"Suntem proştii Europei". Extremistul olandez Geert Wilders a răbufnit la adresa refugiaților ucraineni
Liderul extremei drepte olandeze Geert Wilders, care a obţinut cele mai multe mandate la alegerile de acum trei luni, a declarat, luni, că Olanda este "proasta Europei" pentru că a acceptat prea mulţi refugiaţi ucraineni.
Wilders se opune continuării ajutorului militar acordat Ucrainei, susţinând că Olanda trebuie să îşi păstreze armele pentru a se apăra. Această poziţie este una dintre cele câteva probleme care diferenţiază partidul său de extremă dreapta, Partidul Libertăţii (PVV), de potenţialii parteneri de coaliţie, relatează Reuters, citată de News.ro.
"Ucrainenii vin în Olanda în masă, nu din cauza războiului, ci pentru locuinţe gratuite, îngrijire gratuită şi locurile noastre de muncă", a declarat Wilders într-o postare pe X. "Încă o dată, suntem proştii Europei", a afirmat politicianul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Premierul demisionar Mark Rutte a declarat în acest weekend că sprijinul olandez pentru Ucraina este garantat pe termen lung, întrucât Wilders nu va putea găsi niciun partener de coaliţie dispus să susţină obiectivul său de a reduce această contribuţie.
Peste 100.000 de refugiaţi ucraineni au ajuns în Olanda
În postarea sa, Wilders a răspuns la un articol din cotidianul olandez Telegraaf, care spunea că Centrul olandez de înregistrare a refugiaţilor ucraineni a ajuns la capacitate maximă. Un oficial local a declarat pentru ziar că acest lucru se datorează în principal unui aflux de bărbaţi ucraineni care vin din alte state membre ale UE în căutarea unui loc de muncă, a îngrijirii medicale sau pentru a se reuni cu familia.
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani, peste 100.000 de refugiaţi din Ucraina au ajuns în Olanda.
În cadrul unui mecanism de protecţie temporară al UE, refugiaţii ucraineni au dreptul de a călători prin UE pentru a trăi şi a munci în orice stat membru până cel puţin în martie 2025.