Televiziune israeliana: Netanyahu a luat deja decizia de a ataca Iranul

Israel, racheta militara

Un post de televiziune din Israel dezvaluie, pe surse, ca premierul Benjamin Netanyahu ar fi luat decizia de a lansa un atac impotriva instalatiilor nucleare iraniene.

Toate serviciile americane sunt increzatoare ca liderii Israelului au luat deja decizia de a ataca Iranul, daca nu cumva in saptamanile urmatoare are loc o schimbare semnificativa in legatura cu programul nuclear", sustine Channel 2, citat de algemeiner.com.

Raportul vine la doar cateva ore dupa ce premierul Benjamin Netanyahu a sustinut un discurs la Washington. 

Statele Unite vor furniza "intreaga sustinere necesara" astfel ca Israelul sa isi mentina "superioritatea militara" in fata inamicilor sai, a promis marti secretarul american al Apararii Leon Panetta, evocand programul nuclear iranian.

"Statele Unite vor oferi intreaga sustinere necesara Israelului pentru ca acesta sa isi mentina superioritatea militara asupra oricarei tari sau coalitii de tari, dar si asupra unor actori altii decat statele", a declarat seful Pentagonului in fata American Israel Public Affairs Commitee (AIPAC), principala grupare de lobby in favoarea Israelului din Statee Unite.

Citește și
copil
Reportaj cutremurator in tara unde o sclipre in privire inseamna o condamnare la moarte pentru copii
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Ajutorul militar american destinat Israelului, solicitat in acest an de presedintele Barack Obama, se ridica la suma de 3,1 miliarde de dolari, fata de 2,5 miliarde de dolari cand acesta a preluat puterea in 2009, a anuntat Panetta.

El a adaugat ca, in zece ani, ajutorul pe care Washingtonul s-a angajat sa il furnizeze Israelului va atinge suma de 30 de miliarde de dolari. In discursul sau in fata AIPAC, secretarul Apararii americane a precizat ca materialele militare furnizate de Statele Unite Israelului sunt "limitate doar celor mai apropiati aliati si parteneri" ai Washingtonului.

Apararea antiracheta si viitorul avion invizibil pe radar de tip F-35 au fost citate, intre altele, de catre Panetta, atunci cand acesta a trecut in revista anumite tipuri de armament destinate asigurarii superioritatii calitative a armatei israeliene in comparatie cu alte tari din regiune.

El s-a abtinut, in schimb, sa se refere la bombele americane antibuncar pe care numerosi experti le considera necesare in vederea distrugerii instalatiilor nucleare iraniene subterane de la Fordo.

Cunoscute sub numele de MOP (massive ordnance penetrator), aceste bombe conventionale de 13 tone, dintre care peste 2,3 tone de explozivi, sunt dotate cu o putere de penetrare suficienta pentru a distruge instalatii ingropate pana la o adancime de 60 de metri, potrivit unor analisti care si-au exprimat indoiala ca Israelul dispune de o asemenea capacitate.

Referindu-se la programul nuclear iranian, despre care a discutat luni la Washington cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, seful Pentagonului a reafirmat ca "nu exista o amenintare mai mare la adresa securitatii Israelului si intregii regiuni - si, deci, a Statelor Unite - decat un Iran dotat cu arma nucleara".

"Nu avem o politica de izolare, ci avem o politica vizand sa impiedice Iranul sa obtina arme nucleare", a spus Panetta, reluand declaratiile pe care presedintele Obama le-a facut duminica, in fata AIPAC, si luni, intr-o intalnire cu Netanyahu.

"Presedintele a fost clar, Statele Unite nu blufeaza", a declarat el. Statele Unite nu exclud recurgerea la forta, ca ultim resort destinat sa impiedice Teheranul sa intre in clubul puterilor nucleare militare, privilegiind totodata calea diplomatica si a sanctiunilor cu scopul de a descuraja Iranul.

In cursul vizitei sale la Washington, care s-a incheiat marti, Benjamin Netanyahu a declarat ca "responsabilitatea (sa) suprema, in calitate de premier israelian, este de a veghea ca Israelul sa ramana stapanul destinului sau".

Obama a criticat, duminica, abia voalat, multiplicarea amenintarilor israeliene cu un atac impotriva Iranului. "Se vorbeste prea mult de razboi", a apreciat el in fata AIPAC.

Potrivit analistilor israelieni, Netanyahu spera ca in cursul acestei intalniri sa obtina de la presedintele Barack Obama promisiunea unei operatiuni militare americane impotriva Iranului sau cel putin un acord tacit fata de un atac israelian.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Dati de gol de prieteni. Nebunia pregatita de Rihanna si Chris Brown socheaza intreaga lume
Dati de gol de prieteni. Nebunia pregatita de Rihanna si Chris Brown socheaza intreaga lume

A iubit-o, a batut-o, s-au judecat prin tribunal, dupa care au inregistrat doua piese impreuna. Insa ultimul lucru pe care cei doi l-au facut a socat atat familia, cat si intreaga lume. Prietenii i-au dat de gol la tabloide.

Reportaj cutremurator in tara unde o sclipre in privire inseamna o condamnare la moarte pentru copii
Reportaj cutremurator in tara unde o sclipre in privire inseamna o condamnare la moarte pentru copii

Un reportaj al celor de la Sky News prezinta o lume rupta de civilizatie, o lume in care un copil risca sa fie maltratat si chiar omorat daca are o anumita sclipire in privire, fie ea si una de bucurie.

Ultima persoana la care te-ai fi asteptat sa fie filmata in cele mai intime momente
Ultima persoana la care te-ai fi asteptat sa fie filmata in cele mai intime momente

Nu putine sunt vedetele care au ajuns pe internet in ipostaze nu tocmai decente. Kim Kardashian este doar unul dintre multe exemple de staruri care si-au asigurat succesul cu o intregistrare interzisa minorilor.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.