Summitul G20 de la Seul, sub semnul "razboiului valutelor"
Tarile G20, care reprezinta impreuna 90% din economia planetei, si-au inceput summitul anual joi dupa-amiaza la Seul.
Atmosfera este insa tensionata din cauza asa-numitului "razboi al valutelor ".
Statele Unite sunt acuzate ca ameninta echilibrul economic mondial, favorizand un dolar slab. Dincolo de zambetele politicoase ori crispate, participantii cauta inca solutii pentru a scoate din impas economia mondiala.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Principala batalie se poarta intre Statele Unite si China. Washingtonul acuza Beijingul ca mentine cursul de schimb al yuanului scazut pentru a-si ajuta exportatorii. Totusi, americanii isi vor gasi cu greu aliati, dupa au decis sa tipareasca 600 de miliarde de dolari pentru a-i injecta in economie, devalorizand implicit dolarul.
In alta ordine de idei, liderii tarilor G20 si-au propus sa micsoreze decalajele dintre statele exportatoare si cele puternic indatorate. De o parte a baricadei sunt Germania si China, care au excedente comerciale mari, si Statele Unite, cu un deficit comercial enorm.
La acelasi summit urmeaza sa fie semnat acordul "Basel III", care va determina majorarea capitalului de baza detinut de banci, acesta fiind primul scut de care beneficiaza bancile in fata problemelor financiare.
Un alt subiect de negociere il reprezinta alcatuirea unei liste cu 20 de banci importante care vor fi supravegheate atent si salvate in caz de faliment.
Ca de obicei, opinia publica ramane ostila fata de aceasta reuniune, considerand ca marile puteri nu fac decat sa-i protejeze pe bogati.