Carlos Sacalul, judecat din nou, la aproape 43 de ani de la atentatul din Paris. Teroristul este condamnat deja pe viata
Venezueleanul Carlos Sacalul compare luni - la aproape 43 de ani de la atentatul de la Drugstore Publicis din Paris, soldat cu doi morti si zeci de raniti, in 1974 - in fata unei curtii speciale.
Astfel, el va fi judecat pentru "asasinate in legatura cu o intreprindere terorista", relateaza AFP, conform News.ro.
O figura a terorismului international din anii 1970-1980, Ilich Ramirez Sanchez, alias Carlos, in varsta de 67 de ani, va fi judecat timp de trei saptamani de catre o curte alcatuita din magistrati in legatura cu cel mai vechi atentat pe care il reproseaza justitia franceza si ultimul in care compare in Franta.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Pe 15 septembrie 1974, seara, doua persoane au fost ucise, iar alte 34 au fost ranite de explozia unei grenade aruncate in incinta fostului Drugstore Publicis, la coltul bulevardului Saint-Germain cu strada Rennes.
In timpul procesului, presedintele François Sottet si cei sase asesori urmeaza sa audieze 17 martori si doi experti in acest dosar care insumeaza 14 tone de documente de procedura.
Carlos risca inchisoarea pe viata. Insa venezueleanul, incarcerat in Franta de cand a fost arestat in Sudan de catre serviciile franceze, in 1994, a fost condamnat deja in doua randuri la pedeapsa maxima - pentru uciderea a trei barbati, inclusiv doi politisti, in 1975, la Paris, si pentru patru atentate cu explozivi care s-au soldat cu 11 morti si aproape 150 de raniti, in 1982 si 1983, la Paris, Marsilia si in doua trenuri.
Procesul va avea ca miza o clarificare istorica si - de asemenea - va raspunde asteptarilor victimelor.
"Rani niciodata inchise"
"In sfarsit un proces! Victimele asteapta de atat de mult timp ca Carlos sa fie declarat vinovat si condamnat. Ranile lor nu s-au inchis niciodata", a salutat avocatul Georges Holleaux, reprezentantul a 18 dintre victime, inclusiv al vaduvelor a doi dintre barbatii ucisi in atentat.In total, 27 de vctime de la Drugstore s-au constituit in parti civile, alaturi de trei organizatii - Asociatia Franceza a Victimelor Terorismului (AfVT), Asociasia familiilor din atentatul de la DC10 si Federatia Nationala a Victimelor Atentatelor si Accidentelor Colective (FENVAC).
"Care este interesul sa se organizeze acest proces dupa atat de mult timp de la fapte? Este extravagant", a denuntat la randul ei Isabelle Coutant-Peyre, avocata lui Carlos, cu care s-a casatorit religios in 2001, amintind ca acesta respinge acuzatiile care i se aduc.
Organizarea procesului a fost contestata de aparare, care invoca prescrierea faptelor. Insa, la finalul unei batalii procedurale, justitia i-a respins argumentele, apreciind ca aceasta prescriere a fost intrerupta de acte de procedura savarsite in alte dosare Carlos, iar faptele se inscriu "in perspectiva unui angajament terorist".
Intr-un interviu publicat in 1979 in revista Al Watan Al-Arabi, Carlos a recunoscut ca a aruncat grenada. Insa el a contestat, in timpul instructiei, ca a dat acest interviu.
Potrivit acuzarii, atentatul se inscria in contextul unei luari de ostatici la Ambasada Frantei de la Haga. Un comando apartinand Armatei Rosii Japoneze (ARJ), provenind din Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), in care Carlos era membru al aripii "operatiuni speciale", cerea eliberarea unuia dintre membrii sai, retinut pe aeroportul din Orly cu doua luni mai inainte.
Maestrul punerii in aplicare a luarii de ostatici la Haga, Carlos ar fi luat initiativa de a arunca grenada pentru a obliga Guvernul francez sa dea curs revendicarilor. El si-a atins scopul, iar detinutul japonez a fost eliberat si apoi a ajuns la Aden, in Yemen, impreuna cu alti membri ai comandoului de la Haga.
Acuzarea se bazeaza totodata pe marturii ale unor fosti camarazi de drum ai lui Carlos.
Anchetatorii au reconstituit, astfel, circuitul grenadei folosite in atentat, si care provenea din acelasi lot - furat in 1972 dintr-o tabara militara americana - cu cele folosite de catre cei care luasera ostatici la Haga sau cea descoperita la Paris la amanta lui Carlos.
Sursa: News.ro
Etichete: justitie, proces, haga, terorism, grenadă, teroristi,
Dată publicare:
13-03-2017 13:17