The New York Times dă în judecată OpenAI şi Microsoft pentru încălcarea drepturilor de autor
Cotidianul The New York Times (NYT) a dat în judecată miercuri companiile OpenAI şi Microsoft, acuzându-le că au folosit fără permisiune milioanele de articole ale ziarului pentru a ajuta la antrenarea tehnologiilor de inteligenţă artificială.
The New York Times este prima mare organizaţie media din SUA care, invocând nerespectarea drepturilor de autor, dă în judecată OpenAI şi Microsoft, care au creat ChatGPT şi alte platforme de inteligenţă artificială. NYT acuză cele două companii că au încercat „să profite de investiţia masivă” a publicaţiei în jurnalismul său, folosindu-i munca pentru a construi produse substitutive „fără permisiune sau plată”, potrivit plângerii depuse la tribunalul federal din Manhattan.
„Nu există nimic 'transformator' în utilizarea, fără plată, a conţinutului The Times pentru a crea produse care înlocuiesc The Times şi îi fură audienţa”, arată NYT.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
OpenAI şi Microsoft nu au reacţionat deocamdată.
The New York Times nu solicită o sumă specifică drept despăgubiri, dar spune că OpenAI şi Microsoft au cauzat daune de „miliarde de dolari”. De asemenea, doreşte ca aceste companii să distrugă modelele de chatbot şi seturile de antrenament care încorporează materialele sale.
În timp ce compania mamă a OpenAI este o companie non-profit, Microsoft a investit 13 miliarde de dolari într-o filială cu scop lucrativ, pentru ceea ce reprezintă o participaţie de 49%.
Investitorii au evaluat OpenAI la peste 80 de miliarde de dolari.
Şi alte voci contestă presupusa utilizare abuzivă de către OpenAI a materialului protejat prin drepturi de autor. Scriitorii, printre care David Baldacci, Jonathan Franzen, John Grisham şi Scott Turow, au dat, la rândul lor, în judecată OpenAI şi Microsoft la tribunalul din Manhattan, susţinând că sistemele de inteligenţă artificială ar fi încorporat zeci de mii de cărţi ale acestora.
Iar în iulie, comedianta Sarah Silverman a dat în judecată OpenAI şi Meta Platforms în San Francisco pentru că ar fi „ingerat” cartea sa „The Bedwetter” pentru a antrena ChatGPT.