Tara groazei. 100 de minori au fost condamnati la moarte si executati in Iran
Anual, in Iran, au loc sute de executii secrete. Asta pe langa celelalte sute oficiale, in care persoane primesc pedeapsa capitala in urma unor procese. ONU precizeaza intr-un raport ca anul trecut 300 de persoane au fost ucise in secret in aceasta tara.
Aceste executii secrete, in inchisoarea Vakilabad din Machad, au fost comise "cu incalcarea legii iraniene", fara prezenta avocatilor si a membrilor familiilor celor condamnati, se arata in raportul redactat de Ahmed Shaheed, noul raportor al ONU privind situatia drepturilor omului in Iran.
De la inceputul acestui an, cel putin 146 de executii secrete au fost comise in Iran, potrivit raportorului, care citeaza marturii si organizatii de aparare a drepturilor omului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cel putin 83 de persoane, intre care si trei detinuti politici, au fost executate oficial numai in luna ianuarie 2011, potrivit raportului.
Documentul, care va fi prezentat miercuri Adunarii Generale a ONU, evoca incalcari ale drepturilor omului "sistematice" in aceasta tara si "cresterea dramatica a numarului executiilor".
Cel putin o persoana a fost condamnata la moarte in 2011 pentru revolta impotriva autoritatilor, in timp ce peste 100 de executii anuntate oficial aveau legatura cu traficul de droguri. Pedeapsa capitala s-a mai aplicat si pentru violuri, omucideri, acte imorale si rapiri, potrivit acestui document.
Printre persoanele condamnate la moarte, peste 100 au sub 18 ani, in pofida faptului ca executia minorilor este interzisa de conventiile internationale la care a aderat si Iranul, potrivit raportorului.
Conform raportului, sute de militanti, jurnalisti, studenti, regizori, artisti si avocati au fost arestati de regimul presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad de la realegerea sa in 2009.
Raportul de 21 de pagini evoca numeroase cazuri particulare, inclusiv ale lui Mir Hossein Moussavi si Mehdi Karoubi, lideri ai opozitiei care au candidat impotriva lui Ahmadinejad in 2009 si au fost consemnati la domiciliu din februarie.
Moussavi, fost prim-ministru, a pierdut "mult in greutate", iar Karoubi, fost presedinte al Parlamentului, "nu a fost autorizat sa isi vada medicul, in pofida problemelor respiratorii".
Misiunea iraniana la ONU nu a comentat pana in prezent aceste informatii.