Țara din Europa care a fost „invadată” de aproape 2.000 de ruși. „Nu aveau nicio bază legală”
Peste 1.800 de ruși au intrat în Polonia cu vize eliberate pe o perioadă de 22 de luni „fără nicio bază legală”, de la începutul invaziei până în acest an, a declarat șeful Oficiului Suprem de Audit al Poloniei (NIK).
Oficiul a publicat joi concluziile sale referitoare la activitățile Ministerului de Externe al Poloniei din perioada 2018-2024, sub guvernarea anterioară a partidului naționalist de extremă dreapta Lege și Justiție (PiS), subliniind mai multe nereguli, potrivit Politico.
„Cel puțin din noiembrie 2022 până în mai 2023, a existat un mecanism netransparent și corupt la Ministerul Afacerilor Externe pentru a influența anumiți consuli polonezi în vederea accelerării procesării cererilor de vize. Acest lucru include eliberarea de vize fără ca solicitanții să se prezinte personal”, a declarat Marian Banaś, șeful NIK.
Banaś a pus, de asemenea, sub semnul întrebării programul fostului guvern de la Varșovia, „Polonia. Business Harbour”, care încuraja specialiști și companii să se relocheze în Polonia, dar care a fost anulat de noul guvern pro-occidental al premierului Donald Tusk la începutul acestui an. Banaś a susținut că vizele eliberate în cadrul programului „nu aveau nicio bază legală.”
„Aceasta a fost cea mai ușoară, rapidă și ieftină cale de a intra pe teritoriul Poloniei și al UE, care a fost utilizată de peste 1.800 de cetățeni ai Federației Ruse între 1 martie 2022 și 31 decembrie 2023”, se arată în raportul NIK. Rusia a lansat invazia sa la scară largă în Ucraina pe 24 februarie 2022.
Liderul polonez Donald Tusk a calificat concluziile raportului drept „devastatoare.”
„După atacul asupra Ucrainei, aproape 2.000 de ruși au primit vize poloneze, adesea cu încălcarea legii și în ciuda sancțiunilor”, a declarat premierul.
Ministrul de Externe, Radosław Sikorski, a deplâns, de asemenea, rezultatele: „Confirmăm că au fost exercitate presiuni scandaloase și nejustificate asupra consulilor polonezi”, a spus el.
„Aceasta nu este o noutate pentru actuala conducere a Ministerului Afacerilor Externe și coincide cu rezultatele auditurilor noastre interne. Confirmăm că, din păcate, mai ales între 2018 și 2023, s-a pierdut controlul asupra sistemului de vize,” a declarat ministrul.