Tanarul care a devenit celebru pentru evadarea dintr-un lagar nord-coreean afirma ca unele parti din povestea sa sunt false

Ultimul update: Joi 22 Ianuarie 2015 06:46
Data publicarii: Luni 19 Ianuarie 2015 07:38
Categorie: Internaţional
Shin Dong-hyuk

Un supravietuitor dintr-un lagar din Coreea de Nord, a carui poveste a fost spusa intr-un bestseller, a recunoscut ca anumite parti din povestea sa nu sunt adevarate.

Shin Dong-hyuk, in varsta de 32 de ani, si-a cerut scuze duminica pe pagina de

Facebook

, declarand ca a "vrut sa ascunda si sa mascheze o parte a trecutului" sau.

El este singura persoana cunoscuta care s-a nascut intr-un lagar nord-coreean si care a reusit sa evadeze. Dong-hyuk si-a spus povestea intr-o carte publicata de catre jurnalistul Blaine Harden, intitulata "Supravietuitorul din tabara 14". El a povestit tortura si muncile fortate la care a fost supus pana cand a fugit din lagar, in 2005. De atunci, acest supravietuitor a continuat sa duca o campanie contra abuzurilor comise impotriva drepturilor omului in Coreea de Nord, una dintre cele mai izolate tari din lume, depunand marturie in fata unei comisii ONU.

Insa recent el a modificat anumite detalii, a anuntat pe site-ul sau Blaine Harden. "Vineri, pe 16 ianuarie, am aflat ca Shin (...) le-a spus prietenilor sai o versiune despre viata sa, semnificativ diferita de cea din cartea mea", scrie jurnalistul. "L-am contactat pe Shin, i-am cerut explicatii despre modificari si despre motivele pentru care m-a indus in eroare", a adaugat el.

Potrivit ziarului The Washington Post, nord-coreeanul i-a spus jurnalistului ca unele dintre abuzurile la care a fost supus erau "prea dureroase" pentru ca sa revina asupra lor. El a mai spus ca a "modificat anumite detalii" despre care credea ca nu au importanta. "Voiam sa ascund si sa maschez pentru totdeauna o parte a trecutului meu", scrie el pe Facebook. "Iti spui ca este acceptabil sa nu dezvalui pana la cel mai mic detaliu si ca nu face nimic daca anumite parti nu sunt clare. Celor care m-au sustinut, care au avut incredere in mine si care m-au crezut in tot acest timp, le sunt atat de recunoscator si totodata le cer scuze".

In carte, Shin spune ca a fost torturat si ars, la varsta de 13 ani, cand a incercat sa evadeze. Potrivit WP, aceste fapte s-ar fi produs pe cand avea 20 de ani. Shin povesteste totodata ca si-a tradat mama si fratele, denuntandu-le planul de evadare in speranta de a obtine hrana si ca a asistat la executiile lor. Ziarul afirma ca executiile au avut loc in absenta sa.

Lee Young-hwan, un specialist in drepturile omului din Seul, apreciaza ca este vorba despre niste "inexactitati minore". Numerosi refugiati care au fost supusi unor abuzuri au o "memorie selectiva", din cauza tramelor suferite si instinctului de aparare pe care-l dezvolta in anii de suferinta, subliniaza el.

"Acest traumatism poate uneori sa-i determine sa povesteasca numai lucruri pe care le plaseaza intr-o zi favorabila sau sa aiba amintiri confuze despre experientele cele mai dureroase", a continuat acesta. "Exista, poate, inexactitati minore in povestea lui Shin, dar toata viata sa si cosmarul pe care l-a indurat sunt, totusi, dovezi istorice", a subliniat specialistul.

Shin Dong-hyuk afirma in mesajul sau ca nu va mai putea, probabil, sa continue sa militeze, indemnandu-i pe cei care-l sustin sa continue lupta impotriva abuzurilor comise in Coreea de Nord, condusa cu o mana de fier de singura dinastie comunista din istorie. "Lumea are totusi nevoie sa fie informata despre ororile de nenumit care se petrec", subliniaza tanarul.

Shin Dong-hyuk Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Nascut si crescut in cel mai de temut lagar din Coreea de Nord. A evadat pentru ca a crezut ca
Nascut si crescut in cel mai de temut lagar din Coreea de Nord. A evadat pentru ca a crezut ca "dincolo" va gasi un pui fiert
Teroarea din lagarele nord-coreene. Supravietuitor:
Teroarea din lagarele nord-coreene. Supravietuitor: "Holocaustul nu a trecut. E ca la Auschwitz"
Marturii din lagarul Coreei:
Marturii din lagarul Coreei: "Cand am inceput sa sap, am vazut 4 randuri de cadavre si oase umane"
VIDEO PROTVPLUS.RO
donald trump
Trump a numit șef de cabinet o persoană care l-a descris ca fiind ”o ființă teribilă”
Cutremur de 6,1, în Inelul de Foc al Pacificului. La ce adâncime s-a produs
Diamant uriaş, găsit aproape de Polul Nord. Ce valoare are
Ce spune guvernul de la Londra despre un al doilea referendum privind BREXIT
Motivul pentru care mai mulți jurnaliști au fost bătuți de polițiști în timpul unor proteste
După Crimeea, Putin vrea să controleze și muzica rap. De ce este îngrijorat
biserica ucraina
Ucraina are propria biserica ortodoxă, independentă de Moscova
Descoperire misterioasă într-un mormânt egiptean vechi de 4.400 de ani
Protest cu mii de persoane, inspirat de „vestele galbene”, la Roma. FOTO
Protest la Viena față de coaliția de dreapta aflată la putere. ”Rasismul miroase urât”
Pregătiri pentru o demonstrație de amploare în Ungaria, dupa adoptarea ”Legii Sclaviei”
Ploaie cu bani pe o autostradă. 300.000 de dolari, împrăștiați pe șosea. VIDEO