Tensiuni între două puteri nucleare. India a lansat un atac aerian. VIDEO


Ultimul update: Marti 26 Februarie 2019 12:41
Data publicarii: Marti 26 Februarie 2019 12:13
Categorie: Stiri externe

Pakistanul a transmis marţi că a respins o scurtă incursiune a forţelor aeriene ale Indiei deasupra aşa-numitei 'Linii de control', care serveşte de facto drept graniţă între cele două ţări în Kashmir.

De cealaltă parte, India a anunţat că a efectuat o 'lovitură preventivă' împotriva principalei tabere de antrenament de pe teritoriul pakistanez a grupării islamiste responsabile de un atentat sinucigaş soldat cu aproape 40 de paramilitari indieni în Kashmirul indian, potrivit France Presse.

'Armata aerului indiană a încălcat Linia de control. Forţele aeriene pakistaneze au fost imediat mobilizate. Avioanele indiene s-au retras', a indicat purtătorul de cuvânt al armatei aerului pakistaneză, generalul Asif Ghafoor, într-o postare pe Twitter. 'Avioanele indiene au pătruns în sectorul Muzaffarabad', capitala Kashmirului pakistanez, a adăugat el într-un al doilea tweet.

'Confruntat cu un răspuns oportun şi eficient al armatei aerului pakistaneze, ei au aruncat în grabă o încărcătură explozivă care a căzut în apropiere de Balakot. Nu s-au înregistrat victime sau pagube' materiale, a indicat el, postând ulterior fotografii care arată, potrivit lui, impactul încărcăturii explozive într-o zonă împădurită.

La scurt timp, New Delhi a venit cu explicaţii. 'La primele ore ale dimineţii, India a lovit cea mai mare tabără de antrenament a Jaish-e-Mohammed din Balakot. În această operaţiune, foarte mulţi terorişti, instructori, înalţi comandanţi şi jihadişti instruiţi pentru atentatele sinucigaşe ale Jaish-e-Mohammed au fost eliminaţi', a declarat Vijay Gokhale, înalt responsabil diplomatic indian, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit autorităţilor indiene, Jaish-e-Mohammed (JeM), una dintre cele mai active grupări armate împotriva New Delhi în rebeliunea separatistă în Kashmir, pregătea noi atacuri sinucigaşe în India.

'Având în vedere pericolul imediat, o lovitură preventivă devenise absolut necesară', a afirmat Gokhale, indicând că această tabără era situată într-o pădure aflată pe vârful unui deal, departe de populaţia civilă. 'Alegerea ţintei a fost condiţionată şi de dorinţa noastră de a evita victime civile', a spus el.

Canalul de televiziune CNN News 18 a informat despre 'aproape 200 de victime în urma loviturilor indiene', citând 'surse guvernamentale de rang înalt'.

Agenţia de presă indiană ANI a transmis că 12 avioane de tipul Mirage 200 au lovit în noaptea de luni spre marţi tabere insurgente de pe teritoriul pakistanez.

'O infrastructură de o asemenea dimensiune, capabilă să antreneze sute de jihadişti, nu ar fi putut să funcţioneze fără ca autorităţile pakistaneze să fie în temă', a declarat ministrul de externe indian.

Există două localităţi Balakot în Pakistan: una situată în imediata apropiere a liniei de încetare a focului în Kashmir, cealaltă în interiorul teritoriului pakistanez, în provincia Khyber Pakhtunkhwa (KPK), precizează AFP.

India acuză Pakistanul de sprijinirea în secret a infiltrărilor militanţilor islamişti şi ale rebelilor înarmaţi în Kashmirul indian, ceea ce Islamabadul dezminte constant.

Atentatul din 14 februarie a generat un val de indignare în India, unde numeroase voci au cerut represalii. Premierul indian Narendra Modi, care şi-a cultivat o imagine de om forte şi urmează să candideze pentru al doilea mandat în primăvară, se află sub presiunea opiniei publice pentru a proceda la o replică în forţă.

Islamabadul, care neagă infiltrările militanţilor islamişti în Kashmirul indian, precum şi activităţile rebelilor separatişti înarmaţi, aşa cum acuză India, a ameninţat că va răspunde în cazul unor represalii indiene.

Ambele țări sunt puteri nucleare.

 

Bilanț tragic: 150 de oameni au murit după ce au consumat alcool contrafăcut
Momentul în care două avioane se ciocnesc în zbor, la un show aerian. VIDEO
Trenul de mare viteză al Indiei s-a stricat după prima călătorie. Ce a lovit
VIDEO PROTVPLUS.RO