Tara unde pretul pentru faina, paste si lapte inseamna un salariu lunar. Oamenii au ajuns sa cumpere de pe piata neagra
Trei alimente esentiale in gospodariile din intreaga lume sunt faina, pastele si laptele, iar acestea sunt intotdeauna disponibile in magazine sau supermarketuri.
Insa venezuelenii pot sa puna mana pe aceste alimente doar daca au putin noroc, au niste prieteni pe piata neagra si destui bani la dispozitie, scrie CNN, citat de News.ro.
Venezuela se confrunta cu una dintre cele mai grave crize economice, dupa prabusirea pretului pentru barilul de titei. Tara sud-americana isi obtinea aproape toate veniturile din exportarea aurului negru, iar un procent extrem de redus al populatiei se ocupa cu agricultura. in Venezuela, 80% din produsele de baza, precum orezul, zaharul sau hartia igienica, sunt aproape imposibil de gasit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De asemenea, venezuelenii nu gasesc aproape niciodata lapte proaspat in magazine, iar acelasi lucru se intampla si cu laptele praf, esential pentru hranirea bebelusilor. O cutie de lapte praf ajunge sa se vanda pe piata neagra cu un pret de 100 de ori mai mare decat cel normal.
Jurnalistii CNN au gasit lapte care era vandut pe piata neagra pentru 7.000 de bolivari, adica pana la 700 de dolari potrivit cursului valutar de stat. Insa, oricine are dolari ii poate vinde pe piata neagra la un curs valutar mult mai favorabil, de pana la 1.000 de bolivari pentru un dolar, intrucat criza de valuta prin care trece executivul este atat de grava incat nu mai exista bani pentru cumpararea alimentelor.
Aceeasi poveste se aplica si pentru malai, care este un ingredient de baza pentru pregatirea painii traditionale venezuelene, umpluta cu diferite legume. Daca este vreodata disponibil in supermarketurile de stat, atunci pretul pentru un kilogram de malai ajunge la 190 de bolivari. insa, pe piata neagra venezuelenii pot da mai des de malai, iar pretul lui poate sa fie de 15 ori mai ridicat.
Rezervele de alimente sunt atat de limitate, incat jurnalistii au descoperit un kilogram de paste care se vindeau la un pret de 200 de ori mai mare decat cel din supermarketurile de stat, unde produsele nu sunt disponibile aproape niciodata.
Insa, preturile exagerate pentru alimentele de pe piata neagra nu reprezinta singurul inconvenient. Legea interzice achizitionarea de produse de pe piata neagra, iar asemenea targuri se dovedesc uneori periculoase. Doar achizitionarea a trei alimente esentiale - un kilogram de faina, un kilogram de paste si un litru de paste - poate insemna un salariu minim pe economie pentru un cetatean venezuelean.
Tocmai din aceste motive, unii oameni nu au nicio optiune decat sa frecventeze supermarketurile finantate de stat, in speranta ca vor gasi ceva de mancare. insa, statul a impus reguli stricte pentru cumparatori, iat venezuelenii pot sa cumpere alimente doar in ziua identificata pe buletine.
Ulterior, fiecare persoana trebuie sa aleaga supermarketul unde exista cele mai mari sanse sa gaseasca produsul de care are nevoie si sa stea la coada ore intregi, in speranta ca va iesi cu destule alimente pentru o masa. Dar nu intotdeauna se intampla asta.
”Sunt la coada inca de la ora trei dimineata si nu am reusit sa cumpar decat doua tuburi de pasta de dinti. Asa ca vom manca pasta de dinti in aceasta seara”, a declarat dansatoarea Monica Savaleta.
Savaleta nu are nicio optiune decat sa frecventeze saptamana urmatoare un alt supermarket, intrucat nu isi permite sa cumpere alimente de pe piata neagra.
”Castig intre 12.000 si 15.000 de bolivari pe luna. Daca as cumpara de la bachaqueros, tot salariul meu ar fi irosit pe trei kilograme de orez”.
Intre timp, muncitorul din constuctii Wilfredo Cardona castiga de aproape trei ori mai mult, insa asta nu-l ajuta sa se descurce in criza financiara venezueleana.
”Am venit sa cumpar faina, orez si zahar. insa nu am putut sa gasesc nimic. Tot ce am gasit este sapun, iar din pacate nu pot sa mananc sapun”.
Sursa: News.ro
Etichete: bani, inflație, criza, alimente, venezuela,
Dată publicare:
03-08-2016 15:23