Surse diplomatice: Aliatii NATO vor adera in mod oficial la coalitia internationala impotriva Statului Islamic
Aliatii NATO au decis miercuri seara sa se alature coalitiei internationale de combatere a Statului Islamic, care este condusa in acest moment de catre Statele Unite.
Aceasta decizie respecta o cerinta cheie a presedintelui american, care a sustinut in repetate randuri ca alianta trebuie sa faca mai multe in lupta de combatere a terorismului islamist, potrivit unor surse diplomatice citate de AFP.
Presedintele Trump urmeaza sa se intalneasca joi cu liderii aliantei militare la un summit organizat la Bruxelles, iar pe agenda este inclus si atentatul sinucigas de la Manchester.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Anterior, secretarul de stat american a declarat ca se asteapta ca alianta sa adere la coalitia internationala, in ciuda reticentei exprimata de mai multi lideri ai NATO cu privire la tararea intr-un nou conflict din Siria si Irak.
”Ambasadorii NATO au decis in aceasta seara un plan de actiune cu privire la terorism pentru summit. Acest plan include si aderarea NATO la coalitia globala impotriva ISIS”, a declarat un diplomat de la Bruxelles.
Aceasta decizie va insemna o extindere a programului de supraveghere aeriana AWACS, care sprijina in mod curent operatiunile Statului Islamic din Siria si Irak.
Liderii NATO urmeaza sa aprobe in mod oficial aceasta decizie la summitul de la Bruxelles, in prezenta presedintelui Donald Trump.
NATO sustine in prezent coalitia cu antrenamente si supraveghere aeriana. Insa membrii nu vor ca NATO sa lupte impotriva Statului Islamic, desi cu totii participa individual la coalitia anti-ISIS.
Tillerson a explicat ca aderarea NATO ar reprezenta ”un pas extrem de important, dar sunt in continuare tari care se mai gandesc” cu privire la rolul aliantei in coalitia anti-ISIS.
Secretarul General al NATO, Jens Stoltemberg, a declarat saptamana trecuta ca statele membre discuta in continuare daca sa se alature sau nu coalitiei internationale care lupta impotriva gruparii Statul Islamic, dar a subliniat ca alianta nu va trimite trupe combatante in Siria si Irak.
Insa, secretarul general a revenit miercuri asupra declaratiilor sale, sustinand ca aderarea la coalitie ar trimite un mesaj puternic de unitate in urma atentatului sinucigas de la Manchester Arena, care a fost deja revendicat de catre jihadistii Statului Islamic.