Mubarak "lovit" de teoria conspiratiei: "are cancer" sau "este in coma"

Ultima actualizare: 31-10-2012 10:20

UPDATE: Hosni Mubarak "are cancer in faza terminala", "este in coma profunda" sau foarte deprimat. Presa din intreaga lume se intrece in titluri incendiare pe seama fostului presedinte egiptean. Cel mai tare au plusat jurnalistii de la Cairo.

Jurnalistii egipteni sustin ca Mubarak ar fi internat in stare grava, in Germania. The Examiner a scris ca starea fostului presedinte ar fi inceput sa se agraveze dupa ce a sustinut ultimul sau discurs oficial, prin care a transferat toata autoritatea si puterea vicepresedintelui Omar Suleiman.

Initial s-a vehiculat informatia potrivit careia Mubarak ar fi primit tratament medical la domiciliu.

O informatie contradictorie a fost difuzata insa de site-ul examiner.com, potrivit caruia presedintele ar fi fost spitalizat la o clinica din Germania, asta dupa ce staff-ul medical ar fi decis transportarea acestuia la spital. Zvonul a fost dezmintit, insa, vehement, de nemti.

Luni dimineata, The Examiner scria ca informatia a fost confirmata si de cotidianul Al Wasat din Bahrain. Potrivit acestei publicatii, fostul presedinte egiptean ar fi intrat in coma inainte sa plece spre resedinta din Sharm-el-Sheikh.

In pofida zvonurilor, un oficial din cadrul administratiei Barack Obama a declarat duminica pentru Washington Post ca Statele Unite cred ca fostul presedinte egiptean se afla in continuare in statiunea balneara Sharm el-Sheikh, unde detine o locuinta. Premierul egiptean a confirmat aceasta informatie, scrie

Mediafax

.

Totusi, mai multi localnici au declarat pentru Washington Post ca, in opinia lor, desi Mubarak a venit in Sharm el-Sheikh imediat dupa ce a demisionat, el s-a imbarcat rapid la bordul unui avion catre Abu Dhabi, de unde si-a continuat calatoria spre Germania.

Potrivit altui scenariu, lansat de presa, Mubarak ar fi fost victima unui puci militar, iar demisia a fost anuntata peste capul lui.

Lansata de ziarul egiptean Al-Masry Al-Yum, informatia privind intrarea lui Mubarak in coma profunda a fost preluata si de presa occidentala. Totul ar fi inceput cu doua sincope suferite de fostul presedinte in timpul discursului de joi seara, oricum intarziat cu 50 de minute fata de ora anuntata intial.

O nuantare semnificativa vine din partea agentiei ruse Ria Novosti, potrivit careia tocmai deteriorarea brusca a sanatatii lui Mubarak - suferind de multa vreme de cancer - ar fi condus la demisia anuntata, nu de el insusi, ci de vicepresedintele Omar Suleiman.

Pe de alta parte, Jerusalem Post citeaza ziarul egiptean Al Alkhbar, conform caruia cei doi fii ai lui Hosni Mubarak - Gamal si Ala - au fost cat pe-aci sa se bata joi seara, in timp ce tatal lor refuza sfidator sa-si dea demisia. Se pare ca Ala si-a acuzat fratele mai mic ca a compromis imaginea si cariera politica a parintelui lor prin abuzurile si afacerile lui dubioase.

Potrivit sursei amintite, ar fi fost nevoie de interventia unor terti pentru a-i desparti pe cei doi. Ala s-ar fi suparat si pentru ca Gamal si-a convins tatal sa arunce prima versiune a discursului de joi. In varianta initiala - pe care mizau probabil si americanii - Raisul urma sa ii transfere prerogativele civile lui Omar Suleiman, iar controlul militar, Consiliului Suprem al Armatei.

Pomenita sete de putere si de avere a lui Gamal Mubarak ii infurie la culme pe egiptenii de rand.

Deocamdata, singurul demers concret apartine Elvetiei care a inghetat inca de vineri seara conturile familie Mubarak.

In sfarsit, viata egiptenilor intarzie sa revina la normal, pentru ca mai multe sectoare de activitate sunt tulburate de proteste. Angajatii din turism, banci ori transporturi au declansat greve spontane. Ei cer salarii mai mari si starpirea coruptiei.

Egipt, prima zi de libertate. 600 de detinuti au evadat la Cairo

Hosni Mubarak. Decaderea celui care a condus Egiptul timp de trei decenii

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO