Funeraliile lui Nelson Mandela. Liderul sud-african, inmormantat cu onoruri militare. GALERIE FOTO

Ultima actualizare: 18-12-2013 07:05

Nelson Mandela a fost inmormantat cu onoruri militare duminica, in prezenta rudelor sale, pe proprietatea familiei de la Qunu (sud), satul in care fostul presedinte sud-african si-a petrecut copilaria.

UPDATE

ora 13.05 Presedintele sud-african Jacob Zuma s-a ridicat in picioare in momentul in care sicriul a fost coborat in mormant. Elicoptere militare si avioane de lupta au survolat locul in timpul inhumarii si au fost trase lovituri de tun. Camerele de luat vederi ale televiziunilor care transmiteau ceremonia au fost indepartate in cursul riturilor religioase si traditionale.


 

ora 13:00 Sicriul in care se afla corpul neinsufletit al fostului presedinte sud-african Nelson Mandela a fost coborat in mormant. Sicriul a fost "salutat" la sosirea la cimitir cu focuri de arma, in timp ce 3 elicoptere au survolat zona carand steagul Africii de Sud.

ora 12:35 Sicriul lui Nelson Mandela a ajuns la locul unde va fi inmormantat, intr-o mica gradina din cimitirul din Qunu. Aici a fost construit un "amfiteatru" pentru slujba.

ora 12:30

Membrii tribului Xhosa isi iau adio de la Mandela, in timp ce cortegiul a plecat spre cimitir.

 

ora 12:00 Ceremonia dedicata lui Mandela, inainte de inmormantare, a fost inchisa de predica episcopului Z Siwa. Cortegiul funerar format din 450 de persoane: rude, actuali si fosti sefi de stat, oficiali ai Africii de Sud si membri ai armatei, a plecat spre cimitir. Din cei 4500 de oameni care au participat la ceremonie, doar 450 au primit acceptul de a asistat la inmormantarea propriu-zisa.

ora 10:40 Presedintele Jacob Zuma si-a deschis discursul cu un cantec in onoarea lui Mandela. Printre invitatii la eveniment se numara Oprah, Bill Clinton, Richard Branson si Printul Charles.

ora 09:40 Cimitirul unde va fi ingropat Mandela.

 

ora 09:30 Alti doi nepoti ai lui Mandela, Ndaba Mandela si Nandi Mandela i-au adus un omagiu fostului lider sud-adrican.

ora 08:50 Nepotul lui Nelson Mandela, Kaiser Matanzima, purtand o blana de leopard, a tinut si el un discurs. A rugat echipa medicala care l-a ingrijit pe fostul lider sud african sa se ridice in picioare pentru a fi aplaudata.

ora 08:30 Sicriul lui Nelson Mandela este inconjurat de piei de animale - un gest traditional.

ora 08:20 Baleka Mbete, coordonatoarea partidului ANC, la putere in Africa de Sud, a tinut un discurs despre mostenirea politica, culturala si sociala lasata de Nelson Mandela.

ora 08:10

O procesiune funerara a dus sicriul cu trupul neinsufletit al lui Nelson Mandela in cortul unde se tine ceremonia. Sicriul a fost carat de 8 membri ai armatei.

ora 08:00 Ceremonia a inceput cu un cantec religios xhosa, Lizali'sidinga lakho (Tinte-ti promisiunea). Ea se desfasoara pe proprietatea familiei Mandela, in acest sat din sudul Africii de Sud, in prezenta a aproximativ 4.500 de persoane.

Funeraliile de stat ale fostului presedinte sud-african Nelson Mandela au inceput, duminica, in satul in care si-a petrecut copilaria, Qunu (sud).

Dupa o saptamana de ceremonii si omagii, la care au participat lideri politici din intreaga lume, ultima ceremonie funerara, transmisa de televiziuni, va avea loc in prezenta a 5.000 de oaspeti, inclusiv demnitari straini ca printul Charles al Angliei.

Inmormantarea propriu-zisa va avea loc insa in cea mai stricta intimitate, dupa riturile tribului din care a facut parte Mandela. 

"Numai familia va putea asista si cateva personalitati", a subliniat Williams. Presa si invitatii nu vor putea sa participe la aceasta ceremonie.

Sursa foto: Mediafax

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO