pentru a-şi face cunoscute experienţele de hărţuire sexuală sau abuz.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Interdicție pentru turiști la o moschee, din cauza unui dans „provocator”
Interdicție pentru turiști la o moschee, din cauza unui dans „provocator”

Turiștii au interdicția de a mai vizita o moschee din Malaezia, după ce pe rețelele de socializare a apărut un filmuleț în care două femei dansează provocator în fața lăcașului de cult.

Reacția femeilor saudite după ridicarea interdicției de a șofa
Reacția femeilor saudite după ridicarea interdicției de a șofa

Femeile din Arabia Saudită pot să conducă maşina fără teama de a fi oprite în trafic şi arestate.

O femeie saudită a povestit cum a fost prima zi la volan în țara sa. Cum au privit-o bărbații
O femeie saudită a povestit cum a fost prima zi la volan în țara sa. Cum au privit-o bărbații

După ce Arabia Saudită a ridicat restricțiile impuse femeilor și le permite să conducă, o cetățeancă povestește cum a fost prima zi în spatele volanului în propria ei țară.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.