Theresa May îl laudă pe Trump pentru atitudinea de la summitul NATO: „A făcut diferența”

17-07-2018 10:41


theresa may donald trump

Premierul britanic Theresa May l-a lăudat, marți, pe președintele american Donald Trump pentru atitudinea abordată la summitul NATO de la Bruxelles, precizând că a reușit să încurajeze aliații să aloce mai mulți bani pentru apărare.

„Împărtăşim viziunea sa şi ne dorim să vedem cum aliaţii iau măsuri pentru a ajunge la angajamentul luat la summit-ul din Ţara Galilor în 2014 de a cheltui 2% din Produsul Intern Brut pe apărare iar 20% din aceste cheltuieli pe echipamente. Este ceva la care dorim să ajungem şi un număr limitat de state au reuşit, printre care şi SUA. Faptul că Trump a subliniat acest aspect a făcut o diferenţă. Doar anul trecut au fost adăugate încă 41 de miliarde de dolari pentru bugetele de apărare statelor membre şi a existat sentimentul la acest summit, după discuţia iniţiată de Trump, că vom vedea statele că îşi vor mări eforturile nu doar să ajungă la 2% dar şi că vom vedea o urgentare a eforturilor”, a afirmat Theresa May, potrivit The Guardian, informează News.ro.

Trump a plecat de la summit-ul din Bruxelles după discuţii tensionate în care a setat un termen limită în ianuarie pentru ca statele membre să îşi mărească cheltuielile pentru apărare şi a sugerat că SUA ar putea ieşi din NATO dacă acest lucru nu se va întâmpla.

May a declarat că aliaţii trebuie să continue să se lupte cu eforturile Rusiei de a le submina interesele şi valorile: „Dar, după cum am căzut de acord cu preşedintele Trump săptămâna trecută, trebuie să abordăm situaţia dintr-o poziţie de unitate şi putere”.

„Acest lucru înseamnă să fim clari şi de neclintit în privinţa nevoii Rusiei de a-şi schimba comportamentul şi câtă vreme Rusia persistă în a ne submina interesele şi valorile, trebuie să continuăm să luptăm”.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO