Tanarul care a devenit celebru pentru evadarea dintr-un lagar nord-coreean afirma ca unele parti din povestea sa sunt false

Shin Dong-hyuk

Un supravietuitor dintr-un lagar din Coreea de Nord, a carui poveste a fost spusa intr-un bestseller, a recunoscut ca anumite parti din povestea sa nu sunt adevarate.

Shin Dong-hyuk, in varsta de 32 de ani, si-a cerut scuze duminica pe pagina de

Facebook

, declarand ca a "vrut sa ascunda si sa mascheze o parte a trecutului" sau.

El este singura persoana cunoscuta care s-a nascut intr-un lagar nord-coreean si care a reusit sa evadeze. Dong-hyuk si-a spus povestea intr-o carte publicata de catre jurnalistul Blaine Harden, intitulata "Supravietuitorul din tabara 14". El a povestit tortura si muncile fortate la care a fost supus pana cand a fugit din lagar, in 2005. De atunci, acest supravietuitor a continuat sa duca o campanie contra abuzurilor comise impotriva drepturilor omului in Coreea de Nord, una dintre cele mai izolate tari din lume, depunand marturie in fata unei comisii ONU.

Citește și
Shin Dong-hyuk
Teroarea din lagarele nord-coreene. Supravietuitor: "Holocaustul nu a trecut. E ca la Auschwitz"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Insa recent el a modificat anumite detalii, a anuntat pe site-ul sau Blaine Harden. "Vineri, pe 16 ianuarie, am aflat ca Shin (...) le-a spus prietenilor sai o versiune despre viata sa, semnificativ diferita de cea din cartea mea", scrie jurnalistul. "L-am contactat pe Shin, i-am cerut explicatii despre modificari si despre motivele pentru care m-a indus in eroare", a adaugat el.

Potrivit ziarului The Washington Post, nord-coreeanul i-a spus jurnalistului ca unele dintre abuzurile la care a fost supus erau "prea dureroase" pentru ca sa revina asupra lor. El a mai spus ca a "modificat anumite detalii" despre care credea ca nu au importanta. "Voiam sa ascund si sa maschez pentru totdeauna o parte a trecutului meu", scrie el pe Facebook. "Iti spui ca este acceptabil sa nu dezvalui pana la cel mai mic detaliu si ca nu face nimic daca anumite parti nu sunt clare. Celor care m-au sustinut, care au avut incredere in mine si care m-au crezut in tot acest timp, le sunt atat de recunoscator si totodata le cer scuze".

In carte, Shin spune ca a fost torturat si ars, la varsta de 13 ani, cand a incercat sa evadeze. Potrivit WP, aceste fapte s-ar fi produs pe cand avea 20 de ani. Shin povesteste totodata ca si-a tradat mama si fratele, denuntandu-le planul de evadare in speranta de a obtine hrana si ca a asistat la executiile lor. Ziarul afirma ca executiile au avut loc in absenta sa.

Lee Young-hwan, un specialist in drepturile omului din Seul, apreciaza ca este vorba despre niste "inexactitati minore". Numerosi refugiati care au fost supusi unor abuzuri au o "memorie selectiva", din cauza tramelor suferite si instinctului de aparare pe care-l dezvolta in anii de suferinta, subliniaza el.

"Acest traumatism poate uneori sa-i determine sa povesteasca numai lucruri pe care le plaseaza intr-o zi favorabila sau sa aiba amintiri confuze despre experientele cele mai dureroase", a continuat acesta. "Exista, poate, inexactitati minore in povestea lui Shin, dar toata viata sa si cosmarul pe care l-a indurat sunt, totusi, dovezi istorice", a subliniat specialistul.

Shin Dong-hyuk afirma in mesajul sau ca nu va mai putea, probabil, sa continue sa militeze, indemnandu-i pe cei care-l sustin sa continue lupta impotriva abuzurilor comise in Coreea de Nord, condusa cu o mana de fier de singura dinastie comunista din istorie. "Lumea are totusi nevoie sa fie informata despre ororile de nenumit care se petrec", subliniaza tanarul.

Articol recomandat de sport.ro
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
Citește și...
Nascut si crescut in cel mai de temut lagar din Coreea de Nord. A evadat pentru ca a crezut ca
Nascut si crescut in cel mai de temut lagar din Coreea de Nord. A evadat pentru ca a crezut ca "dincolo" va gasi un pui fiert

Singurul nord-coreean care s-a nascut, a crescut si a evadat din cel mai de temut lagar din Coreea de Nord, Shin Dong-hyuk, a povestit la un colegiu din Buzau despre ororile traite in cei 24 de ani petrecuti in lagar.

Teroarea din lagarele nord-coreene. Supravietuitor:
Teroarea din lagarele nord-coreene. Supravietuitor: "Holocaustul nu a trecut. E ca la Auschwitz"

Lagarele din Coreea de Nord reprezinta o lume a torturii si muncii fortate, potrivit marturiilor a doi fosti detinuti, care au participat la Geneva la o reuniune cu tema drepturilor omului, organizata de o organizatie non-guvernamentala.

Marturii din lagarul Coreei:
Marturii din lagarul Coreei: "Cand am inceput sa sap, am vazut 4 randuri de cadavre si oase umane"

Shin Dong-Hyuk s-a nascut in lagarul de munca construit de comunistii din Coreea de Nord. El nu a simtit nicio remuscare dupa ce i-a raportat pe mama si fratele sau, care incercau sa evadeze.

Recomandări
Liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, urmărit penal de DNA, și-a depus candidatura pentru un nou mandat la CJ Prahova
Liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, urmărit penal de DNA, și-a depus candidatura pentru un nou mandat la CJ Prahova

Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus, miercuri, semnăturile şi dosarul de candidatură la Consiliul județean Prahova.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.