Televiziune israeliana: Netanyahu a luat deja decizia de a ataca Iranul
Un post de televiziune din Israel dezvaluie, pe surse, ca premierul Benjamin Netanyahu ar fi luat decizia de a lansa un atac impotriva instalatiilor nucleare iraniene.
“Toate serviciile americane sunt increzatoare ca liderii Israelului au luat deja decizia de a ataca Iranul, daca nu cumva in saptamanile urmatoare are loc o schimbare semnificativa in legatura cu programul nuclear", sustine Channel 2, citat de algemeiner.com.
Raportul vine la doar cateva ore dupa ce premierul Benjamin Netanyahu a sustinut un discurs la Washington.
Statele Unite vor furniza "intreaga sustinere necesara" astfel ca Israelul sa isi mentina "superioritatea militara" in fata inamicilor sai, a promis marti secretarul american al Apararii Leon Panetta, evocand programul nuclear iranian.
"Statele Unite vor oferi intreaga sustinere necesara Israelului pentru ca acesta sa isi mentina superioritatea militara asupra oricarei tari sau coalitii de tari, dar si asupra unor actori altii decat statele", a declarat seful Pentagonului in fata American Israel Public Affairs Commitee (AIPAC), principala grupare de lobby in favoarea Israelului din Statee Unite.
Ajutorul militar american destinat Israelului, solicitat in acest an de presedintele Barack Obama, se ridica la suma de 3,1 miliarde de dolari, fata de 2,5 miliarde de dolari cand acesta a preluat puterea in 2009, a anuntat Panetta.
El a adaugat ca, in zece ani, ajutorul pe care Washingtonul s-a angajat sa il furnizeze Israelului va atinge suma de 30 de miliarde de dolari. In discursul sau in fata AIPAC, secretarul Apararii americane a precizat ca materialele militare furnizate de Statele Unite Israelului sunt "limitate doar celor mai apropiati aliati si parteneri" ai Washingtonului.
Apararea antiracheta si viitorul avion invizibil pe radar de tip F-35 au fost citate, intre altele, de catre Panetta, atunci cand acesta a trecut in revista anumite tipuri de armament destinate asigurarii superioritatii calitative a armatei israeliene in comparatie cu alte tari din regiune.
El s-a abtinut, in schimb, sa se refere la bombele americane antibuncar pe care numerosi experti le considera necesare in vederea distrugerii instalatiilor nucleare iraniene subterane de la Fordo.
Cunoscute sub numele de MOP (massive ordnance penetrator), aceste bombe conventionale de 13 tone, dintre care peste 2,3 tone de explozivi, sunt dotate cu o putere de penetrare suficienta pentru a distruge instalatii ingropate pana la o adancime de 60 de metri, potrivit unor analisti care si-au exprimat indoiala ca Israelul dispune de o asemenea capacitate.
Referindu-se la programul nuclear iranian, despre care a discutat luni la Washington cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, seful Pentagonului a reafirmat ca "nu exista o amenintare mai mare la adresa securitatii Israelului si intregii regiuni - si, deci, a Statelor Unite - decat un Iran dotat cu arma nucleara".
"Nu avem o politica de izolare, ci avem o politica vizand sa impiedice Iranul sa obtina arme nucleare", a spus Panetta, reluand declaratiile pe care presedintele Obama le-a facut duminica, in fata AIPAC, si luni, intr-o intalnire cu Netanyahu.
"Presedintele a fost clar, Statele Unite nu blufeaza", a declarat el. Statele Unite nu exclud recurgerea la forta, ca ultim resort destinat sa impiedice Teheranul sa intre in clubul puterilor nucleare militare, privilegiind totodata calea diplomatica si a sanctiunilor cu scopul de a descuraja Iranul.
In cursul vizitei sale la Washington, care s-a incheiat marti, Benjamin Netanyahu a declarat ca "responsabilitatea (sa) suprema, in calitate de premier israelian, este de a veghea ca Israelul sa ramana stapanul destinului sau".
Obama a criticat, duminica, abia voalat, multiplicarea amenintarilor israeliene cu un atac impotriva Iranului. "Se vorbeste prea mult de razboi", a apreciat el in fata AIPAC.
Potrivit analistilor israelieni, Netanyahu spera ca in cursul acestei intalniri sa obtina de la presedintele Barack Obama promisiunea unei operatiuni militare americane impotriva Iranului sau cel putin un acord tacit fata de un atac israelian.