Țara care a interzis descinderile poliției în timpul pandemiei. Ce tragedie a dus la acest lucru

Ultima actualizare: 06-06-2020 16:40
Țara care a interzis descinderile poliției în timpul pandemiei. Ce tragedie a dus la acest lucru
Getty

Curtea Supremă din Brazilia a decis interzicerea descinderilor în forţă ale poliţiştilor în favelele din Rio de Janeiro pe perioada pandemiei de coronavirus, după critici cu privire la razii.

 

În perioada crizei sanitare, operaţiunile poliţiei în zonele sărace ale oraşului pot avea loc doar în cazuri “absolut excepţionale” şi cu o autorizaţie obţinută în prealabil de la procuror, a precizat judecătorul Edson Fachin.

“Incidente recente au făcut să fie mai îngrijorătoare operaţiunile armate ale autorităţilor în comunităţile din Rio de Janeori. Pandemia îi oblige pe oameni să petreacă acasă cea mai mare a timpului, ceea ce face ca riscurile să fie mai mari”, se menţionează într-un comunicat al Curţii Supreme.

Judecătorul Fachin a menţionat cazul unui adolescent de culoare în vârstă de 14 ani, Joao Pedro Mattos Pinto, ucis în casa sa la 18 mai, în timpul unei operaţiuni a poliţiei federale cu agenţi de elită, în suburbia Sao Goncalo a oraşului Rio.

 

Au tras 70 de gloanțe asupra unui copil

 

Poliţiştii, care urmăreau suspecţi, au tras focuri de armă şi au aruncat grenade în casa în care adolescentul se juca împreună cu verii săi.

În ziduri, ferestre şi electrocasnice s-au găsit peste 70 de urme de gloanţe. Poliţiştii l-au dus cu elicopterul pe Joao Pedro la spital, în încercarea de a-l salva, însă fără să anunţe familia băiatului, care i-a găsit cadavrul 17 ore mai târziu, la morgă.

“Nimic nu poate justifica faptul că un copil de 14 ani a fost ţinta a peste 70 de gloanţe”, a precizat judecătorul.

În ciuda pandemiei, acest incident şi altele similare au declanşat proteste în favele.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO