Țara care vrea să își dea jos președintele. 500.000 de oameni au ieșit în stradă și i-au cerut să plece. „Afară!”
Sute de mii de oameni au manifestat duminică în marile oraşe din Columbia împotriva guvernului, o mobilizare fără precedent de la alegerea preşedintelui Gustavo Petro în 2022, relatează AFP.
"Petro, afară!", au scandat participanţii la protestele care au reunit opoziţia de dreapta, forţele politice de centru, foştii aliaţi liberali, dar şi numeroase organizaţii profesionale şi cetăţeni neafiliaţi.
"Am votat pentru schimbare, pentru Petro, dar noi continuăm să fim la fel. Particip la marş pentru că eu cred că în Columbia mai există încă speranţă", a declarat Martha Estrada, o pensionară şi rezidentă din Bogota, în vârstă de 64 de ani, care purta o pălărie tricoloră cu steagul columbian.
Petro a venit la putere în august 2022, devenind primul om de stânga care guvernează o ţară condusă în mod tradiţional de elitele conservatoare. Dar popularitatea sa este la un nivel minim istoric, cu o rată de dezaprobare de 60%, potrivit institutului de sondaje Invamer.
Aproape 500.000 de persoane au participat la manifestaţii, potrivit cifrelor combinate publicate de primăriile din Cali (sud-vest), Bogota, Barranquilla (nord), Cartagena (nord) şi Medellin (nord-vest), al doilea oraş ca mărime din ţară, unde primarul conservator, Federico Gutierrez, a salutat o participare "istorică" şi "impresionantă", conform News.ro.
Doar în Medellin, au manifestat 350.000 de persoane.
¡Gracias Bogotá!
Más de 200.000 personas.
¡Un éxito total! pic.twitter.com/k3AteEbYsF
— Miguel Uribe Turbay (@MiguelUribeT) April 22, 2024
Preşedintele Petro a estimat numărul manifestanţilor la "mai mult sau mai puţin de 250.000 în întreaga ţară". Deşi a recunoscut că manifestaţiile au fost "puternice" în Medellin, Bogota şi Bucaramanga (nord), el a afirmat că au fost "slabe" în alte părţi.
"Scopul principal al marşurilor este de a striga 'Afară cu Petro' şi de a răsturna guvernul schimbării. Acest proces a început deja, iar aceasta este o lovitură de stat soft pentru a inversa decizia populară în favoarea schimbării în 2022", a scris el pe X.
În capitală, marşul a pornit calm la ora 10.00 (15.00 GMT) de-a lungul unei artere importante din centrul oraşului, care a fost pietonală duminică dimineaţa.
În pofida vremii nefavorabile, câteva zeci de mii de manifestanţi, sub umbrele şi făcând slalom printre bălţi, au mărşăluit spre Plaza Bolivar, epicentrul tradiţional al manifestaţiilor columbiene, care era plină de oameni la sfârşitul dimineţii, după cum a observat AFP.
"Marşul halatelor albe"
Numeroşi profesionişti din domeniul sănătăţii, îmbrăcaţi în haine de lucru, au fost prezenţi la manifestaţiile pentru "marşul halatelor albe", convocat de câteva zeci de asociaţii de medici pentru a protesta împotriva reformei avortate a sistemului de sănătate.
"Sănătatea nu este un joc, este un drept", se putea citi pe pancarte şi şepci la Bogota, cu referire la recentul eşec politic al lui Gustavo Petro, ale cărui planuri pentru sistemul de sănătate au fost înfrânte în Congres la începutul lunii aprilie. În cadrul acestui plan, care a fost acum definitiv îngropat, guvernul intenţiona să scoată din sistem o parte dintre actorii privaţi.
Cu toate acestea, în ultimele zile, guvernul a intervenit în mai multe entităţi care acţionează ca intermediari între stat şi spitale (EPS), pentru a controla bugetele acestora, provocând furia unora din comunitatea medicală.
"În calitate de medic, asist la deteriorarea sistemului de sănătate, pentru că nu există medicamente pentru a le da pacienţilor şi pentru că pacienţilor le ia prea mult timp pentru a primi tratament", a declarat pentru AFP doctorul Julio Rivero, în vârstă de 35 de ani, care mărşăluia pentru prima dată împotriva preşedintelui.
Dar sănătatea nu este singurul motiv de nemulţumire: reforma pensiilor, spectrul (agitat în mod regulat de Petro) unei revizuiri constituţionale, insecuritatea şi criza energetică se află în centrul preocupărilor columbienilor.
"Noi suntem clasa de mijloc"
Numeroase pancarte l-au îndemnat pe preşedinte să "respecte Constituţia", după ce acesta a lăsat să se înţeleagă dacă va convoca o Adunare Constituantă, ceea ce adversarii săi au denunţat drept o ameninţare cu o "lovitură de stat" sau o posibilă încercare de a rămâne la putere după încheierea mandatului său în 2026.
Vineri, Gustavo Petro a publicat o înregistrare video plină de umor, ironizându-i pe manifestanţii "clasei conducătoare". Betty Ospina, o casnică în vârstă de 67 de ani, s-a arătat deranjată de aceste declaraţii: "Este timpul să ne unim pentru ca el să înţeleagă că noi nu suntem bogaţii, ci clasa de mijloc muncitoare".
Mai mulţi foşti aliaţi ai preşedintelui au luat parte la marş, inclusiv fostul ministru al educaţiei şi centrist de stânga al dlui Petro, Alejandro Gaviria.