Suedia planuieste sa interzica cersitul pe strazi. Ministru suedez: "Nu poate rezolva saracia din Romania si Bulgaria"
Guvernul suedez planuieste interzicerea cersetoriei, ministrul administratiei publice, Ardalan Shekarabi, anuntand ca studiaza restrictiile in vigoare in alte state nordice, relateaza EUObserver.
“Cersitul pe strazile din Suedia nu poate rezolva niciodata problemele majore de excluziune si saracie din Romania si Bulgaria”, a declarat joi oficialul suedez, cu ocazia unei reuniuni la Reykjavik cu omologi din state nordice, vizand discutarea unor probleme presante pentru administratiile locale din aceste tari.
“Punctul de plecare pentru acest guvern este sa apere si sa dezvolte modul (social) suedez. Nu se poate spune ca face parte din modelul suedez rezolvarea saraciei prin cersetorie”, a subliniat Ardalan Shekarabi.
Se estimeaza ca in jur de 4.000 de persoane, in majoritate romi originari din Romania, cersesc in Suedia, scrie site-ul citat.
Ministrul pentru egalitate, Asa Regner, membra a Partidului Social-Democrat ca si Shekarabi, le-a cerut anul trecut suedezilor sa sprijine organizatiile care ajuta oameni saraci in Romania, in loc de a le oferi bani cersetorilor, dar s-a declarat impotriva interzicerii acestei practici.
La randul sau, coordonatorul guvernamental pentru combaterea cersetoriei, Martin Valfridsson, a estimat, intr-un raport din 2016, ca interzicerea practicii ar fi dificila. “Ar trebui sa fie incriminat fie gestul de cere ajutor, fie cel de a oferi. Cred ca niciuna din variante nu este o idee buna”, a declarat Valfridsson, la postul de radio national, in luna mai.
Schimbarea de pozitie a guvernului intervine dupa ce un sondaj comandat de executiv a relevat ca jumatate dintre suedezi sustin interzicerea cersetoriei, un sfert fiind impotriva, iar restul nu au o opinie.
Verzii suedezi, formatiune partenera in coalitia de guvernare, se opune cu vehementa unei astfel de masuri, promovand dreptul la o locuinta pentru imigrantii din Uniunea Europeana.
In Danemarca, tara unde cersetoria este interzisa, recidiva poate fi pedepsita cu pana la sase luni de inchisoare.
In 2014, un purtator de cuvant al guvernului de la Copenhaga a declarat ca persoanele care vor sa cerseasca pot merge in Suedia, o afirmatie care a tensionat relatiile cu tara vecina.
O alta tara nordica, Norvegia, nu a reusit anul trecut sa introduca in legislatie interdictia de a cersi, dupa ce unul din partidele care sustin guvernul a refuzat sa sprijine propunerea. Cu toate acestea, cateva municipalitati au introdus interdictii la nivel local, insa numai una este inca in vigoare.
Guvernul anterior din Finlanda a discutat de asemenea ideea de a interzice cersetoria, insa fara a o pune in aplicare.