Tensiuni Turcia-Cipru. Cinci nave de război turce au ameninţat un vas italian
Cinci nave de război turce au ameninţat vineri un vas italian care încerca să desfăşoare lucrări de explorare a gazelor naturale în largul coastelor insulei divizate Cipru.
Vasul grupului italian Eni este blocat în mare de la 9 februarie în apropierea părţii din insulă ocupate de armata turcă, Ankara invocând "manevre militare" în acest sector, relatează Agerpres, citând AFP.
"În drum spre blocul 3, a fost blocat de cinci nave de război turce şi, după ameninţări cu recurgerea la forţă (...), a fost obligat să se întoarcă", a declarat Victoras Papadopoulos, un purtător de cuvânt al guvernului, agenţiei cipriote de presă CNA.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
În Italia, CEO grupului Eni, Claudio Descalzi, a spus presei că nu vor fi abandonate lucrările de explorare în largul Ciprului şi se aşteaptă o soluţie diplomatică pentru reluarea activităţilor.
"Foarte probabil ca, în următoarele zile, să îndreptăm nava spre o altă ţară”, a adăugat el.
Ministrul cipriot al energiei, George Lakkotrypis, a declarat pentru agenţia naţională de presă că nava urmează să rămână în portul Limassol două până la patru zile, pentru a încărca şi descărca materiale, după care va pleca spre Maroc.
Potrivit acestuia, eforturile diplomatice au eşuat până în prezent.
"Am lăsat locul diplomaţiei, cu speranţa că va putea fi găsită o soluţie (...) Acest lucru nu a fost însă posibil din cauza poziţiei Turciei", a afirmat el la postul de televiziune privat Sigma.
Miercuri, preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat că ţara sa va continua explorările offshore în pofida ameninţărilor turce.
Ciprul este divizat din 1974. Republica Cipru, stat membru al UE, îşi exercită de facto autoritatea doar pe două treimi din sudul ţării, restul de o treime, în nord, aflându-se sub administraţia autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord, recunoscută numai de Ankara.
Grupul Eni şi francezii de la Total au anunţat în această lună descoperirea unor importante rezerve de gaze naturale la sud-vest de insulă.
Activităţile de explorare a gazelor desfăşurate de Republica Cipru au declanşat tensiuni cu Ankara, care cere suspendarea lor, în aşteptarea unei soluţii privind insula divizată.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat companiile internaţionale care vor să efectueze prospecţiuni în apele cipriote, argumentând că apără ”drepturile inalienabile” ale comunităţii cipriote-turce privind resursele naturale ale insulei.