Tineri anti-Erdogan, care aşteptau ”schimbarea”, visează să emigreze. ”Îmi iubesc ţara, dar nu vreau să ajung ca iraniencele”

Tanara
Getty

Tineri turci care aşteptau ”schimbarea” după aceste alegeri prezidenţiale, se gândesc să emigreze, în contextul în care preşedintele în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan este considerat favorit în turul doi, relatează AFP.

Hasibe Kayaroglu spera ca aceste alegeri prezidenţiale să însemene ”schimbarea”, însă ea declară că se gândeşte mai mult ca niciodată să emigreze.

”Tinerii nu mai au speranţă. În fiecare seară, singurul lucru despre care vorbim cu colacatarul meu este cum să plecăm”, declară această studentă în inginerie la Ankara.

Alţi cinci tineri locuitori din Istanbul şi Ankara, intervievaţi între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, au declarat AFP că vor să părăsească Turcia şi îi reproşează lui Erdogan, aflat la putere din 2003, o degradare a economiei şi libertăţilor.

Multe mărturii sunt publicate pe reţele de socializare.

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

”Trăim într-o ţară frumoasă, dar nu e condusă bine, iar asta se înrăutăţeşte. Din acest motiv, mulţi tineri pleacă în străinătate”, apreciază Emre Yörük, pe care fratele său mai mare îl îndeamnă să emigreze, aşa cum fac în fiecare an zeci de mii de tineri turci.

Într-o anchetă a Fundaţiei Konrad-Adenauer, publicată la începutul lui 2022, 72,9 % dintre turcii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani declarau că voiau să trăiască în străinătate, dacă li se oferă o oportunitate.

”Acest număr este mare inclusiv în rândul tinerilor care susţin AKP sau MHP”, partidul islamo-conservator al preşedintelui turc în exerciţiu şi formaţiunea ultranaţionalistă cu care s-a aliat, subliniază Demet Lüküslü, un socilog specializat în tineret de la Universitatea Yeditepe din Istanbul.

”Tinerii se plâng de situaţia economică, dar şi de o atmosferă care-i face să se simtă rău şi asupra căreia estimează că n-au niciun control”, subliniază ea.

„Nu vreau să ajung ca femeile iraniene”

Potrivit unor sondaje realizate înaintea primului tur, social-democratul Kemal Kiliçdaroglu, opozantul numărul unu, era candidatul preferat al tinerilor turci, mai puţin conservatori decât părinţii lor.

Însă liderul Partidului republican al Poporului (CHP) a obţinut doar 44,9% dintre voturile exprimate în primul tur, iar Erdogan 49,5%.

Ezgi, în vârstă de 26 de ani, şi-a ”pierdut orice speranţă” ca Kemal Kiliçdaroglu să triumfe şi se va duce la vot în turul doi, duminică, doar ”din datorie”.

”Dacă Erdogan câştigă, eu voi pleca din Turcia”, declară ea.

Această locuitorare din Istanbul, care preferă să nu-şi spună numele, este îngrijorată de alegerea, sub eticheta AKP, a patru deputaţi din cadrul grupării islamiste radicale Hüda-Par, în alegerile legislative organizate în paralel cu primul tur ale alegerilor prezidenţiale şi în care actuala majoritate a obţinut o victorie.

”Îmi iubesc profund ţara, dar nu vreau să ajung ca femeile iraniene”, îşi exprimă dezolarea tânăra, angajată în marketing, care vrea să emigreze în Olanda împreună cu sora sa mai mare.

Kiliçdaroglu le-a cerut tinerilor să se întoarcă în țară

Tema emigraţiei şi ”exodului creierelor” nu a apărut în campania electorală - dominată de o săptămână de problema expulzării celor 3,7 milioane de refugiaţi care trăiesc pe teritoriul turc.

”Îi privim cu milă pe cei care bat la uşa altor ţări numai pentru a avea o maşină mai frumoasă sau un telefon mai bun”, denunţa în toamnă Erdogan, tunând împotriva ”capriciilor de dispreţuit” ale unei părţi a tineretului turc.

Kemal Kiliçdaroglu s-a adresat recent tinerilor care au luat drumul străinătăţii.

”Reveniţi, tineri. Această ţară are nevoie de voi”, declara el la începutul lui mai pe Twitter, răspunzând unei înregistrări video a aproximativ zece absolvenţi ai prestigioase Universităţi Bogaziçi din istanbul, care se angajau să revină în Turcia, dacă le-o cere.

Ömer Altan, unul dintre ei, speră în continuare la o victorie a lui Kemal Kiliçdaroglu duminică.

”Se va bate cu colţii şi cu ghearele”, apreciază acest student turc, care termină un master în inginerie electronică la o politehnică în Danemarca.

”Tot mai mulţi tineri şi mai puţin tineri vor să plece în străinătate”, deplânge el, denunţând ”inegalităţile şi corupţia” care subminează, în opinia sa, Turcia.

Acest student, în vârstă de 25 de ani, intenţionează să se întoarcă în Turcia, indiferent de rezultatul turului doi.

”O realegere a lui Erdogan ar putea, la fel de bine, să mă determine să mă întorc, pentru a încerca să ajut la realizarea unor lucruri bune. Pentru că va fi şi mai multă nevoie să se facă bine, dacă câştigă Erdogan”.

Articol recomandat de sport.ro
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
Articolul face parte din:

Alegeri prezidențiale în Turcia, turul 2. Recep Erdogan a câștigat al 3-lea mandat de președinte

Citește și...
Statul în care profesorii au primit aprobare să poarte arme de foc la ore
Statul în care profesorii au primit aprobare să poarte arme de foc la ore

Congresul statului Tennessee, în sudul Statelor Unite, a adoptat un proiect de lege care îi autorizează pe profesori, directori şi alţi membri ai personalului şcolar să poarte o armă de mână, la un an de la un masacru într-o şcoală, relatează AFP.

 

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Incendiu uriaș la o instalație energetică din Rusia după un atac cu drone din Ucraina | Video
Incendiu uriaș la o instalație energetică din Rusia după un atac cu drone din Ucraina | Video

Imagini noi arată ceea ce pare a fi un incendiu uriaș la instalațiile energetice din Yartsevo, în regiunea Smolensk, după un atac cu drone din Ucraina, scrie Sky News.

Recomandări
Liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, urmărit penal de DNA, și-a depus candidatura pentru un nou mandat la CJ Prahova
Liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, urmărit penal de DNA, și-a depus candidatura pentru un nou mandat la CJ Prahova

Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus, miercuri, semnăturile şi dosarul de candidatură la Consiliul județean Prahova.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.