Teroristul pus de Ceaușescu să arunce în aer un sediu al Radio Europa Liberă a ajutat CIA să îl prindă pe Carlos Șacalul

bruno breguet, nicolae ceausescu, carlos sacalul
Colaj foto: Getty/nzz-libro.ch

Extremistul elvețian Bruno Breguet, care, la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, a detonat o bombă în sediul din Munchen al postului de radio Europa Liberă, a fost angajat și de CIA pentru a-l captura pe temutul Carlos Șacalul.

Radicalizat încă din adolescență, elvețianul Bruno Breguet (foto, dreapta) a fost vreme de două decenii fabricant de bombe, traficant de arme, prizonier, organizator clandestin și facilitator de teroriști. Dar, într-o noapte, extremistul de stânga din „Țara Cantoanelor” a dispărut misterios de pe o navă în mijlocul Mediteranei, caz nerezolvat nici până în ziua de astăzi.

Acum, povestea lui Bruno Breguet, una dintre cele mai enigmatice figuri ale bătăliei obscure dintre serviciile de securitate occidentale și extremiștii violenți internaționali în timpul așa-numitei "epoci de aur a terorismului" din anii '70 și '80, a prins o nouă turnură, relatează The Guardian.

O nouă carte a dezvăluit că, în ultimii săi ani, Breguet l-a servit nu numai pe infamul Illich Ramírez Sánchez, cunoscut mai bine sub numele de Carlos Șacalul (foto, stânga jos), ci și guvernul SUA. Ca spion angajat al CIA-ului, Bréguet a câștigat zeci de mii de dolari și a contribuit la capturarea fostului său șef de către serviciile secrete franceze în 1994.

"Breguet a fost prezent în toate momentele importante. Povestea sa ne spune foarte multe despre violența și extremismul din acea perioadă, dar ne ajută cu adevărat să înțelegem procesul de radicalizare, atât atunci, cât și astăzi", a declarat Adrian Hanni, un istoric elvețian respectat și expert în violență politică, care a petrecut ani de zile examinând arhive recent declasificate și intervievând martori-cheie pentru a spune povestea lui Bréguet într-o nouă carte.

Citește și
Carlos Sacalul
Carlos Sacalul condamnat la inchisoare pe viata pentru atentatul de la Paris, din 1974, dupa rejudecarea procesului
„Poliția a fost nevoită să folosească forța fizică”. Procurorii din Munchen explică cum au reușit să-l prindă pe Cătălin Cherecheș

Vestea că CIA a fost pregătită să angajeze ca agent un personaj ca Bréguet, care a fost condamnat de două ori de Israel și Franța pentru activitățile sale teroriste și despre care se crede că a bombardat un postul de radio pro-democrație Europa Liberă, din Munchen, finanțat de guvernul american, subliniază întrebările morale și etice cu care se confruntă serviciile de informații atunci când este vorba de recrutarea unor astfel de persoane.

Tim Weiner, un jurnalist stabilit în SUA și autorul premiat al unei istorii a CIA, a declarat că agenția rareori și-a prezentat scuze pentru faptele negative pe care le-a comis de-a lungul timpului.

"Un ofițer CIA din străinătate există pentru a identifica, recruta și conduce agenți. Acesta este singurul lucru pe care sunt însărcinați să îl facă, iar în timpul Războiului Rece și în perioada imediat următoare nu era vorba de un test de miros. Mai mult de un ofițer CIA mi-a spus: nu obții informații despre o organizație teroristă prin recrutarea surorilor milei", a declarat Weiner pentru Observer.

Breguet a avut o istorie deosebit de zbuciumată

Născut în 1950 într-un oraș alpin pitoresc din Elveția, în partea italiană a statului, el a fost imediat atras de atmosfera radicală de la sfârșitul anilor 1960 și a început să abandoneze școala pentru a merge la proteste.

A citit operele lui Che Guevara, simbolul insurgent ucis în 1967 în Bolivia, și ale lui Mao Zedong. La fel ca mulți alți tineri din Occident, a fost îngrozit de războiul din Vietnam și a văzut în grupuri precum Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP) avangarda unei revoluții socialiste globale.

În 1968, PFLP a lansat o campanie de atacuri asupra aviației internaționale care avea să le aducă notorietate la nivel mondial. Procesul celor trei membri ai grupului care au încercat să distrugă un avion de pasageri israelian pe aeroportul din Zurich în 1969 a fost un moment-cheie în „călătoria” lui Breguet spre extremism.

La scurt timp după aceea, Breguet a contactat organizații arabe din Elveția, cerând să se alăture FPLP, apoi a călătorit în Liban pentru a se antrena.

Prima misiune explozivă, în 1970

Dar prima sa misiune a eșuat când a fost arestat în iunie 1970 la sosirea în portul Haifa cu explozibili pe care urma să îi folosească pentru a plasa o bombă într-un magazin din Tel Aviv.

După ce a fost condamnat la 15 ani de închisoare, Breguet a petrecut următorii șapte ani în spatele gratiilor, refuzând să coopereze în schimbul unei sentințe mai scurte, dar apoi a fost grațiat în urma unei campanii desfășurate de gânditori, scriitori și activiști occidentali de stânga, printre care Jean-Paul Sartre și Gunter Grass.

"Este uimitor cât de încăpățânat a fost atunci, având în vedere că a trădat atât de mult CIA-ului 25 de ani mai târziu. A rămas absolut loial FPLP-ului... Aceasta arată cum s-a schimbat în timp", a declarat Hanni.

Când a fost eliberat, în 1977, Breguet a publicat o carte, dar în scurt timp se întorsese la operațiuni mai clandestine, acceptând o invitație din partea lui Carlos Șacalul, care se afla atunci la apogeul celebrității sale internaționale după o serie de atacuri și schimb de focuri de profil înalt.

A detonat o bombă în Munchen la ordinul lui Ceaușescu

Patru ani mai târziu, Breguet a detonat o bombă în sediul din Munchen al Radio Europa Liberă, o rețea pro-democratică înființată după cel de-al Doilea Război Mondial, în cadrul competiției din timpul Războiului Rece pentru inimile și mințile oamenilor. Atentatul, care a provocat șase răniți și pagube uriașe, a fost comandat de serviciile de spionaj ale lui Nicolae Ceaușescu (foto, stânga sus), care i-a oferit lui Carlos și noii sale organizații o bază, arme și pașapoarte.

Dar ceva mult mai rău avea să se întâmple. Carlos Șacalul și-a trimis tânăra sa prietenă germană împreună cu Breguet la Paris pentru a bombarda ambasadele și a extorca bani de protecție de la statele bogate din Golf. Când au fost prinși de poliție cu explozibili în mașină în apropiere de Champs-Elysees și trimiși la închisoare, Carlos a organizat o campanie de atacuri pentru a-i elibera, omorând 11 persoane și rănind multe altele.

După ce a fost eliberat în 1985, Breguet, acum tată, a continuat să lucreze pentru Carlos, călătorind prin Europa de Vest și Orientul Mijlociu pentru a se întâlni cu persoane de contact din alte grupuri extremiste sau pentru a intermedia tranzacții cu arme.

Cum a devenit spion CIA

Apoi, dezvăluie noua carte a lui Hänni, a intrat în ambasada SUA din Berna și s-a oferit să spioneze pentru CIA.

"Avea nevoie de bani, dar cel mai mult își dorea un venit constant și o anumită stabilitate. Dezamăgirea lui era în principal legată de statutul său în cadrul grupului și de modul în care era tratat. De asemenea, acest lucru se întâmpla cel târziu în primăvara anului 1991 și întreaga lume care permisese grupului Carlos să înflorească se prăbușea și el avea nevoie de o ieșire înainte de a fi prea târziu", a declarat Hanni.

Totuși, nu se știe cineva din CIA a ezitat să-l angajeze pe Bréguet ca agent, nu există nicio înregistrare a preocupărilor sale în documentele consultate de Hanni. CIA se afla sub presiune la începutul anilor 1990 și avea o nouă misiune: lupta împotriva noilor amenințări, cum ar fi cele reprezentate de foștii camarazi de arme ai lui Breguet.

"Prăbușirea imperiului sovietic a avut asupra CIA un efect analog cu cel al loviturii de meteorit asupra dinozaurilor. O mulțime de oameni se întrebau: ce rost mai are CIA? Iar răspunsul a fost: este antiterorism, antidrog... Ursul a murit, dar există o junglă plină de șerpi", a declarat Weiner.

Însă, CIA nu a stat pe gânduri și a acceptat cu entuziasm colaborarea extremistului elvețian, oferindu-i lui Breguet un salariu lunar de 3.000 de dolari și dându-i numele de cod „FDBONUS/1”. După săptămâni de întâlniri în hoteluri, Breguet a spus agenției tot ce știa despre Carlos și organizația sa, precum și despre multe alte grupuri de extremă stânga.

În următorii patru ani, se pare că Breguet a furnizat informații CIA, contribuind, probabil indirect, cu elemente-cheie la operațiunea serviciilor de informații franceze care a reușit să-l captureze pe Carlos dintr-o clinică din Khartoum, capitala Sudanului, în 1994.

Dispariția lui Breguet rămâne un mister

Ultimul mister al lui Breguet rămâne însă nerezolvat. În 1995, veteranul extremist devenit agent CIA a dispărut definitiv după ce s-a îmbarcat pe un feribot din Grecia spre Italia. Ce s-a întâmplat mai departe nu este clar. S-a sinucis? A fost asasinat? Sau și-a început o nouă viață sub o identitate falsă furnizată de foștii săi angajatori?

Hänni a declarat că bănuiește că, în cele din urmă, consecințele fărădelegilor sale l-au prins din urmă.

"Personal, cred că a fost unul dintre numeroșii săi dușmani. Nu cred că este încă în viață, deși este posibil din punct de vedere tehnic. Viața lui a fost o călătorie personală extraordinară... dar cred că s-a încheiat atunci", a spus Hanni.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Citește și...
Omar Hayssam, condamnat pentru terorism, a cerut să iasă din închisoare. Decizia judecătorilor
Omar Hayssam, condamnat pentru terorism, a cerut să iasă din închisoare. Decizia judecătorilor

Omar Hayssam rămâne în spatele gratiilor.

Carlos Sacalul condamnat la inchisoare pe viata pentru atentatul de la Paris, din 1974, dupa rejudecarea procesului
Carlos Sacalul condamnat la inchisoare pe viata pentru atentatul de la Paris, din 1974, dupa rejudecarea procesului

Ilici Ramirez Sanchez, alias Carlos Sacalul, o figura a terorismului din anii '70-'80, a fost condamnat marti la inchisoare pe viata pentru atentatul de la Drugstore Publicis, soldat cu doi morti si 34 de raniti, la Paris, in 1974, relateaza AFP.

Carlos Sacalul, judecat din nou, la aproape 43 de ani de la atentatul din Paris. Teroristul este condamnat deja pe viata
Carlos Sacalul, judecat din nou, la aproape 43 de ani de la atentatul din Paris. Teroristul este condamnat deja pe viata

Venezueleanul Carlos Sacalul compare luni - la aproape 43 de ani de la atentatul de la Drugstore Publicis din Paris, soldat cu doi morti si zeci de raniti, in 1974 - in fata unei curtii speciale.

Recomandări
Cătălin Cherecheș a fost arestat. Primarul fugar se află încarcerat în penitenciarul din Augsburg
Cătălin Cherecheș a fost arestat. Primarul fugar se află încarcerat în penitenciarul din Augsburg

Primarul Cătălin Cherecheș a fost arestat de autoritățile germane și încarcerat în penitenciarul din Augsburg - Gablingen.

Gruparea teroristă Hamas, acuzată că face comerț cu ostatici. Cine ar fi cumpărat persoanele răpite din Israel
Gruparea teroristă Hamas, acuzată că face comerț cu ostatici. Cine ar fi cumpărat persoanele răpite din Israel

Israelul a primit lista ostaticilor care ar urma să fie eliberați în cursul zilei de miercuri. Ar putea fi ultimii captivi pe care Hamas îi lasă în liberate, dacă armistițiul, deja extins cu 48 de ore, nu va fi prelungit și mai mult.

Cătălin Cherecheș colecta bani când a fost capturat de poliția germană. Adresele cu seifuri unde își ținea averea, cunoscute
Cătălin Cherecheș colecta bani când a fost capturat de poliția germană. Adresele cu seifuri unde își ținea averea, cunoscute

Arestat în Germania primarul fugar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, așteaptă într-un penitenciar federal decizia Tribunalului Regional Superior din München.