Surse CNN: Statele Unite au încercat să convingă mai mulți lideri străini să critice public China

×
Codul embed a fost copiat

În ultimele săptămâni, Donald Trump şi consilierii săi de la Casa Albă ar fi stat de vorbă cu zeci de lideri străini şi s-ar fi străduit să îi convingă să critice public China pentru că ar fi încercat să ascundă gravitatea pandemiei, potrivit CNN.

Pe de altă parte, pe plan intern, numărul deceselor provocate de coronavirus este în creştere, la fel şi bilanțul cazurilor noi. Totul pe fondul măsurilor de relaxare adoptate de mai bine de jumătate dintre statele americane.

Administrația Trump se confruntă cu un nou scandal în contextul pandemiei. Fostul director al departamentului implicat în dezvoltarea unui vaccin contra coronavirusului a depus o plângere în care susține că avertismentele sale timpurii cu privire la noul virus au fost ignorate. În plus, oficialul american spune că a fost schimbat din funcție pentru că nu a vrut să promoveze tratamentul cu hidroxi-clorochină - un medicament netestat, dar lăudat deseori de liderul de la Casa Albă în primele săptămâni ale exploziei de îmbolnăviri în Statele Unite.

Acum, președintele american pare să îi ignore pe specialiștii care trag un semnal de alarmă și spun că numărul deceselor ar putea ajunge la 134.000 până în august, iar rata zilnică a noilor îmbolnăviri ar crește de la 25.000, cât este acum, până la 200.000.

Donald Trump, președintele Statelor Unite: "E un raport care nu ține cont de măsurile de atenuare (a epidemiei, n.r.). Ne luăm multe precauții și, cu siguranță, când oamenii vor reveni la treabă vor respecta distanțarea socială, se vor spăla pe mâini și vor face toate lucrurile pe care trebuie să le facă".

Citește și
vaccin
Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: "Din luna septembrie să începem vaccinarea antigripală"
Războiul din Ucraina s-ar încheia în două săptămâni, dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul, susţine Moscova

Trump pare să arunce în continuare vina pentru situația tragică în care se află Statele Unite în curtea Chinei, pe care a acuzat-o de lipsă de transparență în problema coronavirusului. Și secretarul american al apărării a făcut același lucru.

Mark Esper, secretarul american al apărării: "Dacă ar fi fost mai transparenți și mai deschiși, dacă ne-ar fi oferit acces nu doar la oamenii de la fața locului, ci și la virus, ca să-l putem înțelege, am fi fost într-o situație mult diferită".

Pe de altă parte, ipoteza potrivit căreia agențiile de informațîi americane ar avea dovezi că virusul ar fi provenit dintr-un laborator chinez a fost infirmată de alesul lui Trump pentru funcția de director al Serviciilor Naționale de Informații.

Angus King, senator, în dialog cu John Ratcliffe: "- Ați văzut vreun document de încredere care să confirme că noul coronavirus își are originile într-un laborator din Wuhan, nu într-o piață?
- Nu am văzut."

Între timp, în statele americane relaxarea restricțiilor continuă.

Larry Brilliant, Epidemiologist: "Nu putem să îndulcim pilula. Dacă nu deschidem economia, vom simţi presiunea, dacă o deschidem, vom simţi durerea".

Trezoreria Statelor Unite va împrumuta în cursul acestui trimestru suma record de aproape 3.000 de miliarde de dolari pentru a finanța măsurile de susținere a economiei. Asta după ce în martie și aprilie datoria natională a Statelor Unite a crescut cu 1.500 de miliarde de dolari, respectiv cu 6,4 la sută, până la amețitoarea sumă de 24.900 de miliarde de dolari. Chiar și consilierii lui Trump fac previziuni sumbre.

Kevin Hassett, economist: "Preconizez că (șomajul, n.r.) va fi peste 16%, poate chiar în jur de 19 sau 20%. Ne așteptăm la cea mai ridicată rată a șomajului de la Marea Criză încoace. E un șoc imens, un șoc teribil".

Experții consideră statul Nevada drept epicentrul crizei economice, pentru că Las Vegas depinde în totalitate de turism - prin industria cazinourilor și a divertismentului.

Orașul Păcatului este acum tărâmul tăcerii. Turiștii au dispărut ca printr-o vrajă. Absolut toate cazinourile și hotelurile au fost închise și vor rămâne așa cel puțin până pe 15 mai.

Singurele locuri animate sunt cozile kilometrice pentru ajutoare alimentare.

Brian Burton, CEO Three Square Food Bank: "Știți ceva? Chipul foamei în Las Vegas-ul de astăzi arată ca tine și ca mine, oameni din clasa de mijloc. Peste jumătate dintre cei care vin n-au mai cerut niciodată ajutor. Sunt oameni obișnuiți, din clasa de mijloc, ale căror vieți s-au năruit peste noapte".

Șofer profesionist, acest bărbat a venit și el să ia alimente gratis cu SUV-ul lui luxos, cu care până de curând îi plimba pe turiștii bogați prin Las Vegas.

În timp ce statele americane încep să se redeschidă, pe plan mondial sunt țări care nu au luat încă nicio măsură serioasă de combatere a bolii. Un exemplu este Tanzania.

Farai Sevenzo, corespondent CNN în Tanzania: "(Președintele, n.r.) e de părere că pandemia de COVID-19 e luată prea în serios și refuză să-și închidă țara. În plus, în laboratorul tanzanian care testează oamenii pentru COVID-19, l-a suspendat pe director pentru că aici au ajuns mai multe probe, unele de la un copac de papaya și altele de la o capră, și amândouă au ieșit pozitive".

 

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 $ pe unitate. Ce a spus miliardarul
Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 $ pe unitate. Ce a spus miliardarul

Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 dolari pe unitate. Ce a spus miliardarul

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie:
Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: "Din luna septembrie să începem vaccinarea antigripală"

"Din luna septembrie să începem vaccinarea antigripală" - ne recomandă vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Medicii dintr-un spital din Torino, aplaudați la scenă deschisă de polițiști și ambulanțieri
Medicii dintr-un spital din Torino, aplaudați la scenă deschisă de polițiști și ambulanțieri

Departe de casă, dar cu drag de profesie, medici români plecați peste hotare luptă împotriva coronavirusului din spitale din Italia sau Franța.

Recomandări
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important

"Ați depășit toate așteptările!" Asta i-a transmis Joe Biden lui Klaus Iohannis într-o discuție purtată la Casa Albă. Președintele american a lăudat relația bună și de durată cu România, cu atât mai importantă în contextul conflictului din Ucraina.

Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București
Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București

Adus de la Cluj cu un avion SMURD, îndrăgitul actor Florin Piersic are o infecție generalizată în organism. Potrivit medicilor, de la spitalul Matei Balș care îl îngrijesc acum, este în stare stabilă, iar o echipă multidisciplinară îl evaluează.

Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare
Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare

În țara în care încă se petrec numeroase abuzuri în grădinițe și școli, apare în sfârșit o completare a legii pentru protecția copilului, care interzice pedepsele corporale și umilirea celor mici.