Țara NATO care tratează peste o mie de luptători Hamas răniți în războiul cu Israel: „Nu este o grupare teroristă”
Peste 1.000 de membri ai mişcării palestiniene Hamas sunt în prezent spitalizaţi în Turcia, unde primesc îngrijiri, a anunţat luni preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a reafirmat că ''nu consideră că Hamas este o organizaţie teroristă'', transmit
''Atât de mulţi membri ai Hamas sunt ucişi. Întregul Occident îi atacă cu toate tipurile de arme şi muniţii'', a indicat şeful statului turc într-o conferinţă de presă comună cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.
''A numi Hamas o organizaţie teroristă ar fi crud. Dimpotrivă, Hamas este o organizaţie de rezistenţă'', a spus Erdogan, care a reamintit că Grecia şi Turcia nu sunt de acord asupra acestei chestiuni ''foarte importante''.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
În luna aprilie, preşedintele Turciei l-a primit pe liderul politic al mişcării palestiniene, Ismail Haniyeh. Hamas este considerată organizaţie teroristă de Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană, transmite AFP, citată de Agerpres.
Grecia critică poziția Turciei
De partea sa, şeful guvernului grec a subliniat că Atena şi Ankara nu pot cădea de acord asupra tuturor chestiunilor legate de războiul din Fâşia Gaza, dar ele au convenit că violenţa trebuie să înceteze şi că este necesară o încetare a focului pe termen lung.
''Să convenim că nu suntem de acord'', a afirmat Kyriakos Mitsotakis, care i-a răspus astfel lui Erdogan, care se declarase întristat de poziţia Greciei ce tratează Hamas drept o organizaţie teroristă.
Conflictul actual dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie 2023 de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când cel puţin 1.170 de persoane au fost ucise. Alte 250 de persoane au fost luate ostatice şi duse în Fâşia Gaza.
Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit autorităţilor Hamas, acţiunile militare israeliene s-au soldat până luni la prânz cu 35.091 de morţi (dintre care 57 de decese înregistrate în ultimele 24 de ore) şi 78.827 de răniţi în rândul palestinienilor.