Summit-ul G20 s-a incheiat, liderii n-au ingropat securea razboiului
UPDATE: Summitul tarilor G20, care reprezinta impreuna 90% din economia planetei, nu a ingropat securea in asa-numitul "razboi al valutelor".
Mai marii lumii s-au inteles mai mult de principiu. Si anume, sa evite o competitie a devalorizarii monedelor, pentru a preveni un cutremur de proportii in economia mondiala.
In timp ce primele doamne admirau rochii traditioanle sud-coreene, liderii marilor puteri, dar si ai tarilor care vin din urma, zambeau, mai mult sau mai putin de complezenta, la incheierea sumitului G20.
Insa, in doua zile de convorbiri tensionate tema de baza a fost razboiul valutelor. Un yuan mai slab inseamna exporturi chinezesti mai ieftine.
Insa China acuza Statele Unite pentru decizia privind injectarea in economia americana, inca in convalescenta, a 600 de miliarde de dolari. Asta - spun criticii - inseamna inflatie si implicit un dolar care pierde din valoare.
In aceste conditii au fost propuse mai multe solutii pentru incheierea unui armistitiu. Una dintre acestea ar fi raportarea devizelor nationale la "standardul aurului":
Exista insa domenii in care liderii G20 au gasit, totusi, consensul: intarirea si sporirea rolului FMI sau aplicarea unor noi norme bancare, inclusiv sprijinirea unor mari institutii, al caror colaps poate duce iar la declansarea unui tsunami financiar la scara planetara.